Woensdag 21/04/2021

De ultieme citygids

Niet te missen

Kaapstad

Kaapstad, in het meest zuidelijke puntje van Afrika, zindert en lokt. Een stad vol extremen, van de duurste villawijken tot de armste townships, van de hipste bars tot de kleinste illegale cafeetjes, van de blauwste zee tot de hoogste bergen. We gidsen u door deze stad op een eigenzinnige wijze, mét tips, adressen en plaatsen om te koesteren.

Door Debbie Pappyn / foto's david de vleeschauwer

De Zuid-Afrikanen noemen Kaapstad weleens de moederstad, omdat het de eerste metropool in het land was. Nochtans geeft Kaapstad, met zijn 3,1 miljoen inwoners en vrij kleine stadskern, een echt dorpsgevoel en is het niet moeilijk je te oriënteren. Er is de Tafelberg aan de ene kant en de oceaan aan de andere kant. Het stratenplan doet zelfs een beetje Amerikaans aan, met rechte straten en blokken. Duidelijk en simpel. De mooiste manier om Kaapstad te ontdekken is een combinatie van de stad zelf, het zonovergoten achterland vol wijngaarden en de twee oceanen die Kaapstad omarmen. De aantrekkelijke drievuldigheid van Kaapstad.

De Capetonians, de inwoners van Kaapstad, zijn kleurrijk, goedlachs en bovenal relaxed. Ondanks het feit dat Kaapstad een vrij bedrijvige en energieke stad is, verloopt het leven er een pak trager en rustiger dan bij ons.

Kaapstad is een van de meest geliefde filmlocaties voor reclamespots, films en muziekvideo's. Dat de filmwereld big business is, valt goed te merken in Kaapstad. Overal wordt er gefilmd. Elke week gaat er wel ergens een nieuwe club, bar of restaurant open die volgend jaar als filmset kan dienen.

Zuid-Afrika doet het niet alleen goed als filmlocatie, maar heeft ook enkele opmerkelijke filmprojecten die een goed beeld geven van een stad als Kaapstad. Tim Green, een onafhankelijke filmmaker uit Kaapstad, verkocht vorig jaar 1.000 aandelen voor 1.000 rand (140 euro) aan de gewone man in de straat om een Zuid-Afrikaanse, confronterende filmversie te maken van Charles Dickens' klassieker Oliver Twist. In Greens versie is het arme jongetje iemand uit Kaapstad en bestaat de cast uit 26 echt straatkinderen.

Daarnaast won de Zuid-Afrikaanse film Tsotsi op 5 maart de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Tsotsi werd door een volledig Zuid-Afrikaanse cast en crew gemaakt en geeft een goed beeld van de soms uitzichtloze situatie in de gewelddadige en arme townships van steden als Kaapstad en Johannesburg. Kwaito, de muziek die in de film wordt gebruikt, is de moderne beat van de townships. Wie graag naar de film gaat in Kaapstad zelf, moet zeker een bezoekje brengen aan The Labia Cinema, een ouderwetse, knusse cinema die alternatieve films speelt en waar nog een biertje mee naar binnen genomen mag worden.

Een nog realistischer beeld geeft een bezoek aan een van de zwarte townships van Kaapstad. Het moet gezegd: op je eentje een bezoek brengen, is misschien niet de slimste manier om deze buurten aan de rand van Kaapstad te bezoeken. Hier heerst nog steeds grote armoede en sommigen hebben niks te verliezen. De minimumlonen van veel townshipbewoners liggen niet hoger dan 200 euro per maand. Handiger en interessanter is het verkennen van de townships met een gids. Laura Ndukwana, geboren en getogen in de townships en redacteur van het magazine Township Crawling, neemt de bezoeker mee op een fascinerende en confronterende tocht door deze bijzondere kant van Kaapstad. Lunchen in een shebeen, een traditioneel restaurant met typisch Kaapse jazz en Xhosafolklore, een biertje drinken in een van de semi-illegale cafeetjes, advies vragen aan de lokale witch doctor of binnenspringen in het plaatselijke radiostation. Laura wil de bezoeker/toerist een andere kant van de townships tonen, zonder de angst en de vooroordelen die velen nog altijd hebben. Slapen in een township kan in Vicky's B&B in Khayelitsh, een bed & breakfast opgetrokken uit staalplaat en boomstammen op 35 km van het centrum van Kaapstad. Vicky heeft drie slaapkamers en doet de titel gastvrouw alle eer aan. Ze neemt haar gasten mee door het centrum van Khayelitsh en serveert eerlijke traditionele gerechten.

