Maandag 05/12/2022

Popcultuur

De toverstaf van Harry Potter, bier uit ‘Game of Thrones’: ‘Antwerpen moet dé geekstad worden’

Zaakvoerster Annelore Bex in de nieuwe winkel 4Geeks op de Meir. ‘Geek zijn is niet langer iets vreemds.’ Beeld Damon De Backer
Zaakvoerster Annelore Bex in de nieuwe winkel 4Geeks op de Meir. ‘Geek zijn is niet langer iets vreemds.’Beeld Damon De Backer

In Antwerpen opende zopas 4Geeks, de grootste popcultuurwinkel in de Benelux, met spullen van Harry Potter, Friends, Star Trek... Wat verderop kun je in ‘Geek Street’ een geekcafé en een wijnwinkel met drank uit Game of Thrones of Lord of the Rings bezoeken. ‘Antwerpen moet dé geekstad worden.’

Geert De Weyer

Toverstafjes uit Harry Potter, Fortnite-dagboeken, pluchen Pokémons, bobbleheads van Dumbo, Thor en Pennywise uit It. Of zweert u bij The Big Bang Theory en wenst u er een Monopoly-uitvoering van? In de Antwerpse Stadsfeestzaal op de Meir ligt het allemaal uitgestald op zo’n 1.000 vierkante meter.

Het zijn vooral jongeren die zich woensdagmiddag verdringen aan de kassa van de naar verluidt grootste geekwinkel van de Benelux, maar volgens zaakvoerster Annelore Bex (25) springen ook zeventigjarigen binnen. “Iedereen is wel opgegroeid met een serie, film of strip. Het hoort bij iemands identiteit en verleden. Dit soort merchandising is een manier om die herinnering levend te houden.”

Ze wijst naar de Star Trek- en Star Wars-merchandising verderop. “Wie er als twintiger en dertiger mee opgroeide, is nu 70.”

Geen schande

Geekmerchandising is populairder dan ooit, zegt Bex. Ze kan het weten. Toen haar ouders jaren geleden als aanvulling op hun gameshop ook van start gingen met een webshop met dit soort producten, bleek de vraag al snel niet meer bij te houden.

Vandaag ligt bij de familie Bex een ambitieus businessplan op tafel. In 2017 opende een eerste 4Geeks in Genk, gevolgd door filialen in Wijnegem en Charleroi. “Binnenkort starten we in Kortrijk en Gent, daarna proberen we het in Nederland en Luxemburg. De volgende stap zal Duitsland en Frankrijk zijn.”

Bex knikt als we het een MediaMarkt voor Geeks noemen. Waarom ook niet? “Geek zijn is niet langer iets vreemds”, stelt ze. “De geek van vroeger was de wat verlegen computernerd met brilletje. Later werd wie dweepte met de popcultuur een geek of een nerd genoemd. Die mensen – jong én oud – vielen wat uit de boot. Maar vandaag durft iedereen zijn inner-geek te tonen.”

Zelf groeide ze op met manga als Pokémon en YU-Gi-Oh!, later met Harry Potter. “Het was geen schande om te zeggen dat je het leuk vond. Ik sprak er voortdurend met mijn vriendinnen over. Doodnormaal.”

En zo buigen op woensdagmiddag drie tienermeisjes zich over een handtas in de vorm van de kop van Hedwig, Harry Potters sneeuwuil. Enthousiast gekir weerklinkt wanneer de handtasknop de snavel van de uil blijkt. “Hm, ik heb zopas nog Hermeliens toverstaf gekregen, dus dit gaat mijn ma niet toestaan”, zegt de ene. “Voor Kerstmis vragen?”, oppert een andere. Pretlichtjes in de ogen van het eerste meisje, dat dan maar overgaat tot de aanschaf van een Potter-poster.

Nichepubliek

Twee straten verderop, op de Sint-Jacobsmarkt, stapelt Jens Lambrigts (35) de nieuwste strips op de rekken. Mekanik, de stripwinkel die hij vijf jaar geleden met zijn partner Kim Wuyts overnam, is aan zijn 35ste verjaardag toe.

Als kind was dit de winkel van zijn dromen. “Ik was als achtjarige al een nerd, met veel interesse voor films en comics. Maar ik voelde me een buitenbeentje en vond amper verwanten. Ik begreep het wel: zij spraken vol passie over hun sportclub of muziekschool, ik over een man met superkrachten. Ik denk dat mijn wereld pas openging toen ik in Antwerpen kwam studeren. Mekanik was toen het walhalla voor geeks. Buiten deze winkel was er niets.”

Stripwinkel Mekanik: ‘Een walhalla voor geeks.’ Beeld Damon De Backer
Stripwinkel Mekanik: ‘Een walhalla voor geeks.’Beeld Damon De Backer

4Geeks noemt hij een keten voor het grote publiek. “Hij richt zich op de franchises die het gewone publiek ook kent: Harry Potter, Lord of the Rings, Game of Thrones… Wij verkopen die spullen ook wel, maar richten ons nog meer op het nichepubliek, op de fans die zich er echt in willen verdiepen.” Honderden comics, artbooks, kasten vol figurines en zelfs een occasionele alien facehugger moeten zijn bewering staven.

De Sint-Jakobsmarkt werd zowat een jaar geleden officieus omgedoopt tot Geek Street, zegt Lambrigts. “We richtten de handelsvereniging Geek Street op. Antwerpen moet dé geekstad worden. We willen dé bron van de popcultuur zijn.”

Geekstudentenvereniging

‘We’, dat is onder meer Geeky Cauldron aan de overkant, een café waarvan de ene helft van het interieur is volgestouwd met – pakweg – een brokstuk van de USS Enterprise of een stuk van de Tardis uit Doctor Who, en de andere helft flirt met LOTR of GOT.

Op een schouw prijkt de sorteerhoed uit Harry Potter, en wie wijn bestelt, kiest vaak voor mede-wijn op basis van honing. Hun leverancier opende onlangs verderop een winkel met dit soort vocht, dat in reeksen als GOT of LOTR wordt genuttigd. Merlins Met, Thors Met, Zaubertrank: er is voor elk wat wils. Uniek in Vlaanderen, zegt zaakvoerder Tom Witsel. Hij wijst ook op de sjerp van studentenvereniging Mythica in de etalage. “Een jonge geekstudentenvereniging”, grijnst hij. “We zijn met velen.”

Allen samen werken ze momenteel aan een echt geekfestival. “Mogelijk eind volgend jaar al”, stelt Lambrigts voorzichtig.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234