Maandag 23/05/2022

De trein is altijd een beetje stilstaan

kunstfotografie

kunstenaar-fotograaf geert goiris toont nieuw werk in netwerk galerij in aalst

Netwerk Galerij in Aalst opent het nieuwe jaar met recent werk van kunstenaar-fotograaf Geert Goiris (30). Hij is een van die (jonge) kunstenaars (Jan Kempenaers, Paul Casaer, Jan-Paul Deridder, Niels Donckers...) die op zoek zijn naar fotografische beelden die juist dat tikkeltje meer inhoud insinueren, zonder dat daarbij het geregistreerde motief 'geweld' wordt aangedaan.

Aalst / Van onze medewerker

Luk Lambrecht

Vorige zomer nog gooide Geert Goiris hoge ogen met een reeks foto's in het idyllische park in Gaasbeek, Pajottenland. In deze vredige, Vlaams-Brabantse, Bruegeliaanse context ensceneerde hij een aantal ontploffingen die hij wonderwel, in alle hevigheid bijna, op de celluloid vast wist te leggen. De beelden werden vervolgens op de eigenlijke 'plaats van handeling', en omkaderd met stevige frames, aan het publiek gepresenteerd als een soort suite van contrasten, wat ten slotte bij de kijker een boeiende vraagstelling teweegbracht over de relatie tussen cultuur en natuur.

Foto's injecteren met een vleugje fictie, dat lijkt Goiris' bedoeling te zijn. Goiris fotografeert landschappen waarin telkens een opvallend en vreemd motief voorkomt; een soort 'gevonden' anomalie, die er dus wel is maar pas 'zichtbaar' wordt dankzij de alerte blik van de fotograaf-kunstenaar. Waarover gaat het? Een reddingsstoel op een verlaten strand bijvoorbeeld, of een zanderig landschap met een mistig, niet onmiddellijk te identificeren spoor... Het zijn beelden met de mogelijkheid in zich dat er nog 'iets' anders is, dat er iets 'onzichtbaars' te gebeuren staat.

Geert Goiris zegt zelf dat hij ervan houdt een impliciet verhalende factor in zijn werk te steken. In Aalst presenteert hij nieuw werk onder de titel Possibilities (inertia). De omschrijving geeft perfect de strategie weer waarmee Goiris het statische fotobeeld kan doen 'bewegen' via de suggestie van 'fictieve motoriek'.

Een schitterend werk, dat ook wordt gebruikt als uitnodigingskaart van deze expositie, is een beeld van een symmetrisch gefotografeerde diesellocomotief. U kent ze wel die zware, groen-geel gekleurde NMBS-dieseltreinen, die nu nog vaak worden ingezet op kleine lijnen of bij het zware werk in rangeerstations. Het beeld van die locomotief is perfect symmetrisch, en het is inderdaad niet meteen duidelijk in welke richting dat 'onbeweeglijke tuig' zal vertrekken. De combinatie van het lijnenspel op de trein en de rechtlijnigheid van de stalen sporen levert een straf beeld op.

Ander opvallend beeld in Aalst is het portret van een vriend van de kunstenaar, die tien minuten lang voor de lens poseert, stokstijf, iets wat in fysiek-menselijk opzicht niet echt vol te houden is. De voeten blijven streng en scherp op de grond staan, maar andere lichaamsdelen verloochenen lichte beweging én... leven. Bevreemdend!

De prille, frisse kunst van Geert Goiris is een ode aan het kijken; het kijken naar die (dagelijkse) dingen die er ogenschijnlijk banaal uitzien, maar het kijken gebeurt op zo'n manier dat het resultaat, de foto, ons kan verbazen en verwonderen. Het 'ongeziene' bestaande krijgt aldus een verscherpte aandacht; het kijken wordt een soort poëtische activiteit. Het is alsof je je bij het werk van Geert Goiris voortdurend 'in schoonheid' afvraagt: hoe is het toch allemaal mogelijk!

Nu zaterdag wordt in Netwerk Aalst ook de Handleiding 00-01 gepresenteerd. Het is een boek waarin de tentoonstellingen en kunstenaars aan bod komen van het voorbije Netwerk-seizoen. Het boek is rijk geïllustreerd en voorzien van deskundige uitleg, van onder meer Els Roelandt (hoofdredactrice A-Prior), van architect Xaveer De Geyter en Francis Smets. En zoals het een nieuwjaarsinitiatief past, wordt het publiek daarenboven nog eens verwend met een videoloop van Christine de la Garenne en een dvd van Andreas Brehmer.

Geert Goiris en al het andere opent zaterdag 12 januari om 20.30 uur, en loopt nog tot 16 februari, telkens van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur, in Galerij Netwerk, De Ridderstraat 28 in Aalst. Info: 053/70.97.73.

'Foto's injecteren met een vleugje fictie, dat lijkt Goiris' bedoeling te zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234