Zaterdag 19/06/2021

De troefkaarten van Josly Piette

Piette komt uit de provincie Luik en daar kan hij door zijn aanwezigheid en zijn activiteit in de federale regering zijn steentje bijdragen om een nieuwe dynamiek te geven aan het cdH

Pascal Delwit over de verrassende cdH-minister van Arbeid en Tewerkstelling

@5 INFO Opinie:Pascal Delwit is als politicoloog verbonden aan de Université libre de Bruxelles (ULB)@4 DROP 2 OPINIE:De waarschijnlijke benoeming van Josly Piette tot cdH-minister in de regering Verhofstadt III is verrassend. Josly Piette, 64 jaar oud, is noch een oude rot in de politiek, noch een jong en veelbelovend politiek talent. Toch is hij geen onbekende, want hij heeft al een lange vakbondscarrière achter de rug, die hem van FN in Herstal naar de hoogste niveaus van de CSC-ACV bracht, waar hij na de dood van Robert Dhondt in 1991 secretaris-generaal werd. Op 1 januari 2006 werd hij in die functie opgevolgd door Claude Rolin. Zijn eerste stappen in de politiek waren meteen een succes, want hij nam de plaats in van de zeer populaire Ghislain Hiance als burgemeester van de gemeente Bassenge.

Als toekomstige minister van Werk beschikt Josly Piette over verschillende troeven. Een eerste troef is zijn uitstekende en door iedereen erkende kennis van de wereld van arbeid en tewerkstelling. De vraag om deze sector te regionaliseren is groot, dat is bekend. Vóór de verkiezingen van 10 juni was het zelfs de belangrijkste eis van het kartel sp.a-Spirit. Die vraag is gerechtvaardigd op basis van twee, als zeer verschillend beschouwde, structurele problemen op de arbeidsmarkt: een hoog werkloosheidscijfer in het Waals en het Brussels Gewest bij de 18 tot 29-jarigen, en een bijzonder lage tewerkstellingsgraad bij de +52-jarigen in Vlaanderen. Die dubbele realiteit zou het onmogelijk maken om op federaal niveau een coherent en gestructureerd beleid te voeren.

Een tweede troef van Josly Piette is zijn grote vertrouwdheid met de christendemocratische wereld in Vlaanderen door zijn lange ervaring als nummer twee van de CSC, een functie waarin hij kennismaakte met tal van leidende figuren, niet alleen van ACV maar ook van CVP en later CD&V. Op een ogenblik waarop er geregeld spanningen merkbaar zijn tussen cdH en CD&V, maar waarop ook duidelijk is geworden hoe hecht hun relatie is, is dat geen onbelangrijk feit. Yves Leterme zou zelf de naam Piette hebben gesuggereerd tijdens zijn gesprek met Verhofstadt op 18 december. Leterme zou onder de indruk geraakt zijn van de bekwaamheid van Piette tijdens de gesprekken die hij in oktober met hem voerde over arbeid en tewerkstelling, toen nog met het oog op de vorming van een oranje-blauwe regering.

Een derde troef heeft te maken met de streek waaruit Josly Piette afkomstig is. Piette komt uit de provincie Luik en daar kan hij door zijn aanwezigheid en zijn activiteit in de federale regering zijn steentje bijdragen om een nieuwe dynamiek te geven aan het cdH. De verkiezingsresultaten van de partij waren in die provincie immers op zijn zachtst gezegd zeer middelmatig, en dat zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 als bij de federale verkiezingen van 10 juni 2007. Het cdH haalde er minder stemmen in 2007 (14,23 procent) dan bij de federale verkiezingen van 18 mei 2003 (15,06 procent).

In een regering met sterk liberale accenten op sociaaleconomisch vlak ten slotte kan het cdH zijn christendemocratische basis geruststellen door een figuur aan te stellen die veeleer centrumlinks kan worden genoemd, maar die toch de wereld van de werkgevers niet afschrikt en die bovendien bedreven is in moeilijke onderhandelingen.

Dat alles betekent niet dat de aanstelling van Josly Piette alleen maar voordelen heeft voor het cdH en voor de regering. Met haar keuze voor Josly Piette riskeert Joëlle Milquet voor ontevredenheid te zorgen bij enkele topfiguren van de partij die ambities hadden voor een ministerpost, zoals Melchior Wathelet of zelfs Francis Delpérée. Joëlle Milquet had trouwens ook zelf een post van vicepremier kunnen opeisen na acht zeer moeilijke jaren aan het hoofd van het cdH. Bovendien - en dat kan een voordeel maar ook een nadeel zijn - zal de functie van Josly Piette niet onopgemerkt blijven, gezien de aanzienlijke problemen op de arbeids- en tewerkstellingsmarkt, en gezien de verscherpte communautaire standpunten in deze materie. Tot slot gaat het om een mandaat van korte duur. Josly Piette kan dan misschien zijn waarde bewijzen in deze regering voor een legislatuur die niet noodzakelijk volledig hoeft te zijn, dat betekent nog niet dat hij deze ervaring en zijn eventuele successen ook electoraal of politiek zal kunnen verzilveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234