In het centrum van Kaapstad zelf zijn er, door het koloniale verleden, enkele kleurrijke buurten zoals Bokaap, het oude Malaygedeelte van de stad. Deze inwoners stammen af van islamitische slaven uit Maleisië en vestigden zich in dit gebied na de afschaffing van de slavernij.

Onlangs was er veel ophef rond deze islamitische buurt, omdat meer en meer blanken huizen opkopen en jonge Capetonians oude gebouwen omtoveren tot hippe lofts. De druppel die de emmer deed overlopen, was dat jonge koppeltjes 's avonds op hun balkon expliciet een glas wijn zaten te drinken. De moslimgemeenschap protesteerde en er werd een fatwa uitgesproken over alle vastgoedmakelaars in deze buurt. Toch is een bezoek aan Bokaap een must. Proef de authentieke Cape Malaykeuken - geen alcohol hier - in het restaurant Biesmillah of ga in het weekend in de rij staan voor de overheerlijke somosa in het kleurrijke kruidenierswinkeltje Rose's Corner Cafe. Wie liever wel een glas wijn of biertje (probeer de Black Labellager) bij zijn eten drinkt, zakt beter af naar het centrum van de stad. Keuze genoeg, van goedkope kleine eethuisjes tot stijlvolle dure restaurants met chefs met een hoog rocksterrengehalte aan het fornuis.

Enkele van de favoriete plekken van de locals zijn de Royale Burgerrestaurants in Long Street, de levendige hoofdstraat van de stad, en het nog gezelligere zusterrestaurant in een doodlopende zijstraat. De naam heeft iets te maken met de film Pulp Fiction, maar ook vooral met de royale porties en de royale glimlach van het kleurrijke personeel. Geen gewone hamburgers hier, maar gourmetburgers met namen als Cosa Nostra (Italiaans getint), Baaa Baaa (met lamsvlees) of Gobble Gobble (kalkoenburger). Economische prijzen en extra sfeer en gezelligheid.

Vegetariërs brengen beter een bezoekje aan Lola's in Long Street. Een gevestigde waarde aan het veggiefront en de ideale plek om na een avondje stappen de kater weg te werken met een fabulous fry-up, de Zuid-Afrikaanse versie van het Engelse ontbijt.

Nog gekker en weg van het drukke Long Street is Frieda's in Bree Street. De buitenkant is niet echt aantrekkelijk en je wandelt er zo voorbij, maar rond lunchtijd loopt het eethuisje vol met excentrieke locals, zakenmannen en nu en dan een verdwaalde toerist. Het decor is een allegaartje van oude meubelen, vergeelde posters, lp's en snuisterijen. Het restaurant is enkel open voor de lunch en de prijzen zijn democratisch, van 35 rand voor een gerecht tot 10 voor een biertje.

Wat meer gestyled is restaurant Manna Epicure op het einde en bijna het hoogste punt van het hippe Kloof Street. Wit domineert het restaurant, van het terras tot het interieur. Hier wordt het lekkerste brood met de lekkerste olijfolie van heel Kaapstad geserveerd. Drink er een glas wijn en bestel enkele goedkope en smaakvolle tapas. Nog ietsje duurder en met een trendy Starckachtig interieur is restaurant Manolo, ook in Kloof Street. Momenteel de place to be and be seen. Gestroomlijnd interieur, fusionkeuken met topchef aan het fornuis en gekke gerechten zoals carpaccio van springbok, plus een mooie en grote selectie aan Zuid-Afrikaanse wijnen.

