Maandag 05/06/2023

Update

De ultieme ja-knikker: Roemeens europarlementslid stemt altijd 'ja'

Het Europees Parlement in Straatsburg. Zamfirescu stemt er bijna altijd 'ja'. Beeld REUTERS
Het Europees Parlement in Straatsburg. Zamfirescu stemt er bijna altijd 'ja'.Beeld REUTERS

Het europarlementslid Dan Dumitru Zamfirescu lijkt het op eerste zicht erg actief in het halfrond van Brussel en Straatsburg. De Roemeen nam sinds zijn intrede in het parlement deel aan meer dan 98 procent van alle stemmingen. Het enige probleem: hij gaat akkoord met zowat elk voorstel. Dat bericht het Duitse weekblad Der Spiegel deze week. Al is er misschien een trendbreuk ingezet. Bij de stemmingen in het EP gisteren en vandaag heeft Zamfirescu nog eens 'neen' gestemd.

Tommy Thijs

Straatsburg, begin deze maand. Het Europees Parlement stemt over de nieuwe tabaksrichtlijn. Op tafel liggen 63 amendementen, die vaak in tegenstelling tot elkaar zijn en waarover de parlementsleden bij meerderheid moeten beslissen. Maar 63 keer presteert extreem-rechts europarlementslid Dan Dumitru Zamfirescu, ex-geheim agent onder de Roemeense dictator Ceaucescu, het om 'ja' te stemmen.

"Moeten waarschuwingen maar 50 procent van een sigarettenpakje innemen?" - Zamfirescu stemt 'ja'.
"Moeten waarschuwingen 65 procent van een sigarettenpakje innemen?" - Zamfirescu stemt 'ja'.
"Producenten mogen kiezen waar ze schokkende foto's plaatsen?" - Zamfirescu stemt 'ja'.
"Moeten de schokkende foto's onderaan het pakje?" - Zamfirescu stemt 'ja'.

En zo gaat het al sinds Zamfirescu's intrede in het Europees Parlement in januari van dit jaar, blijkt uit cijfers van de organisatie VoteWatch Europe. De Roemeen mag dan wel een van de actiefste leden van het halfrond zijn wat de stemmingen betreft - hij nam al aan 98,61 procent van de stemmingen deel en is daarmee het vierde actiefste parlementslid op 766 - hij maakt zich er wel gemakkelijk vanaf. VoteWatch berekende dat Zamfirescu al sinds maart niet meer op het 'neen'-knopje heeft geduwd. Tot gisteren. Toevallig of niet besliste hij toen - net nadat het artikel in Der Spiegel verscheen - om enkele keren toch tegen enkele moties te stemmen.

"Vaak weet hij niet eens waarover hij stemt, want hij heeft de lijst van de stemmingen nooit bij. En zonder lijst heb je geen enkel overzicht, want vaak wordt enkel het nummer van de stemming afgeroepen", zegt Zamfirescu's buurman en Oostenrijks europarlementslid Martin Ehrenhauser, die de kat de bel aanbond.

Ander wetgevend werk lijkt het onafhankelijke nationalistische parlementslid trouwens niet uit te voeren. Aantal vragen: 0. Aantal moties: 0. Aantal ingediende amendementen: 0. En zo gaat het nog wel even door. Zamfirescu is ook lid van de commissie Internationale Handel, maar zijn collega's daar kennen zelfs zijn naam niet, zo ontdekte Der Spiegel.

Dan Dumitru Zamfirescu. Beeld kos
Dan Dumitru Zamfirescu.Beeld kos

Dagvergoeding
Volgens Ehrenhauser wil de Roemeen dan ook enkel incasseren. Bovenop het basisloon krijgt elk Europees parlementslid namelijk een dagvergoeding van 152 euro per keer dat hij aanwezig is. Wie aan minstens de helft van de stemmingen deelneemt, krijgt daar elke dag nog eens zoveel bovenop.

Der Spiegel probeerde Zamfirescu te contacteren, en kreeg hem na een aantal verwoede pogingen aan de lijn. Gevraagd naar zijn stemgedrag antwoordde hij droogweg: "Ik zeg altijd 'ja' omdat ik nu eenmaal met alles akkoord ga. Ik kan me niet herinneren, wanneer ik nog eens 'neen' gestemd heb."

Zamfirescu was tijdens de Ceausescu-dictatuur officier van de gevreesde geheime Roemeense politie Securitate. Na de val van het IJzeren Gordijn werd hij lid van de extreem-rechtse Partij voor Groot-Roemenië. Die partij vormde enkele jaren geleden in het Europees Parlement een gezamenlijke fractie met het Vlaams Belang en het Franse Front National. Die viel echter snel uit elkaar door interne ruzies.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234