Vrijdag 27/01/2023

De topper en zijn secondant

Sancerre is net als chablis een van de gepatenteerde witte restaurantwijnen. Ze maken er ook rode wijn, van de pinot noir, maar de frisse witte sauvignonwijn is toch van een ander kaliber. Spijtig genoeg stellen de geserveerde sancerrewijnen in het restaurant dikwijls te weinig voor, nochtans zijn er prachtige wijnen. Maar je betaalt er wel extra voor. De wijngaarden bevinden zich aan de bovenloop van de Loire, net tegenover die van pouilly-fumé, nog zo een bekende appellation. De bodem bestaat er hoofdzakelijk uit kalk, waarop de sauvignondruif het uitstekend doet. In combinatie met de hellingen ontwikkelt zich in de betere wijnen een soort rokerig aroma. Dat de wijn ook uitstekend kan rijpen, bleek uit een fles sancerre, Vincent Delaporte 1993, die na zeven jaar een fantastisch complexe en rijke indruk naliet. Niet toevallig kwam deze wijn uit Chavignol, het plaatsje te midden van enkele topwijngaarden. In totaal heeft 2.400 hectare recht op de benaming sancerre, verspreid over elf dorpen. Naast de witte en rode wijn wordt er ook een bescheiden hoeveelheid rosé gemaakt, eveneens van de pinot noir. Chavignol is tevens beroemd voor zijn Crottin de Chavignol, een geitenkaasje dat de perfecte harmonie vormt met de plaatselijke wijnen. De aciditeit van de kaas compenseert zeer mooi de frisse sauvignonzuren in de sancerre.

Henri Bourgeois, sancerre La Bourgeoise 1999 (675 frank), Cavopro (Beerzel), tel. 015/76.05.55, e-mail: cavopro@online.be.

Deze op een na beste cuvée van het domein kreeg verstandig houtgebruik: een derde werd op nieuwe eik gevinifieerd. Het andere deel verbleef op inox.

Bijna-goudgele kleur. Een heerlijk boeket walst uit het glas: vuursteen, noga, vanille en gekonfijte ananas. De neus evoceerde hoge verwachtingen voor de smaak. Die werden grotendeels ingevuld. Finesserijke aanzet, gevolgd door een grassig en fruitig verlengde. Behoorlijke afdronk met mooie aciditeit. Iets meer vulling was welkom. Toch een zeer goede sancerre met bewaarpotentieel. Het rugetiket laat tien jaar als mogelijkheid. Ik geef hem een bescheidener zes jaar.

Natuurlijk is de overheerlijke Crottin de Chavignol een serieuze optie, maar ik probeerde hem met een verse zalmtartaar.

Henri Bourgeois, Vin de Pays du Jardin de la France, Sauvignon 2000 (265 frank), Cavopro (Beerzel), tel. 015/76.05.55, e-mail: cavopro@online.be.

Henri Bourgeois is een gereputeerd wijnboer en deze instapwijn is niet zo petit als het etiket laat vermoeden.

Lichte kleurspiegel. Eerste neusimpressies waren floraal, maar na het opschudden vallen ook citrus, sterfruit en wat ananas te herkennen. Een typische noot van versgemaaid gras. Zeer slanke en verfrissende smaak waar de citrus mooi doorbreekt. Een volstrekt zuivere en lichte zomerwijn. Niet groots, wel lekker en een aangename dorstlesser tijdens warme uurtjes.

Als zomeraperitief of bij een niet te sterk gekruid slaatje.

Gerd Brabant

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234