Dinsdag 20/10/2020
Beeld Bob Van Mol

Column

De vereniging voor duivenmelkers kwam in opstand tegen de afschaffing van Het Tijdsein

Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op de wandel met de week.

Qua donderslag bij heldere hemel kon dit tellen, deze week. Alleen heeft niemand iets gemerkt. De Nederlandse omroep gaat de piepjes afschaffen.

De piepjes! Zo onbekend in deze digitale tijden dat mijn tekstverbeteraar er automatisch de ‘poepjes’ van maakt, maar dit terzijde.

De piepjes staan voor Het Tijdsein, waarmee elke zichzelf respecterende radio-omroep het einde van het uur en het begin van het gesproken dagblad aankondigde.

In huiskamers overal kon men dankzij het metalige signaal zijn ­koekoeksklok juist zetten, waarna bij een bord gruttenpap en wat gebakken schol de stem vanuit Hilversum of Brussel de luisteraar kond maakte van het wereldnieuws. Men kon een speld horen vallen.

De sonore stem berichtte in voornaam Oudnederlands over een wereld zonder vluchtelingen, opwarming van de aarde en vegetariërs. Na het bulletin waren we weer bij de tijd.

Het Tijdsein verankerde de wereld en maakte hem overzichtelijk. Wat er ook gebeurde: elk uur was er nieuws. Om één uur gevolgd door Actueel. Waar is de tijd. Allemaal afgeschaft.

Ook bij ons zal het kot wel te klein zijn geweest, maar dat heb ik verdrongen en het is te warm en te onbelangrijk om dat op te zoeken.

Bij elke verandering krijten nostalgici alsof hun laatste uur geslagen is. Als laatste sneuvelen de piepjes dus. Een gore schande, vindt men boven de Moerdijk. “Er moet en er zal kapot verbeterd worden”, is de teneur op Twitter. “Schaf die hele openbare omroep maar meteen af, dan is er gelijk 890 miljoen euro extra voor de voedselbank”, bromt een ander.

Dat piepjes een Instituut zijn waarop men zijn klok kan gelijkzetten: blijkt niet meer nodig te zijn. “Ze passen niet meer helemaal bij deze tijd. Iedereen heeft tegenwoordig goede digitale horloges en mobiele telefoons die exact gelijklopen. Ook hebben mensen die digitaal luisteren via het zogeheten DAB-systeem sowieso al een vertraging van één seconde”, verklaart de zendercoördinator in de krant. Daarbij vergetend dat mensen die via DAB luisteren niet een seconde, maar een paar technologieën achterlopen. Maar dat terzijde.

Het populaire signaal werd in Nederland een eerste keer afgeschaft in 2001. Niet alleen het kot, maar ook het duivenkot was toen te klein. Onder meer de duivenmelkersvereniging, die het Hilver­sumse signaal gebruikte om op vrijdag de horloges gelijk te zetten, kwam in opstand. Een aantal radiomakers verenigde zich zelfs in de groep Vrienden van het Tijdsein. Te gek voor woorden, werd het besluit genoemd.

“Het tijdsignaal is voor veel mensen een ijkpunt”, zei medeoprichter en verslag­gever Richard Groothof destijds tegen de Volkskrant. In 2006 werden de kale piepjes in ere hersteld. Vreugdevuren tot achter Bergen op Zoom. Koningin Beatrix in tranen.

Nu gaan ze er met vuile voeten door en gaat dat hele sein definitief op de schop. De Vrienden van het Tijdsein zijn allemaal dood, dus buiten wat geblaat op Twitter verwacht ik geen volks­opstand of nationale betoging.

De piepjes die in Vlaanderen de ‘toppen’ werden genoemd, sneuvelden bij de VRT al in 2003. Het tijdsein werd in opdracht van Jan Hautekiet, de te vroeg gepensioneerde klankentapper, vervangen door een creatie van de machtige Marc Moulin, die de beeps handig verwerkte in een originele compositie. De afschaffing paste naadloos in het offensief van de VRT om grote kuis te houden na de cultuurmarxistische uitwassen van mei ’68, ’78 en ’88.

Eerder sneuvelden Opera en Belcanto, Het schurend scharniertje, de Wereld­omroep (met zijn onvergetelijke programma’s Groetjes voor onze zeevarenden en De ligging van de Belgische zeeschepen), Rudy’s club, De opgehaalde schotbalken en Domino met Luc Janssen.

Alles moet kapot.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234