Dinsdag 26/01/2021

Opinie

De val van Aleppo markeert een nieuw tijdperk

De verwoeste straten van Aleppo. "Het Westen stuurt geen interventielegers meer, maar verontwaardigde tweets."Beeld EPA

Arnout Brouwers is chef opinie bij de Volkskrant.

De val van Aleppo markeert de overgang naar een wereldorde waarin een sturende macht ontbreekt.

Rwanda en Srebrenica - moderne schandvlekken op het blazoen van de liberale westerse wereldorde, die na de instorting van het communisme een bepalende rol opeiste - passeren in het Westen de revue nu men toekijkt hoe Aleppo valt. Maar er is een cruciaal verschil: weinigen claimen nog dat de wrede wijze waarop Assads en Poetins troepen en fosforbommen Aleppo in een nieuw Grozny hebben veranderd zich voltrekt in een door het Westen geleide liberale wereldorde.

Daarvoor is het Westen op dit moment politiek en mentaal te zeer verzwakt. In de internationale bemoeienis met Syrië zie je de contouren van een wereldorde waarin Amerikaans leiderschap tanende is, of ontbreekt. Een strijd van allen tegen allen, zonder sturende macht, waarin nationalisme en nationale soevereiniteit het winnen van mensenrechten of humanitaire consideraties.

Arnout Brouwers.

Amerika blijft een vooraanstaande rol spelen, maar kan en wil zich niet langer veroorloven elke crisis tot de zijne te maken. Ondanks alle verschillen zijn Obama en Trump het daarover eens. En Europa is in geen velden of wegen te bekennen. Dat opent perspectieven voor rijzende supermachten China en India en gelegenheidskansen voor landen als Rusland en Turkije, die graag meeboksen in de zwaarste gewichtsklasse.

Het Westen stuurt geen interventielegers meer, maar verontwaardigde tweets. Obama had vroeger in de crisis wellicht beslissend kunnen ingrijpen, maar koos ervoor dat niet of slechts zeer selectief te doen. Feit is: de prijs van door de Amerikanen geleide interventies in Irak en Afghanistan was hoog. Nu zien we de prijs van non-interventie.

Rusland en Iran intervenieerden wel en zien hun invloed in de regio toenemen. De 'multipolaire wereldorde' waarvoor, in de aanloop naar de Irak-oorlog, de leiders Poetin, Schröder en Chirac zich warmliepen, is snel dichterbij gekomen. Wat niet iedereen besefte, is dat deze orde een stuk harder zal zijn en nog minder fatsoensregels zal kennen.

Het lijden van de bevolking van Aleppo zal daarom moreel geen kantelpunt worden, zoals Srebrenica. Integendeel, het markeert een nieuw tijdperk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234