Zaterdag 18/01/2020

De tragedie van de mens

deSingel, Antwerpen

Het festival Europa/Utopia in deSingel eindigt met de revelatie van de voorbije Berliner Festwochen: De tragedie van de mens van de jonge Hongaarse theatermaker László Hudi en zijn elfkoppige gezelschap Mozgó Ház (The Moving House Company). Voor Hongaren klinkt de titel van de voorstelling als een klok. 'De tragedie van de mens' (1861), een dramatisch gedicht van de nationale Hongaarse schrijver Imre Madach, kennen zij immers van jongs af aan als verplichte schoollectuur.

Het verhaal lijkt op Goethes Faust: na de zondvloed laat Lucifer Adam en Eva in slaap vallen en toont hen in een aaneenschakeling van droombeelden de hele geschiedenis van de mensheid. Zo blijkt dat het lot van de mens er niet op verbeteren zal. Hudi springt op een iconoclastische manier met het materiaal om: hij selecteerde die beelden en woorden die hem interesseerden, de rest gooide hij weg. Het resultaat is een multimediale productie met veel video, geïnspireerd op televisieshows.

'De tragedie van de mens' door Mozgó Ház. Op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 maart om 20 uur in deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Kaarten 250 tot 750 frank (6,20 tot 18,59 euro). Reserveren op tel. 03/248.28.28. Voorstelling in het Hongaars met boventiteling in het Nederlands en het Frans. Op vrijdag 3 maart is er een nagesprek met László Hudi.

W

Kunstencentrum Vooruit, Gent

Onder de titel 'Vers Werk' begint Het muziek Lod met een nieuwe reeks waarin, meer nog dan elders in haar werking, de ontwikkeling van een eigen stem centraal staat. W mag de spits afbijten. Met Valentine Kempynck als coach gaan zanger-gitarist David Bovée (Think of One) en acteur Benjamin Verdonck aan de slag met W of de jeugdherinnering van de Franse auteur Georges Perec (1936-1982). In dit boek combineert Perec zijn autobiografie met fictieve verhalen over het eiland W, een plek waar het leven volgens strikt Spartaanse regels georganiseerd is. Verdonck, Kempynck en Bovée willen hier het volstrekt nutteloze tegenover plaatsen. De dwarse muziek van Bovée en de rondellenverzameling van Verdonck dienen als rode draad.

W door Het muziek Lod. Première op donderdag 2 maart om 20 uur in Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent. Ook op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart. Kaarten 300 en 400 frank (7,44 en 9,92 euro). Reserveren op tel. 09/267.28.28. Nadien op tournee.

De biechtspiegel

De Warande, Turnhout

Een biechtspiegel is een opsomming van mogelijke zonden die in sommige katholieke kerkboeken is opgenomen om de biecht te vergemakkelijken. Schrijver Bart Plouvier gaf het als titel aan zijn nieuwste roman én aan zijn eerste theatertekst, die hij speciaal schreef voor zijn jeugdvriend Mark Verstraete. In een verlaten café blikt een ex-werknemer van de Boelwerf terug op het verloren paradijs van het dorpsverleden. Hij is galant en grappig, maar achter zijn idyllische verhaal gaat een gezinsdrama schuil. Het is uitkijken hoe Plouviers kleurrijke vertelstijl op het toneel tot zijn recht komt. Frie Couwberghs regisseert deze monoloog bij Het Gevolg.

De biechtspiegel door Het Gevolg. Première op donderdag 2 maart om 20.15 uur in de Parochiezaal H. Hart, Patriottenstraat 96, 2300 Turnhout. Voorstellingen tot en met zaterdag 11 maart, behalve op zondag 5 maart. Kaarten 380 frank (9,42 euro). Reserveren op tel. 014/41.69.91 (De Warande). Nadien op tournee. Info bij Het Gevolg: 014/42.63.27.

In de verdure

Theater De Korre, Brugge

Na het teleurstellende Het Hondje Candy van het eigen MartHA!tentatief heeft het jonge regisseursduo Johan Petit en Bart Van Nuffelen iets goed te maken. Dat kan bij Theater De Korre, waar ze In de verdure ensceneren, een nieuwe theatertekst van de Antwerpse schrijfster Chris Yperman (°1935). In een huis ergens in Frans-Vlaanderen wonen vier oudere mensen. In goede en slechte tijden houden ze elkaar in leven. Dat Alineke, de dochter van een van hen, wordt verwacht, helpt. Met François Beukelaers, Gilda De Bal (weer in het theater na de VRT-reeks Heterdaad), Bob De Moor en Els Olaerts staat er alvast een mooie cast op het toneel.

'In de verdure' door Theater De Korre. Première op donderdag 2 maart om 20.30 uur in Theater De Korre, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge. Ook op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart. Kaarten 250 en 400 frank (6,20 en 9,92 euro). Info en reserveren op tel. 050/33.88.50. Nadien op tournee.

40.000 sublime and beautiful thoughts

Kunstencentrum Vooruit, Gent

In het ontregelende Mission Impossible werkte het jonge Amsterdamse Toneelgezelschap Dood Paard voor het eerst samen met dj Steve Green. Ook hun nieuwste productie, 40.000 sublime and beautiful thoughts, wordt een spervuur van woord en geluid, ditmaal in combinatie met video. De tekst Selbstbezichtiging (1966) van de Oostenrijkse auteur Peter Handke ligt, net als bij I Said I van Rosas vorig jaar, aan de basis. Dood Paard geeft de tegenspraak aan tussen de rol die de mens zich toekent als meester van het universum en de eindeloze reeks zelfbeschuldigingen die hij bij Handke uit. Het collectief vertrouwt erop dat elke avond een onvoorspelbaar verloop krijgt. Acteurs zijn Manja Topper, Gillis Biesheuvel en Kuno Bakker.

'40.000 sublime and beautiful thoughts' door Dood Paard. Première op woensdag 8 maart om 20 uur in Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent. Voorstellingen tot en met zaterdag 11 maart. Kaarten 300 en 400 frank (7,44 en 9,92 euro). Reserveren op tel. 09/267.28.28. Nadien op tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234