Dinsdag 07/12/2021

DE VIJFDE MACHT

Drrringgg!

De bel in de kleuterklas van juffrouw Bracke snijdt als een kartelmes door het geroezemoes. Op haar bureau ligt een mooie peer te glimmen. "Dank je wel, Charles!", glimlacht ze naar haar poulain die intussen het bord aan het afvegen is. Eerst droog en dan met de natte spons. Ze gooit de peer in een schuif, bij de andere peren.

"Zo kinderen, wie wil er allemaal vertellen wat hij dit weekend heeft uitgespookt?"

Lessenaars klappen dicht en alle kinderen schreeuwen door elkaar heen. "Ikke eerst!"

"Rustig nu", probeert juffrouw Bracke, "de oudste kinderen mogen eerst. Neem intussen allemaal jullie agenda en..." Boegeroep vanaf de achterste banken. "De kleinsten mogen altijd eerst!", roept Laurette, "u kent het schoolreglement niet."

"Dat reglement is voor interpretatie vatbaar", probeert Bracke, lichtjes geïrriteerd door haar verstrooidheid. Verdorie, ze volgt gewoonlijk toch stipt de regels? De wet is immers de wet.

"Heeft er iemand Bart gezien?" Die weet vast wel hoe het moet. "Bart is op schoolreis naar Shanghai." Hilariteit alom.

"Ben, verzin geen fabels. Bart is nog nooit buiten Europa geweest. Vorige week raakte hij niet eens tot op Linkeroever."

"Toch is het zo", antwoordt Ben frank. "En Theo en ik zijn dit weekend naar een Foute Fuif van Radio VMO geweest, met dj Geubels, en we hebben ons rot geamuseerd! Hè, Theo? Hashtag yolo, gast!" Ben maakt een vuistje.

Weer geroep. De andere kinderen vinden dat dat niet kan. Foute Fuiven zijn van Q-music, anders is het niet cool. Juffrouw Bracke probeert tevergeefs de gemoederen te bedaren, maar hoort intussen haar eigen stem niet meer.

"Jufffroooouw! Juffrooouuw!" Het kleine vingertje van Laurette priemt door het gewoel. "Juffrouw! Op de speelplaats heeft Jan gezegd dat wie fout was in de oorlog, daarvoor zijn redenen had. Krijgt hij nu straf?"

Bracke zucht. Nu dat weer. Natuurlijk hadden collaborateurs 'hun redenen'. Leopold had ook zo zijn redenen om Congo te terroriseren. Grammaticaal is de zin correct, al moet je hem daarom nog niet per se hardop uitspreken.

Maar Laurette vond dat Jan daarvoor 'sorry' moest zeggen, en er openlijk afstand van moest nemen. Net zoals Mo en andere Mo vorige maand nog openlijk afstand hadden moeten nemen van het gepest van nog een andere Mo in een schooltje twee dorpen verder. Ver weg weliswaar, maar ze hadden het gezien op Facebook.

Weer gejoel vanaf de banken. "In de hoek! In de hoek!" Bracke loopt rood aan. Ze voelt haar bloeddruk stijgen. "Willen jullie nu allemaal zwijgen?"

"Krijgen we nu eindelijk de juiste cijfers van ons rapport?", roept Kristof plots van tussen de geraniums. "Waar zit die Hervé?" Maar volgens Hervé had zijn hond die cijfers opgegeten, en trouwens, zijn ketting lag er af, dus Kristof zou langer moeten wachten.

"En daarbij, cijfers zijn zo saahaai! Ik wil soldaatje spelen!" Intussen vliegen er proppen papier van de achterste banken helemaal naar voren.

"Kinderen, hebben jullie allemaal het briefje voor de schoolreis naar Brussel laten tekenen door jullie ouders?" Enkele kinderen schudden heftig van nee. "Juffrouw, ze hebben Maggie weer gepest op de speelplaats!"

Bracke is intussen een zenuwinzinking nabij. "Hoe lang moet ik dit gedoe nog volhouden?", zucht ze. "Ik moet dringend op rust."

Achterin de klas begint een tl-lamp te flikkeren. Net voor de stroompanne het kleine klasje in het halfduister hult, valt haar oog op een krantenkop op de lessenaar: 'Regering verhoogt pensioenleeftijd naar 67.'

"Godverd..."

Drrrringgg!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234