Niet te missen in de Kaapse uitgangswereld is de sundowner. Geen naam van een cocktail, wél het moment waarop een drankje gedronken wordt bij zonsondergang. Kies niet voor het gecommercialiseerde V&A Waterfront, een erg Amerikaans aandoende poging om de oude haven van Kaapstad nieuw (en rijk) leven in te blazen, maar zak af naar andere plekken zoals Sea Point of Mouille Point, met meer charme en een groter verganegloriegehalte. Sea Point was in de jaren zeventig een van de meest trendy plaatsen van Kaapstad. Vandaag ziet het er wat troosteloos en afgeleefd uit, maar toch blijft het wel een van de opmerkelijkste kuststukjes van Kaapstad. Joggende spierballen, oude Joodse vrouwtjes die hun kitscherige honden uitlaten en nog oudere Joodse mannen die elke dag gaan zwemmen in zee. Een van die oude plaatsen om een sundowner te drinken is La Perla, langs de promenade met uitzicht op zee. Het decor is nog steeds hetzelfde en het lijkt wel of ook de obers uit de oude doos komen. Kom hier niet voor de Zuid-Afrikaanse glimlach en gastvrijheid, maar wel voor een ouderwetse cocktail of sundowner en voor het mensjes kijken langs de promenade.

Iets beschaafder en een mooie plek om de jonge Capetonians na het werk te zien toestromen, is restaurant Wakame in Mouille Point. Een sundowner met sushi en uitzicht op de oude lichttoren van Kaapstad.

Een wijk in opkomst is Vreeburg, een rustig stukje Kaapstad tegen de wand van de berg. Je rijdt ernaartoe door als oriëntatiepunt de drie grote, ronde appartementstorens te volgens. Ze worden door de Capetonians de Tampons genoemd, en toen onlangs het magazine Wallpaper deze Tampons visualiseerde als symbool van Kaapstad, in plaats van de Tafelberg of een andere trekpleister, waren de inwoners toch wat verontwaardigd. Drink te Vreeburg een koffie in bar Lazari, een van de beste lunchadresjes waar de locals van Vreeburg hun dagelijks koffietje komen drinken en de krant lezen. 's Avonds is in Vreeburg het favoriete restaurant Carlyle's. Stomende pizza's, vers uit de oven en aan weggeefprijzen. Na het eten schuift iedereen van de eetzaal naar het bargedeelte. Op 20 minuten rijden van het centrum en aan de andere kant van de Tafelberg ligt het wijngebied Constantia. De streek is een aaneenschakeling van grote villa's, wijndomeinen en vergezichten. Constantia is een alternatief voor wie niet te moed heeft om naar de echte Winelands af te zakken. Een aanrader, zowel wat logies als restaurant betreft, is Constantia Uitsig (uitsig is Afrikaans voor uitzicht). Te midden van het groen en de wijnvelden ligt restaurant Colombe, waar menig Capetonian graag een ommetje rond de Tafelberg voor maakt.

Net zoals het grote aanbod aan restaurants en bars heeft Kaapstad een overvloed aan hotels en bed & breakfasts. Van ultramodern tot Engels chic, van bijna onbetaalbaar tot gepast voor elk budget. De uniekste adresjes vindt u in het onlineportfolio van Inspirational Places. Een mooie selectie van kleinere hotels in en rond Kaapstad. Een verborgen adresje is 18 On Crox, op enkele minuten wandelen van de zeedijk en het centrum. Deze b&b heeft drie verzorgde suites en een stijlvolle lounge en plunge pool. Een verademing na een dagje Kaapstad. Vraag naar de kamer met dakterras. Wie het liever wat drukker en centraler wil, kan slapen in het funky Daddy Long Leggs, pal in Long Street. Locatie, locatie, locatie, het lawaai neem je er gerust bij, naast een en suite badkamer krijg je er een en suite levendige straat bij. Iedere kamer/appartement met eigen keukentje is onder handen genomen door een andere artiest of ontwerper, de ene al vreemder dan de andere. Manager Stefan verbleef twee jaar in Oost-Vlaanderen voor een archeologisch project en zorgt voor een persoonlijk en warm onthaal.

