Maandag 24/01/2022

De Vieze Gasten met frisse moed

Luis vindt nieuwe pels in Gentse Democrazy

Na 27 jaren van rondtrekken, schuilen en weer rondtrekken lijken De Vieze Gasten eindelijk een goede uitvalsbasis te hebben gevonden. Centraal gelegen in een Gentse arbeiderswijk vonden ze het pand vrij dat vroeger Democrazy heette en waar alternatieve rockconcerten werden georganiseerd. In het gebouw bleek plaats voor kantoren, een vergader- en repetitieruimte en voor voorstellingen - een verademing voor een gezelschap dat al in de slechtste omstandigheden sociaal geëngageerd theater heeft gebracht. Engagement dat ook nooit zal verdwijnen, aldus Vincent van den Elshout, sinds 1 januari artistiek leider van de Gasten en de opvolger van Mong Rosseel.

Om even het geheugen op te frissen: The Bubbel Knubbel Corporation Of Sound (Inc) Waw Ende Woopie Vuile Mong En De Vieze Gasten, Audio Visueel Cirkus werd in 1971 opgericht in het Gentse buurthuis Kontakt. Dat huis was een initiatief van enkele gezworen kameraden uit de anarchistische studentenbeweging die vastbesloten waren de kreet "Arbeiders-studenten: één front" de nodige inhoud te geven - van culturele aard bijvoorbeeld. Uit een gelegenheidsoptreden (om de eerste verjaardag van het buurthuis te vieren) ontstond een heus theatergezelschap dat in de daaropvolgende jaren langs zowat alle Vlaamse wegen trok om studenten, hippies, stakers en arbeiders een hart onder de riem te steken met ludieke optredens. Het waren de jaren van het vormingstheater, van protestacties contra kernenergie, Vietnam, abortus en apartheid en pro de bevrijding van Angola, de stakers van Glaverbel en van de Boelwerf.

Met het liedje Apekot scoorden De Vieze Gasten zelfs - tot hun eigen grote verbazing - een radiohit. "Gelukkig was er toen nog geen Tien Om Te Zien", aldus Mong Rosseel, tot vorig jaar de leider van het gezelschap dat zich weliswaar zoveel mogelijk als collectief wil profileren.

Dat laatste werd nog eens duidelijk vorige week, toen De Vieze Gasten vrienden en pers hadden uitgenodigd naar het Buurtstation Gent-West - want zo heet de vroegere Democrazy nu. Rosseel herinnerde daarbij ook aan de jaren tachtig, toen het vormingstheater als oubollig werd ervaren maar de sociale-onrechtthema's voor het rapen lagen. Een aanpassing drong zich op. Begin jaren negentig was de groep bovendien te klein geworden om nog met een circustent rond te trekken.

Het resultaat van die opfrissing is nu zichtbaar: behalve een nieuw artistiek leider die een meer hedendaagse vorm van maatschappelijk geëngageerd theater wil nastreven, werd er ook een jongerenkern opgericht. De Storm is een platform om jonge theatermakers een kans te geven, uit België maar ook uit Nederland of andere landen.

Van den Elshout is zelf afkomstig van 's-Hertogenbosch, kreeg een toneelopleiding in Utrecht en Londen (Royal Academy of Dramatic Art) en toerde als regisseur, acteur en docent door heel Europa. Lui Zweet, de eerste productie van De Storm, werd door hem geregisseerd en toont hoe jongeren van vandaag nog altijd worstelen met vragen als: hoe kan je je brood verdienen en terzelfder tijd gelukkig zijn? Hoe ontkom je aan de sleur van een dagelijkse baan? Opzwepende muziek en een verwijzing naar computerspelletjes en cyberspace mochten daarbij niet ontbreken.

De spelers in Lui Zweet zijn studenten toneel of pas afgestudeerd. Aan de hand van korte, herkenbare dialogen en energieke (maar amateuristische) dansjes schetsen zij een wereldvisie die in wezen nog dezelfde is als die van generaties geleden. Niemand wil graag een nummer aan het loket of in de computer zijn - wel gaat die frustratie nu gepaard met veel "Kut" en "Shit". (SH)

Voorstellingen van Lui Zweet tot en met 6/12, telkens om 20.30 uur in Buurtstation Gent-West, Reinaertstraat 125, Gent. Inlichtingen en reserveren op tel. 09/237.04.07.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234