Vrijdag 10/07/2020

De vakbondsactie morgen in Brussel kan niet iedereen bekoren. We spraken met drie sympathisanten van de petitie van ondernemersorganisatie Unizo.

Dieter Sauvage (31)

Ambtenaar bij de Vlaamse Overheid

"Het is nu, in deze economisch moeilijke tijden, niet het moment om verworven rechten op te eisen. Integendeel, we moeten juist verantwoordelijkheidszin tonen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, opdat we uit de crisis zouden geraken. Was dat plichtsbesef er eerder al geweest, dan zaten we nu misschien niet eens in een malaise.

"Ik zit vaak in het buitenland en heb al veel gedacht: al bij al valt het hier in België goed mee. Daar moeten we eerlijk over durven zijn. Mijn vriendin komt uit Venezuela. Daar heb ik al genoeg gezien waar extreem socialisme toe leidt.

"Ik hoop dat de betogers morgen overtuigd zijn dat ze recht in hun schoenen staan, al vrees ik dat de meesten erg kortzichtig redeneren. Ik vraag me af of de betogers beseffen dat wat ze nu eisen, ze later misschien dubbel moet inleveren. We zouden al heel blij mogen zijn met ons systeem van loonindexering.

"Een ambtenaar die niet staakt, het is misschien raar. Maar het werk neerleggen is helemaal geen oplossing. In het verleden heb ik nog al eens geweigerd om te staken. Ik was toen een van de vier die is blijven werken. Zolang daar geen grondige reden voor is, staak ik niet."

Bert Jacobs (33)

Werknemer bij Caritas

"De vakbonden leven niet meer in de wereld van vandaag. Als we langer leven, is het ook normaal dat we later op pensioen kunnen gaan. Zelf ben ik ook wel toe aan tijdkrediet, maar als het in crisistijden nodig is, kan ik ermee leven dat daar aan geknabbeld wordt.

"Ik steun de regering volledig in haar plannen om de wachtuitkeringen terug te schroeven. Wie kan, moet zijn steentje bijdragen. Wie dat niet doet, moet dus ook geen uitkering krijgen. Ik ben 'een linkse', maar als ik dat in mijn vriendenkring vertel, klinkt het redelijk rechts. Ik ben nochtans niet akkoord met heel wat punten uit het akkoord, zoals de inkrimping van de groene stimulansen. Ook gehandicapten kunnen meer steun gebruiken, want zij moeten nu al elke euro in twee bijten.

"In mijn jonge jaren vroeg ik me wel eens af waarom we überhaupt moeten gaan werken. Maar als je naar Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen reist en ziet hoe de bevolking vecht om een klein zaakje in stand te houden, ben je al snel blij dat je het recht hebt om te werken.

"De staatsschuld van ons land is 100 procent. Die moet bij de betogers kan er geen twijfel over bestaan dat die schuld naar omlaag moet."

Caroline Fransen (26)

Attaché juridische geschillen bij de Raad

voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV)

"Net wanneer de onderhandelaars een akkoord hebben bereikt, zou het zonde zijn om dat zomaar af te schieten. Politici hebben er al zo belachelijk lang over gedebatteerd. Zeker in tijden van crisis is het onverantwoordelijk om nu sociale onrust te zaaien.

"Zeker als werknemer van een asielinstelling zou het ongeoorloofd zijn om deel te nemen aan de staking. Er woedt nu al volop een asielcrisis en die zal er niet kleiner op worden als de werknemers uit de sector het werk neerleggen.

"Het boezemt me wel angst in dat we langer zullen moeten werken, maar we kunnen er weinig aan veranderen. Europa verwacht nu eenmaal dat we besparen. Als we onze welvaartsstaat willen beschermen, moeten we met z'n allen langer aan het werk. Al is dat voor iemand met een universitair diploma makkelijker dan een arbeider die heel zijn leven aan de lopende band staat. Voor hen moeten er specifieke afspraken worden gemaakt.

"De staking gaat ons 22 euro per persoon kosten. Die maatschappelijke kost is te hoog."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234