Zondag 23/02/2020

De vis of het ei

Ik moet het - helaas - bevestigen: Het is niet omdat je net nog twee monsterlijke aprilgrappen ontweken hebt op de trap, dat je nu niet languit op het kamerbreed tapijt kan liggen, met enkele kunstzinnig gedrapeerde bananenschillen op je hoofd. 1 april!

Voor ons een dag als een ander, die zich afspeelt op een 17"-scherm waarnaast - in ons geval - de man van ons leven enkele fishsticks in een bokaal heeft ondergebracht. Kijk, dat noemen we nog eens lachen.

Op zoek naar de waarlijke vis achter de aprilvis, komen we - zonder enige reden - tot de conclusie dat het hier wel eens een goudvis zou kunnen betreffen, die visjes die in een doorzichtig plastic envelopje, met rood-witte draad rond kinderpolsjes worden gehangen. Toen we zelf nog niet boven de 100 centimeter uitstaken, hebben die zwemmende wezens ons redelijk wat hartzeer bezorgd... en omgekeerd. Dit gezegd zijnde, willen we - op een dag als deze - alles uit het verleden goedmaken. Dankzij The Goldfish Sanctuary zullen voor de komende generaties kinderen zowel als goudvissen hardnekkige trauma's vermeden kunnen worden. Ten minste als jullie de basisverzorgingshandleiding nauwgezet volgen en bij het minste spoortje van ziekte de juiste diagnose stellen. Wij hebben het op Emiel Goeliaanse wijze getest en: de goudvis leeft. Meer nog, hij gedraagt zich als een ware 'kameleon' om te kunnen overleven. Deze Aquarium Cam(era) bewijst zijn camouflage-talenten, eens en voor altijd.

Willen we de stress die de degelijke verzorging van vissen met zich meebrengt wat verminderen, dan kan een bulderlach erg nuttig zijn. We gaan hiervoor te rade bij AprilFools.com, zij zijn het hele jaar door de leveranciers van elektronische grapjasserij. Wat denken jullie bijvoorbeeld van de aanmaak van een on line-nieuwspagina waarin te lezen staat dat je beste vriendin - met naam en toenaam - eerdaags met Bill Gates in het huwelijksbootje zal stappen, we zeggen maar iets. Iets 'verschietachtiger' en daarom des te leuker: nepmail. Berichten en brieven van zogenaamde bestaande administratieve diensten die je beste vriend bijvoorbeeld naar de betaling van dees of gene belasting vragen, we zeggen maar iets. Jezelf vervelen kan hier niet, alleen anderen vervelen.

Sympathiek als we zijn, wensen we iedereen in de gelegenheid te stellen dit jaar met Pasen eens niet met zijn broek of rok in een verloren gewaand chocolade-ei te belanden. Lifestylegewijs stellen wij daarom twee toffe alternatieven voor. Je hebt de keuze tussen het arbeidsintensief gedecoreerde ei en het peperdure verrassingsei: Pysanky: Ukraïnian Easter Eggs en Fabergé Imperial Egg Surprises. De Pysanky-versiertechniek vergt de nodige knutselhanden, fijne bijkomstigheid is dat je het ei voor de verfraaiing niet dient uit te blazen. Fabergé verrassingseieren stammen dan weer af uit de tsarentijd. De man Fabergé ontwierp in opdracht van de Russische tsaar eieren die met juwelen werden opgesmukt en als paascadeau werden uitgedeeld. Laat ze je schenken in plaats van er zelf te maken: dat lijkt ons hier de boodschap.

Hoe dan ook, nu de lucifers van Union Match van de markt verdwijnen, zullen er in de nakende paasvakantie - tussen twee wielerkoersen in - vast en zeker plezierige momenten besteed worden aan het zoeken naar vuurstenen, silex voor de vrienden. Silex Rohmaterialen aus Bayern een bezoekje brengen zou nuttig kunnen zijn om je niveau Duits op te krikken, maar het dient ons inziens vooral gebruikt te worden om een aantal variaties in stenen te memoriseren, kwestie van de stoeptegels niet voor iets te gebruiken waarvoor ze niet bedacht werden. Dit is geen grap: dat de vonken er de komende dagen mogen afspringen.

Astrid Wittebolle

Adressen

The Goldfish Sanctuary

http://www.csh.rit.edu/~tonyl/goldfish Aquarium Cam(era)

http://www.cabrillo-aquarium.org/video.htm AprilFools.com

http://aprilfools.infospace.com/ Pysanky: Ukraïnian Easter Eggs

http://www.cs.unc.edu/~yakowenk/

pysanky.html Fabergé Imperial Egg Surprises

http://www.robertascollectibles.com/faberge/ Silex Rohmaterialen aus Bayern

http://www.uf.uni-erlangen.de/rohmat/

a_page.html

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234