Zondag 23/02/2020
Mark CoenenBeeld DM

Column

De uitvinder van de stand-up bij rampen is niemand minder dan Reddy De Mey

Was ‘De eerste sneeuw’ van Jan De Wilde tot nu het melancholische volkslied over het seizoen dat wij gemakshalve de winter noemen, het wachten is op de slimmerik die daar ‘De eerste storm’ van maakt. Sneeuw gaan we ten onzent steeds minder zien en het gezellige wintergevoel moet toch van ergens komen.

Wind verbindt. Dat merkten we afgelopen weekend: hadden wij een stoof gehad, we zaten errond. Kommetje thee. Vader maakt verse soep. Daarna Mens erger je niet of kwartetten: de dag was zo voorbij. Maar we hebben geen stoof.

Zo’n storm bij daglicht is trouwens een makkie. Pas als het donker wordt, worden de gierende geluiden omineus en de vrees dat er een dakpan afwaait reëel. Tot mijn vrouw mij koeltjes meldt dat wij geen dakpannen hebben maar roofing. Daar gaat de zoveelste illusie. Zowel van mij als van mijn vrouw.

Op de sociale media heeft de schare verongelijkten dat altijd over alles verongelijkt is en dicht tegen een digitale maagzweer aan zit, de wind mee: al die berichtgeving over een storm is een zoveelste teken van de betutteling van de overheid en betalen we al niet belastingen genoeg? Niks mag nog. Altijd dat gepamper. Altijd die drama’s in de media.

Het is een opbod in stoerdoenerij: de jongens van stavast laten zich niet ringeloren door de angsthazen van het KMI. Naar buiten: dat is de boodschap. Windsurfen, de mountainbike op, het bos in, vooroverbuigen tegen een relinkje dat dreigt onder te lopen. Selfies nemen. Het heeft weinig met ratio, en veel met testosteron te maken.

Ramptoerisme op zondag. Uitwaaien voor onnozelaars. Gedrag dat alleen te verantwoorden is als je lid bent van de journalistieke stormgilde, die opgeroepen is om onvervaard op uitkijk te staan op een winderige plek, liefst met slagregen.

Het zijn heerlijke beelden. Geen permanent is tegen dat soort wind bestand. Uitgeregende koppen, die, met een beetje geluk, weggeblazen worden in de wind. Een godsgeschenk voor eindredacteurs van nieuwsprogramma’s op nieuwsluwe dagen

Weinigen weten dit, maar de uitvinder van de stand-up bij rampen is niemand minder dan de in sommige kringen licht legendarische Reddy De Mey. We schrijven 6 maart 1987. Toen zonk de Herald of Free Enterprise voor Oostende.

Reddy ging op de boeg van het gezonken schip staan en maakte, enigszins wiebelend, geschiedenis. Ondertussen stond de betreurde Tuur Van Wallendael te koukleumen op het strand, omdat Bavo Claes diep in de ogen van Miet Smet bleef kijken en Tuur ongegeneerd bleef negeren.

Twee jaar later begon VTM en de rest is geschiedenis: de stand-up werd een vast onderdeel van zowat elke verslaggeving in primetime.

Na een onrustige nacht waarbij ik constant het gevoel had in een opstijgend vliegtuig te zitten, bestaat de wereld ’s ochtends nog.

Alles gaat voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234