Maandag 05/12/2022

De vele levens van het stilleven

Tien stillevens uit de verzameling van het Rockoxhuis in Antwerpen verhuisden tijdelijk naar Brussel om er in een hedendaagse omgeving tentoongesteld te worden. Hun plaats in het barokke interieur werd ingenomen door hedendaagse kunst die in het verlengde ligt van het stillevengenre.

Antwerpen - Brussel / Eigen berichtgeving

Nica Broucke

Conceptbedenkers Johan Pas en Bart Suys haalden tien schilderijen uit de 16de en 17de eeuw van de muren van het Rockoxhuis in Antwerpen. Het huis met de swingende naam behoorde toe aan mecenas en burgemeester Nicolaas Rockox (1560-1640) en herbergt nu, ingericht als een interieurmuseum, de collectie Vlaamse renaissance- en barokkunst van de KBC. De stillevens van Jan Sanders van Hemessen, Joachim Beuckelaer, Osias Beert, Frans Snijders, Frans II Francken, David II Teniers, Jan Fyt en Petrus Willebeeck kunnen worden opgedeeld in markttaferelen, fruitkorven, bloemstukken, vanitasstillevens (die de vergankelijkheid van het leven en de schoonheid in de verf zetten) en pronkstillevens. De werken krijgen, los van het huis waar ze deel uitmaakten van het meubilair, een nieuw leven in de hedendaagse KBC Galerij.

De weggenomen schilderijen, een kleine zwartwitfoto is hun enige spoor, ruimden plaats voor hedendaagse variaties van het stilleven in het Rockoxhuis. Sommige kunstwerken worden opgenomen in het decor, alsof ze niet gehinderd door de tijd, tot de collectie van het museum behoren. Koen Theys fotografeerde in Mexico een 'gevonden' stilleven van door elkaar gestapelde bloedende Christusbeelden. Robert Devriendts gedetailleerde minischilderijtjes van (dode) vogeltjes, zijn bijna letterlijke natures mortes. Bokalen met ingemaakte rozen van Leo Copers staan onopvallend op een schouw en de lege oestersschelpen van Mark Luyten die door het parcours ook verlichte schoenen plaatste, lijken subtiel verstilde beelden van vermoedelijk bewoners. De Composition trouvée van Guillaume Bijl zinspeelt op de traditie van de kunstkamer die door de gegoede burgerij met kunstwerken, archeologische vondsten en natuurobjecten werd volgestouwd.

De Maartkever (1979-2001) van Honoré d'O contrasteert wel met het interieur. Een landschapsschilderij, fragmenten van buizen, blokjes en een vlindervangnet vormen een vrolijke en kleurrijke compositie: geen 'stil' leven. Onscherpe fotografische schilderijen van Bert De Beul refereren aan de traditionele thema's van het stilleven, maar de vorm is hedendaags. Dat geldt ook voor de gesculpteerde versie van het bloemenboeket van Ludwig Vandevelde op de binnenkoer van het Rockoxhuis en het gedrapeerde gipsen tafelkleed van Lili Dujourie. De fotografische momentopnames van straatafval van Ria Pacqué zijn getransformeerde vanitas-stillevens. De banale en waardeloze objecten laten de vergankelijkheid van de schoonheid en de schoonheid van de vergankelijkheid zien.

De dubbeltentoonstelling in Antwerpen en Brussel toont dat het stilleven (nog) vele levens heeft. De presentatie van hedendaagse kunst in een historisch interieur is voor herhaling vatbaar, er zijn genres genoeg.

WAT: STILL/LIFE, transformaties van een genre WAAR EN WANNEER: KBC Galerij, Grote Markt 16, Brussel en Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, Antwerpen. Tot 29 april. Open van 11 tot 18 uur (Brussel) en van 10 tot 17 uur (Antwerpen). Gesloten op maandag.ONS OORDEEL: Een geslaagde confrontatie tussen oude schilderijen en hedendaagse kunst.

Beeldende kunst

Sommige kunstwerken worden opgenomen in het decor, alsof ze niet gehinderd door de tijd tot de collectie van het museum behoren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234