Donderdag 06/05/2021

Schild & Vrienden

De Vlaamse Jeugdraad na de infiltratie door Schild & Vrienden: "Wij staan boven hun spelletjes"

Isaak Dieleman en Alexandra Smarandescu. Beeld rv
Isaak Dieleman en Alexandra Smarandescu.Beeld rv

Schild & Vrienden infiltreerde volgens het VRT-programma Pano de Vlaamse Jeugdraad met vier van de acht verkozen leden. De verslagenheid bij de Jeugdraad is enorm, maar de strijdlust ook: "Wij staan boven de spelletjes van Dries en co."

"Ik kook vanbinnen. Ik ben woedend en gedegouteerd", zegt Frédéric Piccavet (27). Als Europees jongerenvertegenwoordiger voor de Vlaamse Jeugdraad stapt hij naar jongeren en legt hij uit wat Europa voor hen doet, en vice versa. “Ik werkte met een van hen nauw samen en ik had toen al iets in de gaten. Die persoon ontkende en zei geen enkele band met Schild & Vrienden te hebben, maar dat blijkt nu dus een grove leugen te zijn.”

De Vlaamse Jeugdraad bestaat sinds 2002 en is de officiële adviesraad van de Vlaamse regering voor alle domeinen die jongeren aanbelangen. Die adviezen zijn niet-bindend, maar er wordt wel rekening mee gehouden. Zo heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vorig jaar met de Jeugdraad een campagne van 1 miljoen euro gelanceerd die het mentaal welzijn van jongeren wil verhogen.

Lees ook: Maskers vallen af bij Schild & Vrienden: racisme, antisemitisme en nazi-symboliek

De Jeugdraad opereert onder de vleugels van De Ambrassade, de organisatie die het Vlaamse jeugdbeleid op de kaart zet. Huidig voorzitter is Alexandra Smarandescu (21). Recent hebben 4.500 Vlaamse jongeren haar verkozen, samen met zeven andere kandidaten, onder wie de vermeende Schild & Vrienden-infiltranten. De acht formuleren met mensen uit de jeugdwerksector adviezen in drie kernthema's: onderwijs, mentaal welzijn en diversiteit. Kennelijk een doorn in het oog van radicaal-rechts.

Geruchten

Schild & Vrienden heeft de Jeugdraad in het vizier sinds midden vorig jaar. Toen de jongeren de politiek opriepen om stemrecht voor 16-jarigen mogelijk te maken, is Schild & Vrienden een lastercampagne op Facebook gestart. Ze verweten hen subsidieslurpers te zijn en schakelden zelfs valse Braziliaanse accounts in om negatieve recensies aan de Facebook-pagina van de Jeugdraad te geven. Ze heeft nu een dramatische waardering van anderhalve ster op vijf.

Daarna kwam de sabotage dus in een stroomversnelling met de verkiezing van de vier infiltranten. Geruchten over een link met Schild & Vrienden waren er toen al, geeft voorzitter Alexandra Smarandescu toe. "Maar op basis van geruchten konden wij hen niet uitsluiten", zegt ze. "Je kunt je inbeelden welke verwijten wij zouden gekregen hebben mochten we dat hebben gedaan. Dat zou hen enkel maar hebben gesterkt. Wij staan boven de spelletjes van Dries (Van Langenhove, oprichter Schild & Vrienden, FVD) en co. En net zoals de rest van Vlaanderen wisten wij tot nu niet hoe vuil het er achter de schermen aan toeging."

Soms krijgt de Jeugdraad het verwijt een linkse bende te zijn, maar dat is op niets gestoeld, benadrukken ze. "De driejaarlijkse verkiezingen bij de Vlaamse Jeugdraad zijn democratisch en open. Iedereen kan zich kandidaat stellen", zegt Piccavet. "De bedoeling van de Jeugdraad is dat we elke Vlaamse jongere vertegenwoordigen, ook jongeren met een heel rechtse mening. Jongeren op voorhand uitsluiten doen we niet. We hebben een cultuur waarin iedereen kans krijgt. Alles kan, zolang het maar niet racistisch wordt."

Enge samenlevingsbeeld

Aan de vergadertafel hebben de Schild & Vrienden-leden niets racistisch gezegd, zegt de Jeugdraad, maar de racistische, seksistische en homofobe berichten die Pano gisteravond heeft getoond, laat niets aan de verbeelding over. "Ons huishoudelijk reglement is zeer duidelijk. Iedereen moet actief ons missie en het Kinderrechtenverdrag onderschrijven. Wie dat niet doet, wordt ontslagen", zegt Smarandescu.

Ze besluit: "Schild & Vrienden heeft de afgelopen maanden aanvallen georkestreerd op al wie niet in hun enge samenlevingsbeeld past. Wij hebben 5.500 jongeren bevraagd, en met vier ministers uit drie verschillende partijen vergaderd om de positie van alle jongeren in Vlaanderen te bespreken. Iedereen mag zelf oordelen wie het best de Vlaamse jeugd vertegenwoordigt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234