Wat u móét hebben als u naar Kaapstad gaat, is een cd met echte Kaapse jazz. Een goeie muziekwinkel vindt u onder het Daddy Long Leggs hotel. Een beetje verder in Long Street is er de kledingwinkel Me Me Me. Hier verkopen ze alleen labels uit Kaapstad en alles ziet er kleurrijk en mooi afgewerkt uit. Nog in Long Street zijn er tal van beadshops: winkeltjes waar u zelf juwelen kunt samenstellen. Grote, kleurrijke parels en opzichtige juwelen die om aandacht schreeuwen. Iets verfijnder zijn de juwelen van Phillippa Green. Haar ontwerpen hebben wereldwijd succes en de juwelen, gemaakt uit onconventionele materialen als plastic en hout, passen mooi bij de eclectische sfeer van Kaapstad. Terugkeren naar huis zonder een paar gekke pantoffels uit springbokvel zou zonde zijn. Ze zijn te koop in Imagenius, een interieurwinkel in Long Street.

Vleeseters kopen best wat biltong om mee naar huis te nemen. Biltong is gedroogd en gekruid vlees van rund, koedoe of zelfs ezel en is voor Zuid-Afrikanen de lichte snack bij uitstek. Wie van Kaapstad naar het strand van Landudno rijdt, komt soms langs de weg de biltongman tegen. Een klein kraampje met een grote keus aan het gedroogde goedje. De biltongman ligt meestal in zijn lounger onderuitgezakt te slapen, maar als hij wakker is, weet hij veel te vertellen over zijn koopwaar. Biltong word al eeuwen gegeten, vroeger vooral door de boeren die op ontdekkingstocht trokken door het land. Niet gek op vlees? Koop dan de zoetigheid koeksisters, een siroopachtige, gefrituurde traditionele versie van onze oliebollen. In Zuid-Afrika betaalt u op alle koopwaar 14% taks. Wie voor meer dan 250 rand goederen mee naar huis neemt, kan deze taks terugvorderen. Voorwaarde is dat je de aankoopbon en de goederen zelf kunt tonen aan de VAT Refund Office in het Cape Town Tourism Center of voor vertrek in de luchthaven van Kaapstad.

Er zijn twee manieren om naar de mooiste stranden van Kaapstad te rijden. Ofwel neemt u de Beach Road richting Hout Bay, ofwel rijdt u vanaf Kloof Street Tafelberg op en komt u uit in het mooie Camps Bay. Dit kuststadje ligt ideaal verscholen tussen zee en bergen. Dit is een plek waar de Capetonians naar het populaire en drukke strand komen, showen met hun glanzende auto's en de sundowners een duurdere dimensie geven. In de heuvels van Camps Bay vindt u een van de mooiste hotelletjes in deze streek. Atlantic House Hotel bevindt zich op 5 minuten van de zee en op 5 minuten, via Kloof Street, van Kaapstad centrum. Totale rust en 100% uitzicht op Camps Bay en de oceaan. Een fijn en geheim adresje voor wie niet van stedelijke nachtrust houdt en op zoek is naar een betaalbaar home away from home. De charmante dame des huizes spreekt naast Afrikaans en Engels ook wat Frans en zorgt ervoor dat elke gast zich onmiddellijk thuis voelt. Geen moeite wordt gespaard. Op 15 minuten rijden van Camps Bay ligt het mooie strand van Landudno. Hier is het rustiger en intiemer dan in Camps Bay of op Clifton Beach. Enkele surfers en zonnekloppers, maar ook de occasionele haai... Opgepast, dus.

Wie het meer voor walvissen en zeehonden heeft, rijdt beter anderhalf uurtje door naar het kustplaatsje Hermanus. Van juni tot en met november is Hermanus een van de beste plaatsen ter wereld om walvissen vanaf het land te spotten. De haven van Hermanus is zo diep dat walvissen tot dicht bij de kant kunnen zwemmen. Soms zijn ze al op 50 meter afstand te zien. Mooi meegenomen: in Hermanus ligt een van de mooiste hotels van de Kaapse kust: Birkenhead House. Het is een van de weinige hotels langs de kust die vlak aan zee liggen en vanaf het terras hebt u 360 graden uitzicht op de warme Indische oceaan. Alle kamers zijn individueel ingericht en op elk detail wordt gelet. De prijs per nacht omvat alle maaltijden, hapjes en dranken. Een aanrader voor wie een dagje aan walvisspotting wil doen met een glaasje Zuid-Afrikaanse bubbels in de hand.

