Woensdag 13/11/2019

De Tour van Vannieuwkerke en Van Loo

Auteur en francofiel Bart Van Loo en wielerfreak Karl Vannieuwkerke trokken de voorbije maanden door Frankrijk in een poging honderd jaar Tour de France in beeld te vatten. Dat leverde naast een fijn televisieprogramma ook een reeks leuke vakantiekiekjes op. Aan de hand van vier foto's doen ze elk hun verhaal.

KARL VANNIEUWKERKE

Bart in de sneeuw

"Een foto genomen tijdens de eerste etappe van onze reis toen we op weg naar Rouen in een fors uit de kluiten gewassen sneeuwstorm terechtkwamen. Een dag eerder waren we onder een stralende zon in Bretagne op bezoek bij vijfvoudig Tourwinnaar Bernard Hinault, maar plots sloeg het weer helemaal om. Gelukkig maakte de manier waarop Dominique, weduwe van Jacques Anquetil, ons in haar kasteeltje ontving veel goed. Een absoluut voorrecht trouwens om te mogen slapen in een kamer vol trofeeën van zo'n legendarische coureur. Na het ontbijt schoof ze, bij hoge uitzondering, ook aan voor een interview. Niet dat ze niet graag over haar man vertelt, ze weet gewoon niet zo veel over zijn sportieve carrière. Er werd aan de keukentafel ten huize Anquetil nooit over koers gesproken."

De ontmoeting met Faustino Coppi

"Nog zo'n bijzondere ervaring. De zoon van Fausto reed speciaal voor ons 280 kilometer naar Sestrières om daar op de flanken van de berg herinneringen aan zijn vader op te halen. Erg veel zijn er dat trouwens niet, Faustino was amper vijf toen zijn vader aan de gevolgen van malaria overleed. Maar Sestrières herinnert hij zich wel. Zo vertelt Faustino met veel enthousiasme over zijn vader en hoe die tijdens het avondmaal bij hem aan zijn kindertafeltje kwam zitten, met de knieën tegen het tafelblad aan. Een mooie ontmoeting met een heel mooie mens. Met veel dank aan André Meganck trouwens, die wanneer het over dat soort afspraken gaat er in slaagt het onmogelijk voor elkaar te krijgen."

Puy de Dôme vanuit de lucht

"De Puy de Dôme is voor elke koersliefhebber voor eeuwig en altijd verbonden met de lever van Eddy Merckx. Ook voor mij. Dat die berg middenin een prachtig natuurgebied ligt, wist ik niet. Tot nu. Het vliegtuigtochtje boven de Puy de Dôme was een openbaring. In de buurt liggen nog zo'n tachtig vulkaankraters en dat levert vanuit de lucht prachtige beelden op."

'Alexandrie Alexandra' in Seilans

"Op het marktplein van Seilans kreeg Bart de ingeving om het hele plein te laten meedansen op 'Alexandrie Alexandra'. Een dansje waarin een hoofdrol is weggelegd voor de handbeweging die Claude François en zijn Claudettes tijdens dat nummer maken. Aanvankelijk had ik absoluut geen zin om mee te doen, maar op de foto zie je me toch enthousiast meebewegen. Een verhaal dat Bart typeert. Hij vertelt over het Franse chanson en de Franse cultuur met dezelfde passie en gedrevenheid waarmee ik het over koers heb. En hij slaagt er als geen ander in mensen daarin mee te sleuren."

BART VAN LOO

Kennismaking

"De eerste opnamedag en de eerste kennismaking met onze Citroën DS aan de Notre Dame de Lorette. Een fantastische auto. Vrouwelijke lijnen, gestileerde achterlichten en net als zoveel zaken uit de Franse cultuur een product met behoorlijk wat buitenlandse inbreng. De DS is immers ontworpen door een Italiaan en bovendien is de fabriek waar hij van de band liep uit de grond gestampt door een Hollander. André Citroën had immers Nederlandse roots.

De ploeg

Dit is geen programma van twee mensen, maar wel een programma van een hele ploeg. Handig wanneer je auto plots dienst weigert. Gelukkig deed de eerste grote technische panne zich in de afdaling van Alpe d'Huez voor. Gebeurt dat een paar kilometer eerder, in volle beklimming, dan hebben we pas echt een probleem. Die technische problemen vormen een rode draad door het programma. Onze Citroën zag er fantastisch uit, maar onder de motorkap gingen wel wat ouderdomskwalen schuil. Het is ook niet niks voor zo'n oldtimer: een paar duizend kilometer afmalen met bij wijze van toemaatje af en toe een col. Ook de deux chevaux waarmee we noodgedwongen de laatste etappes hebben afgelegd, had het trouwens moeilijk op de flanken van de Ventoux.

Als orka's in de zee

Een vergezicht van bovenop de Pic du Midi, een voor mij nog onbekend stukje Frankrijk. Vanop die berg heb je een fantastisch zicht op de Pyreneeën. De bergtoppen die door de wolken prikken doen me denken aan een school orka's die naar lucht happen in een voor de rest vlakke zee. Ik reis al twintig jaar door Frankrijk, maar ik ontdek nog steeds nieuwe plekken. Omdat het in dit programma toch vooral om koers draait, ben ik op plaatsen gepasseerd waar ik normaal nooit zou komen. Zoals hier dus, in een uithoek van de Pyreneeën.

Kameraadschap

Met z'n tweeën Frankrijk doorkruisen schept wel een band. Karl en ik zijn tijdens onze trip kameraden geworden. Af en toe was er wel wat getouwtrek over de verdeling van de zendtijd. Dan wou ik meer cultuur en Karl meer koers, maar we zijn er altijd wel uitgeraakt. En dus trakteerde Karl me tijdens één van de laatste draaidagen in de buurt van Marseille op een zelfgemaakte, succulente bouillabaisse. Met zeezicht. Die ene opname is ook een soort samenvatting van het programma. Gastronomie, koers en de liefde voor de Franse cultuur, het kwam daar in het fantastische decor van de calanques vlakbij Marseille allemaal samen.

God in Frankrijk, vanaf vanavond vier weken lang om 20.50u op Eén.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234