Nooit meer in de file omdat we met de auto naar het werk kunnen vliegen? Michael Cole, CEO van Hyundai Motor Europa, maakt zich sterk dat het tegen 2030 kan. Deze week maakte een prototype van de AirCar een eerste succesvolle vlucht van Nitra naar Bratislava.
Het lijkt een beeld uit een sciencefictionfilm: een voertuig met wielen maar ook vleugels, zwevend door de Slovaakse lucht. Maandag maakte een prototype van de AirCar een testvlucht van 35 minuten in Slovakije. De testvlucht vond plaats tussen de internationale luchthavens in Nitra en Bratislava omdat de AirCar, in tegenstelling tot vliegende auto’s in de meeste films, niet verticaal kan opstijgen en dus een landingsbaan nodig heeft.
De AirCar is soort hybride autovliegtuig met een BMW-motor die op benzine draait, uitgevonden door de Slovaakse professor Stefan Klein. De professor wijdde de laatste twintig jaar van zijn carrière aan het verwezenlijken van zijn ultieme droom: het bouwen van een vliegende auto. “Een droom waarin maar weinig mensen geloofden”, schrijft de professor op zijn sociale media.
De vliegende auto...
• maakte een testvlucht van 35 minuten
• vliegt met een kruissnelheid van 170 km/u
• heeft een BMW-motor die werkt op gewone benzine
• zou 1.000 km kunnen vliegen, 2.500 m hoog
• transformeert van vliegtuig naar auto in 2m 25sec
Op videobeelden is te zien hoe de AirCar als een soort slecht vermomde auto over de snelweg vlamt richting het vliegveld, waarna hij als een fictieve buitenaardse robot transformeert tot vliegtuig. Na een, volgens Klein erg aangename vlucht, vouwen de smalle vleugels zich dicht langs de zijkanten en rolt de auto voor de ogen van de pers de stad in.
Haalbaar?
Wordt dit de toekomst van het stedelijk transport? Volgens Michael Cole, CEO van het hoofdkantoor van Hyundai Motor Europa, is daar weinig twijfel over mogelijk. Vorig jaar stelde de Zuid-Koreaanse autofabrikant zelf zijn eerste vliegende auto voor. “Nooit meer in de file, nooit meer te laat voor een afspraak”, beloofde de autofabrikant. Vliegende auto’s zouden hét vervoersmiddel van de toekomst zijn en die toekomst is volgens de CEO niet eens meer zo ver. “Tegen het einde van dit decennium zullen vliegende auto’s een realiteit zijn in steden wereldwijd”, opperde de CEO stellig op een conferentie afgelopen week.
Maarten Vanierschot, professor elektromechanica (KU Leuven) gespecialiseerd in Vehicle Design and Technology, is sceptisch. Hij ziet een hele resem aan praktische bezwaren, te beginnen bij het kostenplaatje. “Het zal jaren duren vooraleer deze technologie goedkoper wordt waardoor het nog heel lang onbetaalbaar zal blijven voor de gewone burgers. Daarnaast zijn vliegende auto’s veel moeilijker te besturen dan gewone auto’s. Je zal een pilotenopleiding moeten volgen en een vliegbrevet moeten halen. Ook dat kost veel geld. Bovendien kost het ook nog eens enorm veel energie om een auto in de lucht te houden, vanwege het gewicht. Ook de verzekering zal een pak duurder uitvallen”, legt Vanierschot uit.
De professor gelooft daarom niet dat de vliegende auto dé oplossing zal zijn voor ons mobiliteitsprobleem. “In de lucht heb je veel plaats en iedere auto die je van de weg kan halen, is mooi meegenomen. Maar hoe ga je dat allemaal in goede banen leiden?” Vooral het implementeren van verkeersveiligheid in de lucht lijkt Vanierschot een onhaalbare klus. “Op de grond heb je signalisaties zoals verkeerslichten en kruispunten waarop de voorrang van rechts geldt. Maar hoe ga je dat efficiënt en veilig regelen in de lucht?” legt hij uit. “Op basis van de huidige stand van de technologie zie ik mezelf binnen tien jaar niet naar de supermarkt gaan via de lucht.”
Al wil de professor ook niet helemaal uitsluiten dat we ooit met zijn allen autovliegen, net omdat technologische ontwikkelingen soms onverwacht snel gaan. “Toen de gebroeders Wright er in 1903 als eerste in de geschiedenis in slaagden een vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig te maken, had niemand verwacht dat men een twintigtal jaar later de Atlantische Oceaan zou overvliegen. Zeg dus nooit nooit.”