Maandag 20/01/2020

De Vlaming is milieumoe

De Vlaming is steeds minder bezorgd om het milieu. Het aantal mensen dat zuinig omspringt met water, elektriciteit en brandstof is zelfs gedaald, zo blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse overheid. Niettemin zegt dezelfde Vlaming meer dan ooit bereid te zijn zich milieuvriendelijker te gedragen.

Door Sybille Decoo

Dat de Vlaming uitgerekend in tijden van alarmerende klimaatverandering de armen laat zakken en vaker de elektrische apparaten laat aanstaan of het water laat lopen, mag paradoxaal heten. "Het broeikaseffect is een probleem waar de Vlaming minder mee geconfronteerd wordt, terwijl de lokale milieuhinder wel verminderd is. Dat is wellicht de reden waarom de Vlaming een beetje milieumoe aan het worden is", zegt Veerle Beyst van de studiedienst van de Vlaamse regering.

Uit vorige enquêtes was al duidelijk geworden dat het milieu niet langer het eerste probleem is waar de Vlaming van wakker ligt. Nu blijkt dat de bezorgdheid, hoewel ze nog steeds hoog is, afneemt. Tien jaar geleden vond 82 procent van de ondervraagden dat lucht, water en bodem in Vlaanderen sterk verontreinigd zijn, in 2005 blijkt dat gezakt naar 69 procent. Maakte 26 procent zich in 1996 zelden zorgen over de milieuvervuiling in Vlaanderen, dan is dat nu al 34 procent. Vrouwen zijn over het algemeen bezorgder om het milieu dan mannen.

In gedachten willen de meeste Vlamingen best wel hun steentje bijdragen voor een beter milieu. Zo is 72 procent van de ondervraagden bereid minder water, elektriciteit en brandstof te verbruiken, ziet ruim 60 procent het zitten de auto wat vaker aan de kant te laten staan en wil 74 procent duurdere maar milieuvriendelijke producten kopen. Zestig procent is bereid minder te consumeren. De bereidheid is het laagst wanneer gevraagd wordt in de buidel te tasten voor een bijkomende milieubelasting: slechts 37 procent ziet dat zitten.

Maar de Vlaming mag het milieu dan al lippendienst bewijzen, op zijn milieuvriendelijk gedrag komt er sleet. Zei in 1996 nog 87 procent dat hij of zij elektrische apparaten uitzet wanneer ze niet gebruikt worden, dan is dat in 2005 gezakt naar 81 procent. Bijna 62 procent zegt voor korte afstanden de fiets te nemen of te voet te gaan, tien jaar geleden was dat nog 67 procent. Ook het kopen van hervulbare verpakkingen boet in aan populariteit: van 48 naar 35 procent. En zei tien jaar geleden 81 procent enkel ruimtes te verwarmen waar het echt nodig is, dan is dat nu 77 procent. Vlamingen zijn wel Europese kampioenen in het sorteren van afval, maar dat is dan ook verplicht.

"Waarom de Vlaming ineens minder zuinig is, weten we niet. Mogelijk is dat omdat gezinnen almaar meer elektrische apparaten in huis hebben en niet weten dat die ook verbruiken wanneer ze stand-by staan. De link van energieverbruik met het broeikaseffect begint ook nu pas door te dringen. Maar zolang de mensen hun brandstof- en energiefacturen kunnen betalen, leggen ze niet altijd de link met het milieu", zegt Veerle Beyst, auteur van de studie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234