Zondag 24/10/2021

De Vlaamse resoluties zijn weer 'hot'

Ze zijn inmiddels vijf jaar oud, maar ze zijn 'heter' dan ooit: de vijf resoluties van het Vlaams Parlement 'inzake de volgende staatshervorming'. Nu het communautaire vuur hoog oplaait, heeft iedereen er de mond van vol, maar buiten de Wetstraat weten weinigen nog wat er ook alweer in die resoluties stond. Een overzicht.

De resoluties over een nieuwe staatshervorming werden in het Vlaams Parlement goedgekeurd op 3 maart 1999. Dat had heel wat voeten in de aarde gehad. De discussie over de tekst was al drie jaar eerder begonnen, op basis van een nota van toenmalig minister-president Luc Van den Brande (CVP), die een Vlaams front wou voorbereiden voor een nieuwe communautaire ronde. Dat de resoluties unaniem werden goedgekeurd is een mythe. Enkel de CVP en de toenmalige oppositiepartijen VLD en VU&ID keurden alle resoluties goed. CVP-premier Jean-Luc Dehaene liet evenwel meteen weten dat hij zich niet zou laten opjagen door de resoluties. Uit die tijd dateert zijn vergelijking tussen het Vlaams Parlement en het Davidsfonds.

Om de SP toe te laten toch een deel van de tekst goed te keuren werd de slotresolutie te elfder ure nog in vijf mootjes gehakt. De SP onthield zich vervolgens bij de resolutie die over sociale zaken handelt. Agalev onthield zich op alle punten, het Vlaams Blok vond de resoluties te min en stemde niet mee.

Deze resolutie bevat een aantal algemene uitgangspunten voor een nieuwe staatshervorming. Ze stelt onder meer dat "meer coherente bevoegdheidspakketten een belangrijk instrument zijn" om tot "meer kwaliteitsvol en efficiënt bestuur" te komen. Voorts wordt met nadruk gesteld dat "de solidariteit behouden dient te blijven, op basis van objectieve, duidelijke en doorzichtige mechanismen en omkeerbaarheid". Ook wordt voor de deelstaten "grondwetgevende autonomie" gevraagd en "maximale betrokkenheid in de Europese en internationale besluitvorming".

Hier gaat het om de uitbouw van de fiscale autonomie. Het Vlaams Parlement vraagt onder meer "de volledige bevoegdheid inzake de huidige gewestbelastingen" alsook "de volledige overdracht van bevoegdheid inzake de personenbelasting". Ook de inningsbevoegdheid moet worden overgedragen.

Deze resolutie heeft het over Brussel, en werd ten dele al gerealiseerd in het Brusselse luik van de Lambermont-staatshervorming. De rechtstreekse verkiezing van de Brusselse leden van het Vlaams Parlement is al geregeld, terwijl ook "de gewaarborgde vertegenwoordiging van beide taalgroepen op alle beleidsniveaus" gegarandeerd is. Niet gerealiseerd is de vraag om sommige gemeentelijke bevoegdheden naar het gewestelijke niveau te tillen (waar de Vlaamse inspraak groter is), en ook de fusie van de negentien Brusselse gemeenten tot een kleiner aantal is er nog niet.

Dit is de belangrijkste resolutie, die een overzicht geeft van alle bevoegdheden die naar Vlaanderen moeten komen. Op een rijtje: het gemeente- en provinciebeleid (geregeld), gezondheids- en gezinsbeleid, werkgelegenheid (met "de mogelijkheid om de werkloosheidsuitkering aan te wenden als activerend arbeidsmarktinstrument" en het recht op eigen Vlaamse sociale akkoorden), wetenschap en technologie (met inbegrip van ruimtevaartbeleid), buitenlandse handel (geregeld), telecommunicatie, infrastructuur en regionale exploitatie van het spoor, ontwikkelingssamenwerking, economie, landbouw (geregeld).

Dit is de variaresolutie, waarin nog eens gehamerd wordt op het "territorialiteitsbeginsel en het principe van de niet-inmenging", en waarin Vlaanderen het administratieve toezicht over de Brusselse randgemeenten en Voeren opeist. Ook wordt inspraak geëist bij de samenstelling van het Rekenhof, het Arbitragehof, de Raad van State en de Hoge Raad voor Justitie.

Inmiddels zijn er nog wat nieuwe communautaire eisen bijgekomen. De belangrijkste zijn de federalisering van het verkeersreglement (met inbegrip van het verkeersboetefonds) en een splitsing van een deel van het justitiebeleid (het jeugdsanctiebeleid). En dan is er natuurlijk ook de oude kraker: de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. (BE / RG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234