Zaterdag 28/01/2023

De vergeten slachtoffers van Ronald Janssen

Vanaf vandaag zijn zij eindelijk aan zet, de vrouwen die jaren geleden het pad van Ronald Janssen kruisten en dat voor de rest van hun dagen meedragen: Janssen sloeg, beet, betastte en verkrachtte hen. Maar in tegenstelling tot Annick, Shana en Kevin liet hij hen leven. 'Het is belangrijk dat de rechtbank ook hen als slachtoffer erkent', zegt advocate Nathalie Kenens.

Op het assisenproces in Tongeren vorig jaar draaide het vijf weken lang over de slachtoffers die de gruwel van de leraar uit Loksbergen niet overleefden. Héél even werd het toen al aangestipt: dat Ronald Janssen (41) nog véél meer op zijn kerfstok heeft. Verkrachtingen, vooral. Maar dat dat later zou worden behandeld. Vanmiddag is het zover en start voor de strafrechtbank in Hasselt het proces-Ronald Janssen bis. Ondanks dat Janssen al levenslang kreeg voor de drie moorden staat hij nu terecht voor een reeks van tien aanrandingen en verkrachtingen. Kort na zijn bekentenissen over de moorden begon Janssen er zelf over. "Er is nog veel meer", zei hij op het politiebureau.

Zijn vrouw Nathalie was amper enkele dagen bevallen van hun eerste dochtertje toen Ronald Janssen - voor zover bekend - een eerste keer toesloeg. Dat was in de zomer van 2001, op het muziekfestival Boerenrock in Kortenaken. Janssen ritste daar in de duisternis een tentje open waar de 43-jarige Angelika lag te slapen. Hij ging op haar liggen. Mijn vriend, dacht Angelika. Tot de vent bovenop haar vroeg: wat is de naam van je vriend? Angelika gilde. Janssen sloeg haar vol in het gelaat, rukte de kleren van haar lijf en misbruikte haar. "Hij was héél agressief tijdens de feiten en probeerde nadien op een bizarre manier lief te zijn", vertelde Angelika daarover aan de politie. Na zijn arrestatie in 2010 bleek het DNA van Janssen overeen te stemmen met dat van de verkrachter van Angelika. Hoe Janssen het kon rijmen dat hij een vrouw ging verkrachten terwijl zijn eerste kind nog geen week oud was? "Mijn vrouw was door de bevalling nog niet in staat om te vrijen. Ik had nood aan affectie."

Dag op dag twee maanden later klauterde Janssen in Hasselt langs een regenpijp omhoog. Via een openstaand raam op de eerste verdieping geraakte hij in het hart van een studentenkot. Studente Caroline zat achter haar computer toen er aan de deur werd geklopt. "Hallo, ik ben hier voor Lien en Selda", zei een vriendelijke mannenstem. Lien en Selda waren twee andere kotgenoten (Janssen had hun namen van een blad in de gang afgelezen, bjm). "Ze zijn niet thuis. Heb je een papiertje voor mij zodat ik een bericht voor hen kan achterlaten?" Caroline deed de deur open en kreeg onmiddellijk een vuist in haar gezicht. De onbekende man sleurde haar mee aan haar haren, kuste haar tussendoor in het gezicht en beet in haar billen. Hij dwong de studente hem oraal te bevredigen en zette zijn eis kracht bij met een keukenmes. Caroline probeerde hem te bedaren en vroeg van waar hij was. "Van Antwerpen", loog Janssen met een Antwerps accent. Na het misbruik liet hij Caroline zwaargewond achter. Ze had een gebroken neus, kwetsuren aan het hoofd en in de hals.

'Ik ben geen dader'

Niet veel later deed Janssen de gruwel nog eens over in een bijna pijnlijke kopie. Slachtoffer van dienst was de 19-jarige Sara. Ze lag te slapen toen Janssen via de brandladder en het openstaande raam opeens naast haar bed stond. Hij duwde een vod in haar mond en sloeg haar toen ze zich verweerde. Janssen tapete haar hoofd en bond haar handen op de rug. Daarna sneed hij haar pyjama en slip stuk. Na het seksuele misbruik voegde Janssen er nog een dimensie aan toe: in het Engelse eiste hij de code van haar bankkaart op. Toen hij na zijn arrestatie geconfronteerd werd met haar verklaringen zei Janssen: "Ik herinner me de feiten niet. Het moet pure lust geweest zijn."

