Vrijdag 20/05/2022

Paradise Papers

De verdoken postbus van de Belgische staat: waarom? En wie wist ervan?

Topman van de Belgische belastingadministratie Hans D'Hondt was jarenlang bestuurder van een offshore vennootschap van de Belgische overheid.  Beeld BELGA
Topman van de Belgische belastingadministratie Hans D'Hondt was jarenlang bestuurder van een offshore vennootschap van de Belgische overheid.Beeld BELGA

De Belgische overheid heeft via haar investeringsdochter BMI zelf ook een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden.

Lieven Desmet

Wat is die Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI)?

De BMI is een investeringsvennootschap, voor 63 procent in handen van de Belgische Staat. De andere aandeelhouders zijn ondermeer BNP Paribas Fortis, ING België en Electrabel. Voorzitter van de raad van bestuur is Jean-Claude Fontinoy, een vertrouweling van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS.

BMI helpt Belgische ondernemingen bij hun buitenlandse projecten, zowel in advies, als bij de financiering. Sinds haar oprichting in 1971 heeft de BMI meegewerkt aan de realisatie van meer dan 300 projecten in meer dan 50 landen.

Wat doet BMI op de Britse Maagdeneilanden?

Sinds 1996 heeft BMI een belang in de vennootschap InfraAsia Development, wat geregistreerd staat op de Britse Maagdeneilanden. De vennootschap zelf werd begin de jaren '90 opgericht door de Amerikaanse verzekeraar AIG, waarna België er later een participatie in nam.

Via die vennootschap wordt een Vietnamees havenproject aangestuurd, een havengebied van zowat 2.600 hectare. De Dinh Vu Industrial Zone, werd in 1996 opgestart onder toenmalig premier Jean-Luc Dehaene. Intussen hebben zo'n zeventig internationale bedrijven er een vestiging, zoals Shell en Knauf. De vennootschapsstructuur is bijgevolg geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden, terwijl de activiteiten zelf in Vietnam plaatsvinden.

Is dat omwille van fiscale redenen?

Volgens het management van BMI is dat geenszins het geval. De belastingen worden gewoon betaald in Vietnam zelf, en er vloeit geen kapitaal of dividenden via de structuur naar de aandeelhouders. Maar het bestaan van zo'n vennootschap is wel behoorlijk controversieel. Ook al is er vooralsnog geen bewijs gevonden van belastingontduiking via die vennootschap, ethisch is er uiteraard wel een probleem: een Belgisch overheidsvehikel dat geregistreerd staat in een belastingparadijs valt moeilijk te verantwoorden.

Vier jaar geleden werd boven op de constructie op de Maagdeneilanden een vennootschap opgericht in Hongkong, dat België sinds halverwege vorig jaar officieel als een belastingparadijs bestempelt. Bovendien wordt in de jaarrekeningen van BMI met geen woord gerept omtrent de aanwezigheid op de Britse Maagdeneilanden. "Een vergissing zonder kwaad opzet", klinkt het. "In onze statistieken nemen we steeds de finale bestemming op van waar de investeringen plaatsvinden, in dit geval Vietnam", klinkt het in De Tijd.

Wie van de Belgische regering was hiervan op de hoogte?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil nagaan hoe de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) betrokken is geraakt bij een postbusconstructie op de Maagdeneilanden. "Ethisch kan dit niet, maar ik wil, in termen van verantwoordelijkheden van mensen, weten waarover we praten." Van Overtveldt wou niet vooruitlopen of er iets wordt ondernomen om de vennootschap op te doeken, dan wel of er andere maatregelen zouden komen.

Hans D'Hondt, de grote baas van de belastingadministratie was tot vorig jaar bestuurder bij BMI. Hij zat ruim tien jaar in de raad van bestuur. Hij verdedigt zich dat niemand hem ooit verteld heeft dat het project via een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden liep. "De beslissing om in het Dinh Vu-project in Vietnam te stappen, is inderdaad genomen lang voor ik bestuurder werd. Ik nam van dat project pas kennis via de tussentijdse rapporteringen over de stand van de globale investeringsportefeuille", zegt D'Hondt in De Tijd en op Radio 1. "Bij die rapporteringen werd het Dinh Vu-project steeds als een project in Vietnam opgenomen. Het is volgens mij ook nooit een gespreksonderwerp op de raad van bestuur geweest."

Voorzitter Jean-Claude Fontinoy reageerde nog niet. Sinds het project in de jaren 90 opgestart werd, zijn diverse politici er ter plaatse geweest en wijlen Steve Stevaert (sp.a) kreeg er in 2010 de functie van voorzitter van de raad van toezicht. Vorige maand was staatssecretaris Pieter De Crem (CD&V) er nog te gast.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234