Maandag 20/09/2021

De twee petjes van minister Rudy Demotte

Federaal minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) was de eerste 24 uur na de ramp in Gellingen bijzonder zichtbaar aanwezig in de media en in de omgeving van de getroffen regio. Dat is niet verwonderlijk, gelet op zijn bevoegdheid en op het gegeven dat de politicus zijn grassroots heeft in de kieskring Doornik-Aat-Moeskroen. Hij woont in het nabijgelegen Flobecq. Minder bekend is dat Demotte zijn ministerschap combineert met het voorzitterschap van de Intercommunale de Développement économique de Tournai, Ath et communes avoisinantes, afgekort Ideta. Het is die intercommunale die optreedt als beheerder en exploitant van het industriepark waarop de fatale gasexplosie zich voordeed.

Gesteld dat het gerechtelijk onderzoek naar de ramp uitwijst dat Ideta enige verantwoordelijkheid zou dragen voor de catastrofe, dan kan dat de minister potentieel in een lastig parket brengen. Maar zo'n vaart zal het niet lopen, meent Michèle Van der Plaetsen, de woordvoerster van minister Demotte. "Als federaal minister bestaat er geen onverenigbaarheid met het voorzitterschap van een intercommunale", weet ze. "Als Demotte Waals minister zou zijn, dan was er wel een probleem omdat de gewesten bevoegd zijn voor intercommunales." In de raad van bestuur van Ideta zitten nog andere bekende politici, onder meer Hervé Hasquin (MR).

Demotte is zeer begaan met de economische ontwikkeling van West-Henegouwen, zo benadrukt zijn woordvoerster. In 2000 was hij bijvoorbeeld de drijvende kracht achter het witboek Hainaut occidental, un projet, un défi (uitgeverij Luc Pire, in samenwerking met intercommunale Ideta), bedoeld om de troeven van de regio in het zonnetje te zetten en ondernemingen warm te maken voor investeringen in de streek.

Directeur Guy Demeulemeester van Ideta preciseert van zijn kant dat de intercommunale geen werknemers heeft en geen werken heeft uitgevoerd op het terrein, en bijgevolg geen enkele verantwoordelijkheid voor de ramp kan hebben en vooral een slachtoffer is van de hele situatie. "Waarschijnlijk zal Ideta zich burgerlijke partij stellen zodra het gerechtelijk onderzoek heeft vastgesteld wie aansprakelijk is voor de ramp", zegt een insider. Volgens Demeulemeester is het terrein waarop de explosie plaatsvond niet eens eigendom van de intercommunale, maar van het bedrijf Diamant Boart. Ook de aanleg van de bedrijfsweg over het terrein, sinds gisteren genoemd als een mogelijke oorzaak, gebeurde volgens de directeur van Ideta in opdracht van Diamant Boart. "Overigens zijn er sinds 16 juli geen werken meer gebeurd op de plek waar de explosie zich voordeed", stelt Demeulemeester. (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234