Vrijdag 25/09/2020

Vlaamse formatie

De Vlaamse hakbijl van De Wever valt mogelijk dit weekend al

N-VA-voorzitter Bart De Wever en John Crombez (Sp.a). Een paars-gele, zogeheten Bourgondische coalitie is nog steeds een reële mogelijkheid. Beeld BELGA

Het is Bart De Wever (N-VA) menens met zijn Vlaamse versnelling. Mogelijk dit weekend al wordt duidelijk wie zijn coalitiepartners worden. Sp.a is nog niet afgeschreven. John ­Crombez roept zijn basis bijeen om te horen of hij mag springen.

Zo abrupt de Vlaamse formateur een maand geleden de pauzeknop induwde, zo abrupt schakelt hij nu twee versnellingen hoger. Het einde van de vrijage met Vlaams Belang is volgens N-VA-bronnen een kwestie van dagen. De samenstelling van de coalitie zou tegen of tijdens het weekend bekend moeten zijn. En na een korte vakantie zouden dan de onderhandelingen over een regeerakkoord aanvatten.

Er blijven drie realistische formules over.

1) De huidige Zweedse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld. 

Die heeft de ruimste meerderheid, is inhoudelijk het meest coherent, maar stond de voorbije vijf jaar garant voor ferme spanningen tussen N-VA en CD&V. Daarover valt te horen dat CD&V zich zeer constructief opstelt.

2) Een samengaan van N-VA, CD&V en sp.a

Zoals ten tijde van de regering-Peeters II. Mathematisch is deze formule haalbaar, maar ideologisch vermoedelijk te links voor N-VA na de overwinning van Vlaams Belang. Bovendien geven bronnen bij Open Vld aan dat ze zich geen zorgen maken.

3) Een Bourgondische coalitie van N-VA, Open Vld en sp.a

Net zoals in Antwerpen. Deze piste geniet de voorkeur van de liberalen én van sommige N-VA’ers die erop gebrand zijn de gedecimeerde CD&V helemaal uit te tellen, maar het probleem is wiskundig. Paars-geel heeft amper twee zetels op overschot voor gemeenschapsmateries en slechts één voor gewestmateries. Bovendien is de Vlaamse sp.a-fractie zo diep verdeeld over de kwestie, dat het niet zeker is dat alle leden telkens zullen meestemmen met de regering. Vooral ex-voorzitter Bruno Tobback is een vraagteken. “Bart De Wever die klimaatbetoger wordt en de Internationale zingt: voor minder moeten we niet in een Vlaamse regering stappen met N-VA”, sneerde hij tien dagen geleden nog naar al wie het horen wou – John Crombez op kop.

‘Slecht gevallen’

Maar bij sp.a is de sfeer wat aan het omslaan. “De uithaal van Tobback is slecht gevallen bij de basis. Waarom zouden wij eigenlijk federaal wél kunnen besturen met N-VA, als dat onder de veilige vleugels van de PS is, en Vlaams niet? De Vlamingen zijn beter af met een regering mét socialisten dan zonder”, aldus een lid van het middenkader. Een topper formuleert het zo: “De kans is nog altijd klein dat we erbij zijn, maar het is ook niet uitgesloten. Onze lat ligt hoog en we gaan er niet onder.”

Volgens onze bronnen is de kentering vooral het werk van sp.a-peetvader Johan Vande Lanotte. Die beweegt als federaal informateur hemel en aarde om N-VA en PS te verzoenen, en een Bourgondische coalitie op Vlaams niveau kan daartoe het glijmiddel zijn. “Als De Wever effectief voor paars-geel kiest op Vlaams niveau, dan is dat niet zonder betekenis. Dan levert hij het signaal af dat er federaal zaken te doen zijn met hem”, aldus een ‘believer’ van paars-geel.

John Crombez, wiens gezag sinds de dramatische verkiezingen wat aangetast is, lijkt bereid het avontuur een kans te geven. Maar om niet het verwijt te krijgen dat hij handelt in functie van een ‘toffe ministerportefeuille’, moet hij omzichtig te werk gaan. Daarom roept hij vanavond de raad van voorzitters en secretarissen van alle sp.a-afdelingen bijeen. Het doel: nagaan of de basis zin heeft in een Vlaamse samenwerking met N-VA. In dat orgaan, dat niet zo vaak samenkomt, geniet Crombez nog veel steun. Hij schakelde de raad al eens in om de veelbesproken decumul erdoor te krijgen. 

Doodsvonnis

Of een ‘ja’ van de sp.a-basis het doodsvonnis van CD&V tekent is nog lang niet zeker. “De inhoud van de gesprekken zal de doorslag geven”, klinkt het zowel bij sp.a als N-VA. Voor de socialisten kan het bijvoorbeeld een struikelsteen zijn als De Wever te veel ideeën van het VB meebrengt naar de onderhandelingstafel. Ook bij N-VA moet er nog gemasseerd worden, met name over de ministerportefeuilles. Nog altijd valt binnen de partij te horen dat niet De Wever maar Jan Jambon minister-president wordt en dat ook Zuhal Demir zeker minister wordt. Nogal wat Vlaamse fractieleden zien zo’n federale instroom met lede ogen aan en zouden het nog altijd beter vinden dat De Wever zichzelf tot mister Vlaanderen kroont. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234