Zondag 20/10/2019

De verrassing komt van de running mate

Bruno Tobback is officieel kandidaat om Caroline Gennez op te volgen aan het hoofd van de sp.a. De fractieleider in de Kamer is voorlopig de enige die een gooi doet naar het voorzitterschap. De kans is groot dat er ook geen tegenkandidaat meer opduikt.

Tobback was van plan om zijn kandidatuur volgende week te lanceren. Maar zijn running mate Joke Quintens, voorzitster van de sp.a-afdeling in Genk, doorkruiste die plannen gisteren toen ze in Het Belang van Limburg haar mond voorbijpraatte. Tobback kon niet anders dan toegeven dat hij de ambitie koestert om sp.a-voorzitter te worden. Allesbehalve een verrassing, maar hij had zijn kandidatuur toch liever met wat meer toeters en bellen bekendgemaakt.

De keuze van zijn running mate, en kandidaat-ondervoorzitter, was een grotere verrassing. Toch is Quintens binnen de sp.a een bijzonder bekende naam. Ze werkte van 2001 tot 2009 op het socialistische hoofdkwartier, was lid van het partijbureau en geniet zowel bij de mandatarissen als de gewone militanten veel respect. Als Limburgse ligt het voor de hand dat Quintens net als Gennez en Vlaams minister Ingrid Lieten een protegee van Steve Stevaert is. Op haar website noemt ze hem als haar grootste inspiratiebron in de politiek. De keuze voor Quintens is bijzonder handig van Tobback. Ze kent de interne keuken en kan de organisatorische taken voor hem opknappen, maar de kandidaat-voorzitter verzekert zich vooral van de steun van de machtige Limburgse socialistische familie.

Limburg is afgedekt, maar het wordt met de dag twijfelachtiger of er uit andere hoek nog wel concurrentie komt voor Tobback. Frank Vandenbroucke is ondanks hardnekkig aandringen geen kandidaat, de vaak geciteerde Vlaamse fractieleider John Crombez is er nog niet helemaal uit, maar lijkt de kelk ook te laten passeren. "Ik ga ervan uit dat er onderling overleg is geweest om een bloedige strijd tussen generatiegenoten te vermijden", zegt veteraan Freddy Willockx.

Concurrent

Heel wat socialisten hopen dat Tobback toch nog een concurrent krijgt, kwestie van er een échte verkiezing van te maken en het inhoudelijke debat wat aan te zwengelen. Maar als er dan toch maar één kandidaat is, dan is de consensus over Tobback vrij groot. De juiste generatie, het juiste profiel. "Er zijn maar weinig politici die Bruno verbaal kunnen raken", meent naamgenoot Bruno Tuybens. Een belangrijke kwaliteit, want een van de voornaamste kritieken op Gennez viseert net haar communicatievaardigheden.

"Een handicap is dat hij niet echt een ploegspeler is", meent een parlementslid. "Hij is eerder een spits die graag zelf scoort, terwijl je als voorzitter ook een organisatie moet neerzetten en je mensen moet weten te motiveren. Maar goed, daar heeft hij Joke Quintens nu voor. Heel intelligent, dat is ook Bruno."

Tobback is 41. Hij draait al een hele tijd mee bij de sp.a, kent als ex-minister de uitvoerende macht en als fractieleider de wetgevende macht. Ervaring zat. Tel daar zijn bekende familienaam bij en hij hoort echt bij het meubilair van de sp.a. Die establishmentreputatie zou hem nog parten kunnen spelen in een voorzittersverkiezing, daarom ook dat vader Louis alle commentaar op de kandidatuur van zijn zoon weigert. Maar volgens Tuybens is dat absoluut geen probleem. "Er zijn nog maar heel weinig mensen die Bruno zien als zoon van."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234