Maar Ronald Janssen staat vanaf vandaag niet enkel terecht voor verkrachtingen. In de zomer van 2003 begon Janssen te flippen toen hij een jong koppeltje zag kussen op de parking van het provinciedomein Halve Maan in Diest. Janssen zette zijn auto aan de kant en sloeg de 20-jarige Stijn met een baseballbat op zijn hoofd. Terwijl Stijn zwaar bloedend vluchtte, zag hij hoe de doorgedraaide man zijn 18-jarige vriendin Sofie in de struiken sleurde. Omdat ze zo schreeuwde, kwamen andere mensen tussen en moest Janssen op de vlucht slaan. De twintiger had 27 hechtingen nodig.

Hoewel Janssen de meeste feiten zelf aanhaalde tegenover de politie vertelde hij niet altijd het hele - gruwelijke - verhaal. Zoals over de 30-jarige Peggy die hij in januari 2006 langs de weg in Diest bedreigde. Zijn versie: "Nathalie had me 14 dagen eerder laten zitten. Ik had nood aan seks en vroeg een jonge vrouw die aan het wandelen was hoe laat het was. Daarna polste ik haar of ze wilde vrijen met me. Er is niets gebeurd." De versie van Peggy: "Ik was te voet toen hij de weg vroeg. Hij pakte me op en bedreigde me met een mes toen ik me verzette. Hij duwde me tegen de grond, ik moest hem pijpen en kokhalsde." Janssen daarover: "Ik begrijp niet dat ik zoiets kan doen. Ik herinner me die vrouw wel maar niet de seks en dat mes. Ik vind de feiten heel erg, maar spijt heb ik niet. Ik zie mezelf niet als dader", zei Janssen aan zijn ondervrager.

Levens kapotgemaakt

Ronald Janssen vergat selectief veel. "Ik zie mezelf een mes afkuisen op straat", zei hij over een ander 'incidentje'. Bleek dat hij in mei 2006 de 19-jarige Annelies 7 keren had gestoken met dat mes. Tot de studente deed alsof ze flauwviel. "Wat er daar gebeurd is, is een ramp voor dat meisje", zegt Janssen daar nu over. Twee maand later verkrachtte hij op één nacht twee meisjes op het Rhythm & Blues Festival in Peer. Tegen zijn tweede slachtoffer dreigde Ronald Janssen ermee haar gezicht kapot te snijden als ze niet deed wat hij wilde. "Die slachtoffers liegen niet. Ik heb hun leven kapotgemaakt."

"Voor mijn cliënte is het belangrijk dat ze nu wordt erkend als slachtoffer én dat de dader ook wordt gestraft voor wat hij haar heeft aangedaan", zegt advocate Nathalie Kenens. Haar cliënte zelf wil niets kwijt. Ze kan het niet aan. Het is onduidelijk of Ronald Janssen vanmiddag op de zitting aanwezig zal zijn. "Na het assisenproces in Tongeren vreest Janssen voor een nieuw mediacircus", zegt zijn advocaat Adam Zvonimir Miskovic. Vandaag wordt vermoedelijk enkel de agenda voor de komende zittingsdagen vastgelegd. "Als de burgerlijke partijen niet aandringen op een proces achter gesloten deuren zal ik dat zelf doen", zegt Miskovic.

Volgens de advocaat zal de bijkomende straf op dit proces weinig verschil maken. "Ronald Janssen kreeg al levenslang voor drie moorden en nu staat hij terecht voor feiten die dateren van voor die moorden. De straf die hij nu oploopt zal dus opgeslorpt worden in zijn levenslange gevangenisstraf. Veel maakt het dus niet uit." Toch zegt de advocaat ook te beseffen dat het proces een helende werking kan hebben voor de slachtoffers. Pas als Ronald Janssen schuldig bevonden wordt aan de aanrandingen en verkrachtingen maken de slachtoffers overigens ook aanspraak op een schadevergoeding.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234