Dinsdag 29/11/2022

De ultieme keukenprinses

Modellen die de catwalk vaarwel zeggen om zich op het acteren te storten, die kennen we al. De Braziliaanse Helena Rizzo zag meer in een carrière in de keuken. En mag zich nu Best Female Chef van de hele wereld noemen.

Sinds Helena Rizzo de prijs van Beste Vrouwelijke Chef ter wereld won, wordt het steeds moeilijker om een tafeltje in haar restaurant in São Paulo vast te krijgen. Maní zit elke dag vol en is weken op voorhand volgeboekt.

Vorig jaar werd de Braziliaanse al uitgeroepen tot de Beste Vrouwelijke Chef van Zuid Amerika. In april kreeg ze de Best Female Chef Award overhandigd. Die won ze omdat ze volgens de jury gerechten maakt die zelfs de moeilijkste critici overtuigen. Een indrukwekkende prestatie, want Rizzo opende haar restaurant Maní amper acht jaar geleden.

Helena Rizzo begint haar professionele carrière als model, maar verruilt de catwalk en fotoshoots al snel in voor haar ware passie: gastronomie. Wanneer ze 18 is, verhuist Rizzo vanuit het zuidelijke Porto Alegre naar São Paulo. Daar loopt ze stage bij verschillende chefs - op haar 21ste is ze klaar om haar eigen restaurant te openen, Na Mata Café.

Maar Rizzo wil meer ervaring opdoen en reist naar Europa waar ze aan de slag gaat in gerenommeerde restaurants in Italië en Spanje. Zo loopt ze er stage bij Joan Roca, in El Celler de Can Roca in Gerona. Roca is nog altijd lovend over zijn ex-stagiaire: "Helena heeft talent en passie. Ze is authentiek, gevoelig en trouw aan haar roots."

In 2004 keert Rizzo terug naar São Paulo waar ze twee jaar later Maní opent. Samen met haar Spaanse echtgenoot Daniel Redondo staat ze achter het fornuis. Maar het is de 36-jarige Rizzo die de show steelt en met de prijzen gaat lopen. In Maní focussen de chefs op Braziliaanse ingrediënten en hanteren ze moderne technieken. In de gerechten gebruiken ze ook Europese invloeden die Rizzo oppikte tijdens haar verblijf in Europa.

Het spannendste aan de Braziliaanse gastronomie vindt Rizzo de diversiteit aan ingrediënten. Maní's meest gevraagde schotel is Rizzo's interpretatie van de Braziliaanse klassieker mandiocas brasileiras. De gebakken maniok wordt geserveerd met schuim van tucupi (een saus gemaakt van wilde maniokwortels) en overgoten met kokosmelk en olijfolie van witte truffels.

Restaurant Maní: veel beter vindt u niet in Brazilië.

Helena Rizzo,

verkozen tot beste vrouwelijke chef

van de wereld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234