Maandag 17/01/2022

De Vlaams-Bourgondische connectie

Tentoonstelling in Beaune (Bourgogne) zet gemeenschappelijk verleden in de kijker

Maria van Bourgondië, de laatste hertog(in) van het Bourgondische Rijk, is de centrale figuur in een groots opgezette dubbeltentoonstelling die van 18 november tot 28 februari onder de naam 'Bruges à Beaune: Marie, l'héritage de Bourgogne' plaatsvindt in de stad Beaune, een in onze contreien vrij onbekende, niettemin heel aangename stad in de buurt van Dijon.

Toen wij voor de samenstelling van Metro Zone500 een paar dagen in en rond Beaune, in het bekendste wijndistrict van de Bourgogne, de Côte d'Or, rondzwierven - Beaune was het vertrekpunt van de routes, remember - was wel duidelijk dat ze daar in Beaune met hooggespannen verwachtingen naar de najaarstentoonstelling uitkeken, en vooral, dat ze hoopten op flink wat weerklank in Vlaanderen. Tenslotte wordt hier een belangrijk stuk gemeenschappelijke geschiedenis te kijk gezet, in een aantrekkelijke omgeving trouwens. Zoals u zich misschien nog herinnert: Beaune is en blijft een prima uitvalsbasis voor een vier- of vijfdaagse in de Bourgogne.

Het initiatief voor de tentoonstelling gaat uit van de Hospices Civils van Beaune in samenwerking met de stadsmusea in Brugge. Tentoonstellingscommissaris is de in Gent geboren An Delva, doctor in de medische geschiedenis. De Vlaamse 'gerichtheid' van de organisatoren is overigens opvallend: het project werd eerst in Brussel aan de pers voorgesteld, en pas twee weken later aan de Parijse pers, dat is naar Franse normen redelijk bizar te noemen. De leden van het toenmalige Bourgondische huis waren nooit beste maatjes met het toenmalige Frankrijk. Is dat de reden, of klinkt hier enige 'Bourgondische' onvrede door met de Franse staat, die - faut le faire - in dit gezegende jaar niet de minste aandacht besteedde aan Maria's kleinzoon, Keizer Karel, noch aan diens Franse opponent, Frans I.

Van de 220 werken (schilderijen, wandtapijten, beeldhouwwerken, kunst- en gebruiksvoorwerpen, manuscripten,...) die voor de expositie bijeengebracht werden, komt behoorlijk wat materiaal uit Brugse musea - het Gruuthuuse en het Memlinc museum - en voorts een reliek uit de Sint-Pauluskathedraal van Luik. Ze worden tentoongesteld op twee belangrijke historische sites in Beaune: de Porte Marie de Bourgogne en het Hôtel Dieu; dit laatste - met de typische, kleurrijke dakbedekking - is veruit het meest bezochte monument van de Bourgognestreek.

Het expositie-luik gewijd aan de figuur van hertogin Maria van Bourgondië vindt plaats ter hoogte van de omwalling van de stad, aan de naar haar genoemde stadspoort. Maria, dochter van Karel de Stoute, de laatste van de vier 'grote hertogen' - Les Grands Ducs d'Occident - werd geboren in Brussel, trouwde in Gent (in 1477) en stierf na een val van haar paard in 1482 in Brugge, waar ze ook begraven ligt. De hertogin, die door haar huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk de erflanden, zijnde het latere België en Nederland, uiteindelijk in Habsburgse handen deed belanden, werd amper vijfentwintig. Tentoonstellingscommissaris Delva benadrukte echter dat de expositie zeker geen geromantiseerd beeld van de hertogin zal ophangen. Om het hoofd boven water te houden - achteraf zei men "ze was zeer geliefd" - moest ze immers grote concessies doen. Machteloos moest ze toezien hoe haar vertrouwelingen letterlijk voor de bijl gingen. Gehannes boven de Moerdijk maakte haar het (korte) leven meer dan zuur. En de Franse koning Lodewijk XI vond haar kennelijk kinds genoeg om haar een huwelijk met zijn zevenjarig zoontje aan te bieden.

Brugge, dat al vijfentwintig jaar verzusterd is met Beaune, komt in het tweede luik van de tentoonstelling uitgebreid aan bod. In het bekende Hôtel-Dieu (in 1443 gesticht door de van het schilderij van Van Eyck bekende kanselier Nicolas Rolin) wordt aandacht besteed aan ziekenhuizen en medische verzorging van de 15de tot de 18de eeuw - de middeleeuwse 'armenzaal' in Hôtel-Dieu is wereldvermaard - aan de hand van de collecties van het Hôtel-Dieu en het driehonderd jaar oudere Brugse Sint-Janshospitaal.

(LVDS)

'Bruges à Beaune: Marie, l'héritage de Bourgogne' loopt van 18 november tot 28 februari 2001 in de Porte Marie de Bourgogne en het Hôtel-Dieu in Beaune. Elke dag open van 9 tot 18 uur; gesloten op 25 december en 1 januari. Toegang: 55 Franse frank (330 frank) per persoon; 20 Franse frank tot 18 jaar. Meer info: www.ot-beaune.fr en www.beaune-burgundy.com

Win een wijnweekend in de Bourgogne

Het spreekt vanzelf dat we u niet zomaar naar de Bourgogne sturen. We hebben namelijk drie weekends voor twee personen in de aanbieding. Het 'VIP Weekend Beaune-St Vincent Tournante' is gepland van zaterdag 27 tot maandag 29 januari 2001, en ziet er als volgt uit. Zaterdag: aankomst in Beaune in de namiddag, check in hotel en begeleid bezoek aan Beaune, diner, overnachting in hotel in Beaune. Zondag: begeleid bezoek aan Meursault (St Vincent Tournante) en wijndegustatie, middageten in Beaune, bezoek aan een wijnkasteel in de namiddag, gastronomisch diner en overnachting. Maandag: begeleid bezoek aan de wijngaarden van de Côte de Beaune, lunch en terugkeer naar België.

Het volstaat ons een kaartje te sturen met het antwoord op de vraag 'Van wie is het Laatste Oordeel dat in het Hôtel-Dieu te zien is?' Ons adres: De Morgen-Metro/Bourgogne, Postbus 79, 1070 Brussel. Vermeld ook een telefoonnummer of e-mailadres.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234