Het hippie- en bohokuststadje bij uitstek is Kalk Bay, aan de andere kant van het Kaapse schiereiland. Op het eerste gezicht lijkt het plaatsje niet veel soeps, maar hier zijn er enkele eetadresjes om niet te missen: de populaire (bij locals) Olympia Deli met uitzicht op het haventje en de ideale stop voor een warm ontbijt, en Kalkies naast het haventje. Kalkies is de ideale plek om de Zuid-Afrikaanse versie van fish-and-chips te proberen. Vers aangevoerd uit de haven, natuurlijk.

Op een idyllisch uur rijden van Kaapstad liggen Franschoek en Stellenbosch, dé wijnparadijzen bij uitstek. Naar Stellenbosch gaat u voor de kwaliteit van de wijnen en naar Franschoek voor het lekkere eten. Franschoek is uitgeroepen tot Gourmet Capital van Zuid-Afrika en deze culinaire erfenis heeft het dorpje te danken aan de hugenoten, die er 300 jaar geleden wijn zijn beginnen verbouwen. Franschoek doet inderdaad wat Provençaals aan: petanque, croissants met koffie, overal de driekleur en restaurants met Franse namen als Le Quartier Français in het centrum van het stadje. Hier luncht u in Brasserie iCi op hoog niveau voor een peulschil van wat het in Frankrijk zou kosten. Een mooie selectie Zuid-Afrikaanse wijnen, zelfs per glas, en allemaal aan democratische prijzen. Wie wil, neemt zijn eigen wijn mee en betaalt 20 rand kurkgeld. Het duurdere restaurant, The Tasting Room van Le Quartier Français, is enkel 's avonds open en stelt enkele mooie en betaalbare menu's voor.

Wie een wijndomein wil bezoeken en dit wil koppelen aan een etentje, kan een bezoek brengen aan wijngoed Grande Provence. Via de wijngaard bereikt u het landgoed dat opgedeeld is in kunstgalerie, wijnshop en restaurant. Lunchen doet u buiten met uitzicht op de bergen en de wijnvelden. De keuken is inventief en niet zwaar en past uitstekend bij de lichte wijntjes die het domein produceert.

Carolyn Carswell, verantwoordelijk voor de wijndistributie van het domein, vertelt eerlijk dat de wijnen van Grande Provence niet tot de top van de Zuid-Afrikaanse wijn behoren. Alle wijnen van Grande Provence zijn eerlijke, alledaagse wijntjes die geen pijn doen: noch aan het budget, noch aan het hoofd de dag erna. Hun rode Angels Tears werd in 2005 zelfs uitgeroepen tot Super Quaffer van het jaar. Quaffer is Engels voor een drankje dat rijkelijk en vlot kan binnengegoten worden. Overnachten tussen de wijnvelden kan in Franschoek in de mooie b&b Klein Genot.

Vreemde naam, want het is hier genieten met grote g: elke kamer heeft uitzicht op de bergen, een open haard en bedlinnen van de hoogste kwaliteit. Elke dag is er rond 16 uur een uitgebreide high tea waar alle gasten elkaar wat beter leren kennen. Een goede en betaalbare uitvalbasis om de Winelands te verkennen.

Het betere wijnwerk is te vinden te Stellenbosch, op een halfuurtje rijden van Franschoek. Een van die wijnen, die ook te koop is in België, is Kleine Zalze. Wijnboer en eigenaar Kobus Basson gaf 10 jaar geleden zijn advocatenpraktijk op en kocht samen met zijn zwager dit wijndomein. Kleine Zalze herbergt ook een van de meest gerenommeerde restaurants van Zuid-Afrika: Terroir. Zeker een omweg waard. Tip: Buiten is het veel gezelliger zitten dan binnen, onder de grote witte parasols, met uitzicht op de wijnvelden en de bergen die Stellenbosch omringen en tijdens de wijnpluk de bedrijvigheid van de boerderij.

