Zondag 15/12/2019

De uitgelezen live-tip van de week

Jos Geysels prijst het essay van Ian Buruma over religie en democratie

De Nederlander Ian Buruma woont in New York en publiceert in The New Yorker en The New York Review of Books. Op een genuanceerde en redelijke wijze onderzoekt hij in het essay God op zijn plaats. Het kruispunt van religie en democratie hoe democratieën in verschillende culturen, op positieve en negatieve wijze, door de spannin- gen tussen religieus en politiek gezag zijn beïnvloed. Religie en politiek worden bij voorkeur uit elkaar gehaald, maar een dogmatische strijd tegen dé godsdienst zal weinig resultaten opleveren. Het ventileren van religieuze overtuigingen in de politiek is volgens hem legitiem zolang die overtuigingen inspireren tot beredeneerde uitgangspunten. Martin Luther King was hiervan een voorbeeld. Hij had immers zijn religieuze overtuigingen ingezet voor seculiere doeleinden.

Fundamentalistisch islamisme beantwoordt uiteraard niet aan dit criterium. "Verwar", schrijft Buruma, "politiek extremisme echter niet met de gebruiken en tradities die bij een religie horen. Gewelddadig islamisme is een 'politiek' probleem en de uitdaging waar de moslims Europa voor staan is niet cultureel maar 'sociaal en politiek'."

We moeten blijven geloven in de (veer)kracht van de democratie en ons vooral niet "vastklampen aan vaststaande - en vaak zelfs nieuw gecreëerde - identiteiten, gebaseerd op ras, religie of nationale cultuur".

Met dit boek zet Buruma de discussie over religie en democratie op scherp zonder de schreeuwerige taal van fanatieke kruisvaarders. Een essay dat veel lezers verdient.

Ian Buruma
God op zijn plaats. Het kruispunt van religie en democratie
(Oorspronkelijke titel: Taming the Gods: Religion and Democracy on Three Continents)
Vertaald door Suzan de Wilde
Atlas, 158 p., 18,50 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234