Donderdag 06/10/2022

AchtergrondZaak-El Kaouakibi

De val van Sihame El Kaouakibi kan ook anderen besmeuren. En dus laat De Wever zijn spierballen rollen

Sihame eL Kaouakibi en Johan Vande Lanotte op een persconferentie in februari. Beeld Joris Casaer
Sihame eL Kaouakibi en Johan Vande Lanotte op een persconferentie in februari.Beeld Joris Casaer

De stad Antwerpen heeft de curator van Point Urbain gevraagd om beslag te leggen op het vermogen van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld). Waarom doet burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat?

Roel Wauters

Het stadsbestuur had onder meer via VTM Nieuws te horen gekregen dat Sihame El Kaouakibi mogelijk haar vastgoed zou willen verkopen. Om te vermijden dat de stad achter het net zou vissen bij het terugvorderen van onterecht toegekende subsidies, schakelde burgemeester Bart De Wever de curator van Point Urbain bvba in, de vennootschap achter de failliete eventlocatie JJ House van El Kaouakibi. Hij vroeg hem beslag te leggen op haar vermogen, als bewarende maatregel. De curator laat weten dat hij de vraag ontvangen heeft en zal opnemen in het dossier. Hij later zal oordelen of de maatregel effectief nodig is.

Het vastgoed dat El Kaouakibi bezit is niet min. Ze kocht, in persoonlijke naam, de voorbije vier jaar voor minstens 2,46 miljoen euro aan woningen en bouwgrond, zo vlooide VTM Nieuws uit. In april 2016 kocht ze twee percelen bouwgrond van 2.881 vierkante meter aan voor 500.000 euro in Edegem, in de buurt van het Meihofpark. Twee jaar later, in november 2018, beslisten El Kaouakibi en haar partner Erika Xuan Nguyen om de villa met zwembad die naast de percelen ligt ook te kopen, voor 400.000 euro. Die villa verhuurt ze ook lange tijd, via Airbnb en Booking.com, voor 650 euro per nacht. Voor die woning zou ze exclusief servies hebben besteld via de Brusselse vzw WeLoveBXL, zo meldt de VRT. Het factuuradres moest in Molenbeek, het afleveradres in Edegem. Uiteindelijk werd de bestelling geannuleerd.

Vorig jaar in februari kocht El Kaouakibi in eigen naam een huis midden in de Tentoonstellingswijk in Antwerpen. Het huis heeft onder meer vijf slaapkamers, een fitnesszaal, een wijnkelder en een lift. Goed voor een prijskaartje van 815.000 euro. Het is daar dat de zwarte kleerkasten tot witte werden bestickerd op kosten van de vzw WeLoveBXL. De laatste aankoop dateert van augustus 2020, El Kaouakibi en haar partner besluiten een woning met bijbehorend atelier in het centrum van Antwerpen te kopen. Kostprijs: 750.000 euro.

Stadsbestuur in het vizier

Met zijn vraag om beslag te leggen op het onroerend goed van El Kaouakibi toont De Wever dat het hem menens is om orde op zaken te stellen. Maar tegelijk wil hij zo vermijden dat hij en zijn partij in de kijker lopen in deze zaak. De politieke en zakelijke carrière van El Kaouakibi is nu over en uit, maar haar val kan ook anderen besmeuren.

Het was onder De Wevers bewind in Antwerpen en dat van N-VA-schepen van Jeugd, Nabilla Ait Daoud, dat de stad de portefeuille opentrok voor Let’s Go Urban, het dansproject van El Kaouakibi. De stad maakte bijvoorbeeld ook 3,4 miljoen euro vrij voor de renovatie van Stadsfeestzaal Kiel, dat werd omgedoopt tot ‘Urban Center’ en zou dienen voor jongerenactiviteiten. Ook toenmalig binnenlandminister en partijgenoot Jan Jambon kende WeLoveBXL 200.000 euro toe. Dat project van van El Kaouakibi in Molenbeek had als doel radicalisering tegen te gaan.

De voorbije weken is duidelijk geworden dat subsidies bedoeld voor de vzw’s naar de privébedrijfjes van El Kaouakibi zijn gegaan. Het verslag van de voorlopig bewindvoerster van Let’s Go Urban, Annemie Moens, was daarover vernietigend. Tegen het eind van de paasvakantie is ook de stad klaar met haar eigen audit. Wat als blijkt dat het toezicht op de subsidies veel te laks was? Dan komt ook het stadsbestuur zelf in het vizier.

De geleden schade voor de stad valt nog te bezien. In de brief aan de curator heeft het bestuur het over een “schuldvordering van 1 euro provisioneel uit hoofde van de aangewende subsidie”. Die 1 euro is voorlopig, aangezien het totale plaatje nog niet bekend is. Volgens bronnen binnen het stadsbestuur blijft het terug te vorderen bedrag voorlopig echter beperkt, al kan verder onderzoek het bedrag verder doen oplopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234