Woensdag 17/08/2022

De val van het laatste jongensbastion

Hondervijfenzestig jaar hebben ze het volgehouden: in het college van de paters-jozefieten in Melle kwam er amper een meisje over de vloer. Nu hebben ze gecapituleerd: vanaf september 2002 zullen de eerste meisjes hun opwachting maken. Directeur secundair Luc Vande Moortel: 'We konden toch niet riskeren dat het college een rariteit werd?' Meteen is het laatste jongensbastion in Vlaanderen, een bolwerk van de hogere klasse, gevallen.

Melle

Van onze medewerkster

Kim Herbots

Meer dan 600 jongens, een hele rist mannelijke leerkrachten, opvoeders en nog een handvol paters: ze zullen sterk in hun schoenen moeten staan, die eerste meisjes die binnen enkele maanden hun opwachting maken in Melle. "Helemaal alleen zullen ze niet zijn", nuanceert Luc Mattens, de directeur van het internaat, "Ondertussen is een op de drie leerkrachten hier toch ook al vrouwelijk. Dat was trouwens een van de redenen om over te schakelen. Het is niet vanzelfsprekend dat een vrouw zo'n grote groep jongens onder controle houdt. Als er ook meisjes in de klas zitten, zal het voor hen aangenamer zijn."

Het mannelijke directiekorps en ook pater-overste zijn het erover eens: meisjes in de school is een goede zaak. "In de paasvakantie zijn we op reis geweest met onze jongens. Wel, als je in Madrid arriveert met een groep van vijftig mannen, dan kijken de mensen raar op. Dat is niet meer van deze tijd", zegt Vande Moortel.

De ouders en ook de leerlingen overtuigen was een andere zaak. "Wij hebben een heel traditioneel publiek: de adel stuurt zijn kinderen naar hier - het broertje van prinses Mathilde heeft hier twee jaar gezeten - en toen de top-200 van rijkste Belgen werd bekendgemaakt, herkenden we toch ook verscheidene namen", vertelt Mattens. "Die mensen vinden het leuk dat de tijd hier wat is blijven stilstaan. Er zijn er dan ook heel wat die deze verandering met argwaan bekijken. Ze vrezen dat de sfeer hier zal veranderen. Ook onze leerlingen zijn niet allemaal blij. Vooral oudere jongens hebben helemaal geen zin in meisjes op school. 'Die zien we al genoeg als we uitgaan', zeggen ze."

Om tegemoet te komen aan de grieven van de leerlingen is besloten om de invoering geleidelijk te laten gebeuren. De basisschool wordt in een klap gemengd, maar in het middelbaar onderwijs wordt de hervorming enkel in het eerste jaar doorgevoerd. "Daarenboven blijft ons internaat enkel voor jongens", zegt Mattens. "Ten eerste hebben we gewoon geen plaats voor meisjes, want ons internaat zit overvol en ten tweede zouden er speciale faciliteiten moeten komen. Het sanitair zou aangepast moeten worden, er moeten vrouwelijke opvoeders komen en we kunnen ze toch moeilijk samen op één gang leggen?"

Nu is voor de directie dus de tijd rijp om hun deuren open te zetten voor meisjes maar waarom hebben ze er eigenlijk zo lang mee gewacht? "Af en toe vroeg er wel eens iemand om zijn dochter hier in te schrijven", zegt Mattens, "maar dat was heel sporadisch. Uit respect voor de traditie drongen ze ook niet verder aan als we uitlegden dat we dat liever niet hadden. Daarenboven is sport op onze school heel erg belangrijk. We doen veel aan rugby, hockey... Dat zijn geen meisjessporten. Ze kunnen wel korfbal of zo meespelen, maar velen vreesden dat dat sportieve aspect zou verdwijnen. Aangezien er nu enkel externen komen, zal dat nogal meevallen, denk ik. Nee, eigenlijk verwacht ik geen grote veranderingen. We voeren het ook allemaal heel kalmpjes in. Het is niet alsof we in september bestormd zullen worden door meisjes, hé."

'Een groep van vijftig mannen: dat is niet meer van deze tijd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234