Zaterdag 15/05/2021

Verkiezingen

De tranen van 14 oktober: “Ik ga nog steeds door een rouwproces”

Pol Van Den Driessche. Beeld BELGA
Pol Van Den Driessche.Beeld BELGA

Voor iedere overwinnaar die ’s avonds glunderend de kersvers veroverde sjerp slaapwel kust, zit elders een kopstuk te kniezen sinds afgelopen zondag. Spelen zij nog een rol van betekenis bij de nationale campagne volgend jaar? “Ik ga niet in een donker hol kruipen.”

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld, Aalst): Golden boy schittert niet meer

Zijn partij zakte in Aalst met bijna 7 procentpunt, zijn persoonlijke score daalde van 3.450 naar net geen 2.000 voorkeurstemmen. Jean-Jacques De Gucht, ooit golden boy bij Open Vld, stelde teleur afgelopen zondag bij de lokale verkiezingen.

Jean-Jacques De Gucht Beeld BELGA
Jean-Jacques De GuchtBeeld BELGA

Het wordt hem intern aangerekend. De liberalen nemen nog wel deel aan de coalitiegesprekken in Aalst, maar er gaan stemmen op binnen de lokale afdeling om De Gucht geen schepen te maken. “Nu moet het over inhoud gaan, niet over postjes”, reageert De Gucht. “Dit verzwakt onze onderhandelingspositie bij de coalitiegesprekken.” Zondagochtend houdt Open Vld Aalst een evaluatievergadering van de verkiezingen. Ook de rol van De Gucht komt aan bod.

De Guchts carrière lijkt in het slop te raken. Zijn ster rees al op jonge leeftijd. In 2007 raakte hij als 23-jarige verkozen tot senator, twee jaar later haalde hij bij de Vlaamse verkiezingen 50.000 voorkeurstemmen. In 2014 moest hij echter de koppositie bij de Vlaamse verkiezingen afstaan aan zijn Gentse concurrent Mathias De Clercq.

Is er in mei 2019 bij de federale en Vlaamse verkiezingen nog een (goed) plaatsje voor hem op de lijst? Hij is te nonchalant en werkt niet hard genoeg, valt te horen in liberale kringen. Er wordt gehint op een exit uit de politiek. De Gucht: “Het enige wat ik kan zeggen is dat iedereen erg tevreden was over onze campagne. Dit resultaat hadden we niet verwacht. En 2019? We zullen wel zien als het zover is.”

Peter Vanvelthoven (sp.a, Lommel): Einde van een dynastie

Vorige zondag betekende het einde van dertig jaar heerschappij van dezelfde dynastie in de Limburgse gemeente Lommel. Peter Vanvelthoven kon de nalatenschap van zijn vader Louis niet veiligstellen en moet dulden dat CD&V de sjerp omgordt. De sp.a wordt er naar de oppositiebanken verwezen en Vanvelthoven, voormalig federaal minister van Werk, zal zelfs niet meer in de gemeenteraad zetelen. Door zijn ronduit teleurstellende uitslag besliste Vanvelthoven om het voorzitterschap van sp.a Limburg op te geven. “Anderen zouden toch zijn ontslag gevraagd hebben”, luidt het binnen de partij. “Hij wou er geen openlijke strijd van maken.”

Peter Vanvelthoven  Beeld BELGA
Peter VanvelthovenBeeld BELGA

Vanvelthoven verscheen deze week in Brussel niet op de fractievergadering van zijn partij. Hij wou ook geen commentaar kwijt over zijn uitslag en de gevolgen voor zijn toekomst. De provinciale sp.a-afdeling kwam gisteren samen, maar nam geen drastische beslissingen. “Vernieuwing is nodig”, klink het wel. In Het Belang van Limburg maakt Vanvelthoven zich sterk dat dit niet het einde is van zijn politieke loopbaan.

Pol Van Den Driesche (N-VA, Brugge): “Ik ga door een rouwproces”

De Brugse lijsttrekker voor N-VA maakt er geen geheim van: zijn uitslag op 14 oktober heeft er diep ingehakt. Zijn partij ging met ruim 8 procentpunt achteruit. “Ik had dit totaal niet zien aankomen, ik ga nog steeds door een rouwproces”, zegt hij. “Eerst was er het totale ongeloof en de woede, nu heerst de ontgoocheling en het verdriet.” Hij wijst erop dat N-VA in enkele West-Vlaamse steden nog slechter scoorde, met name in Kortrijk en Ieper.

Eind 2011 trad oud-journalist Van Den Driesche toe tot de N-VA om toen al een gooi te doen naar de Brugse sjerp. Na beschuldigingen van seksueel wangedrag werd hij van de lijst gehaald. Als communicatie-adviseur bleef hij wel dicht bij de nationale partijtop staan. Is zijn rol als boegbeeld in West-Vlaanderen uitgespeeld voor de verkiezingen in 2019? “Ik blijf beschikbaar”, zegt hij. “Ik heb niks te eisen, maar er is ook niemand die mijn vertrek vraagt.”

Pol Van Den Driessche Beeld BELGA
Pol Van Den DriesscheBeeld BELGA

Hij wordt zeker gemeenteraadslid en wil de nieuwe mensen in de partij begeleiden. “Ik ben strijdvaardig, ik ga niet in een hol wegkruipen. Ik ben niet dood en begraven.”

Wat deden andere kopstukken?

Dit waren lokale verkiezingen, maar voor veel politici hebben ze pijnlijke, nationale repercussies. “Het belang van de voorkeurstemmen valt niet te onderschatten voor die nationale kopstukken”, zegt Nicolas Bouteca (UGent). “De strijd voor de lijstvorming van de verkiezingen begint nu.”

Een van de richtsnoeren is de zogenoemde ‘penetratiegraad’, eenvoudig gezegd het aantal voorkeurstemmen per inwoner. De zwakke score van oud-sp.a-voorzitter Caroline Gennez valt op. Zij werd bijna helemaal weggeconcurreerd door de progressieve stadslijst van Open Vld en Groen, met Bart Somers als lijsttrekker. In Antwerpen blijkt nog maar eens dat CD&V-boegbeeld Kris Peeters het niet goed deed, maar ook de score van zijn federale collega-minister Koen Geens oogt mager in zijn gemeente Huldenberg. Bij de provincieraadsverkiezingen deed die het wél goed.

Enkele Vlaamse ministers bleven onder de verwachtingen. Ben Weyts (N-VA) moet in Beersel de burgemeester laten voorgaan. Hetzelfde geldt voor Hilde Crevits (CD&V) in Torhout. Ook haar partijgenote Joke Schauvliege deed het minder goed in Evergem.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234