Zaterdag 22/01/2022

De verloren eer van de eredivisie

Een voetballand dat Bob Peeters 50.000 euro per maand betaalt, vraagt om problemen. Die heeft het Nederlandse voetbal gekregen. Voor het zesde opeenvolgende jaar schreef het eredivisievoetbal met rood. Het afgelopen seizoen werd zelfs een recordverlies van 72 miljoen euro genoteerd. De salarissen zullen omlaag moeten met een kwart, maar er is meer aan de hand dan spelers die boven hun stand leven.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hans Vandeweghe

Bob Peeters speelt bij Vitesse Arnhem. Het Nederlandse verweer luidt dan dat zowel speler als club niet representatief zijn voor de staat van het Nederlandse voetbal, maar dat is slechts ten dele waar. Inzake megalomanie spant Vitesse met zijn niet te exploiteren Gelredome de kroon, maar het grootste verlies (25,8 miljoen euro) werd opgetekend bij het grote Ajax Amsterdam, de laatste Nederlandse rots in de Champions League.

De malaise geldt voor het hele betaald voetbal. Samen gingen de 36 clubs voor 80 miljoen euro in het rood. Een gigantische schuldopbouw, vooral omdat de totale omzet voor ere- en eerste divisie slechts 349 miljoen euro bedraagt. Twee clubs op de drie maakten vorig seizoen schulden. Van de 80 miljoen euro tekent de eredivisie, tegenwoordig de Holland Casino-eredivisie, voor 72 miljoen. Dat is een verdrievoudiging van de schuld die werd opgebouwd over het seizoen 2001-2002. De laatste keer dat het Nederlandse voetbal géén schulden maakte, is geleden van de vorige eeuw. In 1996-1997 kwam de eredivisie nog uit op 7 miljoen euro winst.

Henk Kesler, directeur bij KNVB, legt meteen de vinger op de zere plek. "De uitgaven zijn nu groter dan de inkomsten. Aan de inkomstenzijde is er de niet meer optimaal functionerende transfermarkt met teruglopende inkomsten als gevolg. Aan de uitgavenzijde stegen de salarissen."

Met andere woorden, het Bosman-arrest is nog maar eens de boosdoener. Volgens de spelersvakbond VVCS hebben de clubs die ontwikkeling slecht ingeschat. De clubs probeerden via lange contracten dure afkoopsommen te bedingen. Tegenover die lange looptijd stonden ook flinke salarissen, maar toen de transfermarkt ineenstuikte, bleven de clubs met die contracten zitten. Tegelijk dachten de clubs dat de bomen tot in de hemel groeiden en werd geïnvesteerd in dure, niet te exploiteren stadions.

Een andere ontwikkeling is de internationale terugval van het Nederlandse voetbal. De eerste helft van de jaren negentig was Nederland de grootste exporteerder van voetbaltalent naar de grote voetballanden. Die rol is nu overgenomen door Frankrijk. Gerry Boon, Deloitte & Touche: "Het is duidelijk dat Nederland als exporteerder van talent de laatste jaren minder goed in de markt ligt, wat de inkomsten drukt. Tegelijk wil men hoge salarissen blijven betalen. Zo creëer je problemen."

Die zijn immens, in verhouding zelfs groter dan in Italië. Een gemiddelde schuld per club van 4 miljoen euro op een begroting van 17,37 miljoen euro is zorgwekkend. De grote schuld van Ajax (25 miljoen euro, HV) duwt het gemiddelde fors omhoog. Zonder de schuld van Ajax gaat het om zeventien clubs die 47 miljoen euro schuld hebben en dan doet Italië nog slechter. Overigens is Nederland geen uitzondering. De voetbaleconomieën worden door de voetbalcel van Deloitte & Touche onderverdeeld in de Grote Vijf (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) en de Kleine Vijf (Nederland, Schotland, Zweden, Denemarken en Noorwegen). Van de Grote vijf maken alleen Engeland en Duitsland winst. Bij de Kleine Vijf wordt sinds 97-98 voortdurend verlies gemaakt. België komt in het rapport niet in aanmerking wegens de gebrekkige en oneconomische rapportering van cijfers.

De oorzaak van de schulden zou tegelijk de oplossing moeten aangeven. In de Nederlandse eredivisie torsen sommige clubs een salarismassa die structureel meer dan 70 procent van de begroting bedraagt. Blijkbaar is dat ook tot de clubs doorgedrongen: zo kan bijvoorbeeld het negentienjarige toptalent van Ajax Rafael Van der Vaart fluiten naar een riant contract.

Volgens Henk Kesler zakten dit seizoen de salarissen met 10 tot 12 procent. "Nog 20 procent minder salariskosten en je maakt weer winst. Of er te veel clubs zijn? 36 profclubs is misschien wat veel en je kunt je afvragen of er nog wel sprake is van betaald voetbal met een budget van 1,2 miljoen euro."

Niet iedereen gelooft in een sanering van het betaald voetbal via een beperking van de loonmassa. Met name de sterke spelersvakbond VVCS is tegen. Voorzitter Theo van Seggelen: "De oplossing ligt niet in het besparen op je voetballend personeel, want dan word je als Fortuna: een mooi stadion, spelers aan een minimumloon en geen resultaten. Clubs moeten hun investeringen beter in de hand houden en als je het toch over salarissen hebt: sommige clubs hebben vijf directeurs."

Winst / Verlies Nederlandse eredivisie

SeizoenResultaat

1996-1997 +7

1997-1998 -17

1998-1999 -47

1999-2000 -22

2000-2001 -24 2001-2002 -72

In miljoen euro

Voetbalsalarissen in Nederland zullen omlaag moeten met een kwart

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234