Stellenbosch is niet alleen bekend voor zijn wijngaarden, maar ook voor zijn universiteit, de tweede oudste van het land. Grote controverse, want hier wordt er nog steeds lesgegeven in het Afrikaans en komt het Engels op de tweede plaats.

Zuid-Afrika blijft een land van grote tegenstellingen, en in steden als Kaapstad wordt dit des te duidelijker. Het is een land dat nog steeds aan het herstellen en genezen is van een pijnlijk en hard verleden.

Misschien dienen de drie Kaapse Tampons wel om het bloeden van zwart Afrika te stoppen en om te beginnen werken aan een nieuwe en hoopvolle toekomst voor dit boeiende en contrasterende land. n

is een 'sundowner' in

Sea Point of Mouille Point

eten & drinken

Royale Burger en Royale Kitchen: Long Street 273.

Lola's: Long Street 228.

Frieda's: Bree Street 15, tel. 0027-21/421.24.04.

Manna Epicure: Kloof Street 151, tel. 0027-21/426.24.13.

Manolo: Kloof Street 30, tel. 0027-21/42.24.74, www.manolo.co.za.

La Perla: Beach Road, Sea Point, tel. 0027-21/439.95.38.

Wakame: hoek Beach Road en Surrey Place, Mouille Point, tel. 0027-21/433.23.77, www.wakame.co.za.

Lazari: hoek Vredehoek en Up. Maynard.

Carlyle's: Derry Street 17, Vredehoek, tel. 0027-21/461.87.87.

Constantia Uitsig: tel. 0027-21/794.18.10, www.uitsig.co.za.

Olympia Café & Deli: Main Road 134, Kalk Bay.

Kalkies: in het haventje van Kalk Bay.

Le Quartier Francais: Berg Street, Franschoek, tel. 0027-21/876.21.51, www.lequartier.co.za.

Grande Provence: Main Road Franschhoek, tel. 0027-21/876.86.00.

Kleine Zalze en restaurant Terroir: Strand Road, Stellenbosch, tel. 0027-21/880.07.17, www.kleinezalze.co.za.

Cultuur

Labia Screen Cinema: 68 Orange Street, Gardens, Cape Town, tel. 0027-21/424.59.27, www.labia.co.za.

Thuthuka Townships Tours: tel 0027-82/979.58.31, townshipcrawling@excite.com.

logeren

Vicky's B&B: C-685A Kiyane Street, Site C, Khayelitsha, tel. 0027-21/387.71.04, http://journey.digitalspace.net/vicky.html. Vanaf 25 euro p.p. per nacht.

Inspirational Places: www.inspirationalplaces.com.

18 on Crox: 18 Croxteth Road, Greenpoint, tel. 0027-21/433.23.18, www.18oncrox.com. Dubbele kamer met ontbijt vanaf 110 euro.

Daddy Long Leggs Boutique Hotel: Long Street 134, tel. 0027-21/422.30.74, www.daddylonglegs.co.za. Appartement vanaf 130 euro per nacht.

Atlantic House Hotel: St. Fillians Road 20, Camps Bay, Cape Town, tel. 0027-21/437.8120, www.atlantichouse.co.za. Dubbele kamer met ontbijt vanaf 120 euro.

Birkenhead House: 7th Avenue _Voelklip, tel. 0027-28/314.80.00, www.birkenheadhouse.com. Vanaf 370 euro per nacht alles inbegrepen.

Klein Genot: Green Valley Road, Franschoek, tel. 0027-21/876.27.38, www.kleingenot.com. Dubbele kamers vanaf 145 euro per nacht.

SHOPPING

Zuid-Afrikaanse Beads: www.monkeybiz.co.za.

Philippa Green: www.philippagreen.com.

Imagenius: Long Street 117, tel. 0027-21/423.78.70, http://imagenius.co.za.

toeristische info

Toeristische Dienst: Cape Town Routes Unlimited, www.tourismcapetown.co.za.

Tijdsverschil: 1 uur vroeger dan bij ons, dus geen jetlag bij aankomst.

Munteenheid: 100 rand is ongeveer 14 euro.

heen & weer

KLM vliegt elke dag via Amsterdam naar Kaapstad vanaf 799 euro taksen inbegrepen,

www.klm.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234