Vrijdag 24/01/2020

De vier seizoenen van het Filmmuseum

In oktober wordt het integrale oeuvre van Alain Resnais vertoond

Omdat het Filmmuseum van Brussel het hele jaar door open is en er in zijn twee projectiezaaltjes zeven dagen op zeven filmvoorstellingen zijn, is er nooit een opening van een nieuw seizoen. Toch werd zopas het zogenaamde Seizoen 1998-'99 voorgesteld, kwestie van het publiek op de hoogte te houden van de activiteiten.

Het Filmmuseum, dat in 1962 door wijlen conservator Jacques Ledoux werd opgericht, fungeert zo'n beetje als de vitrine van het Filmarchief dat in 1938, onder meer op initiatief van Henri Storck, werd opgericht. Beide instellingen bevinden zich in het Paleis voor Schone Kunsten.

Het Koninklijk Filmarchief is uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde instelling, die momenteel een van de grootste filmcollecties (meer dan 41.000 verschillende titels) ter wereld archiveert en restaureert. Daarnaast beschikt het Filmarchief ook over een uitgebreide documentatiedienst.

Het Filmmuseum heeft een dubbele functie. De permanente tentoonstelling geeft in een veertigtal uitstalkasten een overzicht van de evolutie van het bewegende beeld, van de Chinese schaduwen tot Edison en Lumière. Bovendien zijn er twee projectiezaaltjes, waarvan één speciaal is ontworpen voor de vertoning van stille films met live pianobegeleiding. Jaarlijks worden in het Filmmuseum zo'n 1.800 publieke voorstellingen gegeven voor ruim 90.000 toeschouwers. Ongeveer 75 pct .van de vertoonde films komt uit de eigen verzameling van het Filmarchief.

De programmatie van het Filmmuseum (vijf films per dag) werkt voornamelijk met vaste themarubrieken (genres, regisseurs, nationale filmproducties...), waarbij maandelijks andere klemtonen worden gelegd. Zo wordt in oktober het integrale oeuvre van de Franse cineast Alain Resnais vertoond, samen met een door Resnais geselecteerde cyclus van miskende of zonderlinge films. De Franse regisseur zal in oktober een van de eregasten zijn op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent, samen met de Japanse cineast Shohei Imamura. Ook aan hem zal het Filmmuseum een hommage brengen, net zoals aan de Amerikaanse filmmaker Robert Wise, een andere Gentse eregast, die op donderdag 8 oktober zijn musical West Side Story in het Filmmuseum zal voorstellen (om 18.15 uur).

In november brengt het Filmmuseum, bij de 50ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een reeks films die laat zien hoe cineasten zoals Sam Fuller, John Ford en Joseph Losey thema's als verdraagzaamheid en mensenrechten wisten aan te kaarten binnen het keurslijf van de Hollywood-studio's. In dezelfde maand wordt, in het kader van Europalia, uitgebreid aandacht besteed aan de Tsjechische film. In december richt het Filmmuseum de schijnwerpers op de Belgische cineast Jacques Feyder, die via Frankrijk in Hollywood terechtkwam, waar hij onder meer Greta Garbo regisseerde (The Kiss).

Nog in december wordt Oostenrijk in de kijker geplaatst. Enerzijds via enkele boegbeelden uit de filmgeschiedenis (zoals Erich van Stroheim, Billy Wilder, Josef von Sternberg) en anderzijds via een overzicht van veertig jaar Oostenrijkse avant-gardefilm. In januari volgt een integraal restrospectief van Alfred Hitchcock en in februari wordt, naar aanleiding van de 40ste verjaardag van A Bout de Souffle van Godard, teruggeblikt op de Franse Nouvelle Vague. In maart staat de Iraanse film centraal en in april volgt een overzicht van het werk van cineast Roberto Rossellini.

Het Filmmuseum doet uiteraard voort met zijn Klassieke Filmmatinees voor de Jeugd (om de twee weken op zondag). Op 11 oktober staat City Lights van Chaplin op het programma. Nieuw is Het Zilveren Scherm (tweewekelijks op donderdag) dat een nostalgische tocht biedt "langs bekende of vergeten hoogtepunten uit de periode toen de cinema hart en ziel van het publiek in vervoering bracht". Deze cyclus begint op 22 oktober met de Billy Wilder-klassieker Sabrina.(Jan T.)

Filmmuseum, Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel. Tel. 02/507.83.70.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234