Woensdag 08/04/2020

statiegeld

‘De Vlaamse regering was bang en dus doen wij het maar zelf’

Beeld BELGA

Steve Vandenberghe, de sp.a-burgemeester van kustgemeente Bredene, pakt het zwerfvuilprobleem aan: vanaf 1 januari 2020 moet er statiegeld komen op plastic flessen en blikjes. “De Vlaamse regering schuift het almaar voor zich uit.”

Is het zwerfvuilprobleem dan zo groot in uw gemeente, burgemeester?

“Helemaal niet. Er is op dat vlak, door het massatoerisme, wel een verschil tussen kustgemeenten en niet-kustgemeenten, maar Bredene is sowieso een van de properste gemeenten in België. Ik wil met deze actie een statement maken – ik omschrijf mezelf weleens als ‘de Robin Hood van het plastic’. De Vlaamse regering schuift de problematiek almaar voor zich uit: onlangs is beslist om dat ten vroegste in 2023 te bekijken. Nochtans stond Joke Schauvliege, toen nog CD&V-minister van Leefmilieu, klaar om mee in het verhaal te stappen. Maar Open Vld en N-VA hebben dat toen tegengehouden. Ik denk dat de Vlaamse regering bang was voor de verpakkingsindustrie.”

Dat is een straffe uitspraak.

“Ik kan alleen maar zeggen wat ik heb vastgesteld, in het Vlaams Parlement.”

En u wil straks over uw plan overleggen met andere kustburgemeesters, van die andere partijen?

“O, maar ik viseer hen niet, hé. Er heerst tussen de kustburgemeesters op dat vlak toch een grotere collegialiteit, hoor, omdat we te maken hebben met dezelfde problematiek. Bart Tommelein, bijvoorbeeld, heeft zeker oren naar mijn voorstel, en die is burgemeester van Oostende namens Open Vld. Ook in De Panne zal er, denk ik, wel bereidheid zijn. Het belangrijkste is dat ik een draagvlak kan creëren – ik heb zeker niet de pretentie om te denken dat ik dat in mijn eentje kan oplossen. Maar ik wil wel een beetje consequent zijn: ik kan niet staan roepen in het Vlaams Parlement dat er niets gebeurt en dan in mijn eigen gemeente niets doen.”

Draagvlak, zegt u. Hebt u uw ideeën al getoetst bij de campinguitbaters? Uw gemeente lééft van kampeerders.

“Nog niet. Maar dat zal natuurlijk gebeuren. Vrijdag, bijvoorbeeld, wanneer we ons groot meerjarenafvalplan voor de gemeente voorstellen. Nu, ik onderneem als burgemeester af en toe stappen vanuit mijn buikgevoel en zal dus ongetwijfeld vroeg of laat wel eens met mijn hoofd tegen de muur lopen, maar over dit idee is er wel al goed nagedacht. We zijn te rade gegaan bij de milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Die heeft vier scenario’s uitgeschreven voor een statiegeldsysteem en zal die scenario’s morgen (vandaag, JD) toelichten aan de kustburgemeesters.”

Mooi, maar wat dat allemaal moet gaan kosten, weet u dat al?

“Niet precies. Kijk, dit plan vertrekt vanuit twee ideeën: enerzijds de bezorgdheid om de natuur en het milieu, anderzijds de bezorgdheid om de werklast op onze mensen die dat zwerfvuil moeten opruimen. Dat mag dus iets kosten. In het begin zullen we er wellicht wel zelf wat geld moeten insteken, maar op termijn is dat een systeem dat zichzelf financiert – het spreekt vanzelf dat we de zaken betaalbaar willen houden.”

Tot slot: u bent geboren in Veurne, en dus een ‘aangespoelde’ Bredenaar. Vanwaar die liefde voor de gemeente?

“Dat is eigenlijk vrij simpel: als tiener ben ik vanuit Veurne mee verhuisd met mijn moeder, die in Bredene de liefde had hervonden. En ik ben hier nooit meer weggegaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234