Plasticfree
De Vlaming omarmt de drinkfles: drie keer zoveel verkocht als vorig jaar
Er is deze zomer geen ontkomen meer aan: de drinkfles. Op de festivalweide van Werchter, in de winkelstraat, op zowat elke werkvloer: overal loopt jong en oud met een kleurig exemplaar rond. Niet verwonderlijk, de verkoop is verdriedubbeld.
Dopper, zowat de bekendste herbruikbare drinkfles, verkocht in ons land het afgelopen jaar 234.056 flessen in alle soorten en maten. Bij Bol.com gingen in de voorbije junimaand drie keer zoveel drinkbussen over de toonbank als in dezelfde maand vorig jaar. De groene, roze en blauwe Dopper, een Hollandse uitvinding trouwens, zijn de populairste. Bedrijven delen vandaag drinkflessen uit als relatiegeschenk, in Diest krijgt elke leerling die in het eerste leerjaar start er eentje en wie deze zomer op reis gaat met Intersoc ontvangt ook een exemplaar.
De fles surft vrolijk mee op de hele duurzaamheidsgedachte. “We kopen onze groenten in katoenen zakjes, sparen verpakkingen uit en drinken de koffie op kantoor al uit een glazen mok. Dan is zo’n drinkfles een kleine moeite”, zegt marketingexpert Gino Van Ossel. “Bovendien letten we meer op onze gezondheid. Mensen drinken vandaag simpelweg meer water, waardoor een flesje overal mee naartoe gaat. De steeds ruimer verspreide boodschap dat er helemaal niets mis is met kraantjeswater, gaf de hele hype nog een duwtje in de rug.”
Al is het misschien wel Frances Lefebure die voor de druppel zorgde tijdens het eerste seizoen van tv-programma Make Belgium Great Again vorig jaar. Toen riep de actrice en presentatrice Vlaanderen op voortaan bewust voor een drinkfles te kiezen in plaats van voor plastic. Na amper één dag hadden zich al 13.473 mensen geregistreerd voor ‘Make de drinkbus great again’. “Dat ik mee voor de hype heb gezorgd, is te veel eer, maar ik doe het met graagte”, lacht Frances. “Vroeger was de drinkfles iets ‘stoffig’, maar nu zijn er superveel mooie, met kleuren en prints.”
Bovendien is zo’n drinkfles beter voor het milieu. “We berekenden dat elke eigenaar van zo’n bus gemiddeld 40 petflessen per jaar uitspaart”, zegt Ella Daeleman van Dopper. “Dat is hetzelfde als één kilogram plastic per jaar. Dat betekent dat de Belgische Doppergebruikers samen 1.170.280 kilogram plastic uitspaarden in die periode.