Zondag 28/02/2021

De vakman-gentleman

De grote rol van Kapitein Zeppos zag hij net aan zich voorbij gaan, maar uiteindelijk had Ward De Ravet die niet nodig om bekend te worden. Van De paradijsvogels tot Het pleintje en Plop: De Ravet zat overal. Gisteren overleed hij, op 88-jarige leeftijd.

Af en toe komt de tijd van toen nog terug. Met het overlijden van Ward De Ravet worden vervlogen tv-series als Slisse en Cesar (1977), Kapitein Zeppos (1964), De paradijsvogels (1979), Het pleintje (1986) of Johan en de Alverman (1965) weer opgediept uit de onderste lagen van het collectieve geheugen en verwonderd of verzuchtend in de mond genomen, afhankelijk van de leeftijd van degene die erover spreekt.

Maar Ward De Ravet moest het niet alleen van trage televisie uit de oude doos hebben. In 2000 was hij bijvoorbeeld nog actief in de kinderfilm Plop in de wolken. Ook voor het podium was De Ravet een veelgevraagd acteur.

Niet voor niets was hij in de jaren zestig de eerste keuze om de rol van Zeppos te vertolken in de legendarische tv-serie Kapitein Zeppos. Maar net voor de opnames begonnen, werd hij ziek en zou Senne Rouffaer hem vervangen. Die sleepte zo een van de meest geroemde rollen uit de Belgische jeugdtelevisie in de wacht. Toen De Ravet uiteindelijk genezen was, dook hij alsnog op op de set als meesterschurk Baral, Zeppos' opponent.

De Ravets levensloop laat zich als volgt kort samenvatten: in 1924 werd hij geboren in Antwerpen, waar hij 25 jaar later afstudeerde aan Herman Teirlinck. Ook zijn medestudenten Tone Brulin, Jef Burm en Dora van der Groen maakten later naam in de acteurswereld. De Ravet was van bij het begin van zijn carrière verbonden aan het gezelschap van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg (KNS) van Antwerpen. Later was dat aan het Dramatisch Gezelschap van de toenmalige BRT, een ploeg van acteurs die werden ingezet voor radio- of televisiewerk dat gemaakt werd door het huis.

In 1995 verhuisde hij naar Frankrijk, om later toch weer terug te komen. De laatste jaren werd De Ravet verzorgd in een rusthuis in Zandhoven. Na de dood van zijn tweede vrouw in 2002 zei hij in een interview: "'Je ziet er goed uit', zeggen de mensen me, maar dan antwoord ik met een vers van Vondel: 'De uiterlijke schijn is het wezen niet.'"

Respect voor jongeren

"Wat me altijd opviel bij Ward, was de ernst waarmee hij alles opnam", vertelt Winnie Enghien, producer toen en nu, bij BRT en VRT. "Hij kende een heel sterke beroepsethiek. Voor welke rol hij ook werd ingezet, hij was altijd even goed voorbereid. Sommigen vonden dat toen al old school, maar daar trok hij zich niets van aan. Hij kon ook werkelijk alles spelen, of het nu om komische of ernstige rollen ging."

Ook acteur Jo De Meyere was 24 jaar verbonden aan het Dramatisch Gezelschap van de BRT. Hij en De Ravet maakten veel luisterspelen (een vorm van drama dat voor de radio gemaakt wordt). Ze speelden ook allebei in De burgemeester van Veurne, een film uit 1984. "Ik was de secretaris van de burgemeester, van hem dus. Heel goede herinneringen heb ik daaraan. Ward was een zachte, warme persoonlijkheid. Een erg charmante collega én een heel goed acteur. Maar als ik toch een klein puntje van kritiek mag geven: ook in zijn tv-spel nam hij de klassieke, gezwollen taal van het theater mee. Niettemin had ik erg veel bewondering en respect voor hem. Hij ook voor mij, trouwens. Ward was iemand die ook openstond voor de acteerstijl van de generatie na hem. Hij zette zich niet af tegen die jonge helden, hij accepteerde hen."

Acteur Bob De Moor speelde in De paradijsvogels de zoon van De Ravet. Dat was in 1979: De Ravet was 55, De Moor was 30. "Ik herinner me hem als een grote gentleman", zegt De Moor. "Er werd soms wel wat geroddeld in het theatercircuit, u kent dat, maar hij deed daar nooit aan mee. Hij stond daar boven. Wat hem ook typeerde: hij kwam altijd binnen met de Volksgazet, de voorloper van De Morgen."

Hij speelde dan wel diens zoon, veel contact had De Moor toch niet met De Ravet. "Het was anders in die tijd. Er bestond veel meer afstand tussen de acteurs. Iedereen deed wat hij moest doen, en over persoonlijke zaken vertelden we niet veel tegen elkaar. Dat was ook goed zo."

2008 was het nog maar, toen Ward De Ravet dit zei in een interview met Gazet Van Antwerpen: "Met een acteur moet je geen compassie hebben. Wij hebben een mooi leven geleid. Op een gegeven moment is het gedaan." Sinds gisteren zijn die woorden nog meer waar geworden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234