Maandag 06/12/2021

ReportagePeking

De toeristenbuurt in Peking is opnieuw uitgestorven: ‘Vorige week had ik hoop. Daar is nu niets van over’

Restaurantmedewerkers in de toeristenbuurt Dashilan in Peking worden opgetrommeld om een virustest af te leggen. Beeld Ruben Lundgren
Restaurantmedewerkers in de toeristenbuurt Dashilan in Peking worden opgetrommeld om een virustest af te leggen.Beeld Ruben Lundgren

Nadat 138 nieuwe coronabesmettingen in zes dagen werden vastgesteld, zijn de restricties in Peking weer strenger geworden. In woonwijken gelden beperkingen op wie binnen mag, thuiswerken wordt aangemoedigd en alle scholen zijn gesloten. In de toeristische buurt blijven bezoekers weg. ‘Vorige week had ik hoop, maar daar is nu niets van over.’

Met een beteuterde blik staat Meng (30) voor het Madame Tussauds-museum in Peking, te wachten op klanten die niet komen. Haar baas heeft haar de straat op gestuurd om bezoekers te ronselen, maar hoe moet je mensen binnenlokken als er niemand voorbijkomt? “Het is om wanhopig van te worden”, zegt Meng, rondkijkend in de lege voetgangersstraat. “We hebben vandaag welgeteld één bezoeker gehad.”

Tot vorige week zag het er goed uit. Nadat het wassenbeeldenmuseum in februari en maart was gesloten en in april en mei nauwelijks volk trok, kwam de bezoekersstroom in juni weer op gang. Voor het eerst in lange tijd haalden ze zelfs honderd klanten per dag. Maar sinds de nieuwe corona-uitbraak zijn de restricties in Peking weer strenger geworden en blijven de bezoekers weg. “Vorige week had ik hoop”, zegt Meng, “maar daar is nu niets van over.”

Het straatbeeld rond Madame Tussauds is geen uitzondering in Peking. De hele toeristenbuurt Dashilan, waar het wassenmuseumbeeld ligt, is uitgestorven. Enkele restaurants hebben zelfs de deuren gesloten, bij gebrek aan klanten. Ook de luchthaven, waar 70 procent van alle vluchten is afgeschaft, is zo goed als leeg. En in het openbaar vervoer zijn vrije zitplaatsen ineens weer terug van weggeweest.

De dip in het openbare leven lijkt niet zozeer een gevolg van besmettingsangst – de meeste inwoners van Peking zeggen zich niet zo’n zorgen te maken – maar eerder van de overheidsmaatregelen. Sinds dinsdagavond is in heel Peking alarmniveau 2 van kracht: in woonwijken gelden beperkingen op wie binnen mag, thuiswerken wordt aangemoedigd en alle scholen zijn gesloten. De overheid neemt het woord niet in de mond, maar onder inwoners wordt gesproken van een ‘zachte lockdown’.

Met 138 besmettingsgevallen in zes dagen lijkt de Chinese reactie erg fel. En toch, zelfs in een leeg Madame Tussauds kan Meng zich erin vinden. “Ook al is de uitbraak niet zo erg, het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen”, zegt ze. “Het laatste wat we willen is dat er weer een grote uitbraak komt en dat we moeten sluiten, zoals in februari. Dan denk ik dat er medewerkers ontslagen zullen worden.”

Restaurantmedewerkers in de buurt Dashilan staan klaar om getest te worden op het coronavirus. Beeld Ruben Lundgren
Restaurantmedewerkers in de buurt Dashilan staan klaar om getest te worden op het coronavirus.Beeld Ruben Lundgren

Het is een geluid dat overal in Peking klinkt: de maatregelen zijn streng en vervelend, maar ook noodzakelijk. Na de uitbraak in Wuhan, die in januari aan het licht kwam, ging de stad wekenlang op slot. Met 731 gevallen (inclusief de 138 nieuwe) en negen doden lijkt die aanpak gewerkt te hebben. Voor sommige buitenstaanders mag de remedie erger lijken dan de kwaal, voor veel Chinezen is dit de enige juiste aanpak.

Dus is de Xinfadi-markt – epicentrum van de nieuwe uitbraak – gesloten, zijn de woonwijken errond in lockdown geplaatst en is de rest van Peking in verhoogde staat van paraatheid. In zes dagen zijn er in de stad 356.000 virustests afgenomen en de capaciteit is opgevoerd naar 400.000 per dag. Alle zorgverleners, overheidsmedewerkers en marktverkopers zullen de komende dagen getest worden. Wie Peking wil verlaten, moet een negatieve virustest kunnen voorleggen.

Grote testcampagne

Ook in toeristenbuurt Dashilan is een grote testcampagne begonnen. Een medewerker van het wijkcomité, met een rode band om de arm, gaat restaurant na restaurant af, roept het personeel naar buiten en leidt hen in lange rijen naar een geïmproviseerde testlocatie. Dashilan ligt tussen het Plein van de Hemelse Vrede, met tal van regeringsgebouwen, en een medium risicozone, waar dinsdag een coronabesmetting is vastgesteld. Dat is voldoende reden om iedereen te testen.

“Kijk eens hoe goed het hier geregeld is”, zegt de uitbater van restaurant Lili, gespecialiseerd in de Sichuanese keuken. Hij heeft net een virustest ondergaan en wijst naar het volgende groepje koks dat naar de testlocatie wordt gesommeerd. “In het buitenland is de aanpak veel chaotischer. In de Verenigde Staten willen de mensen vrijheid, maar ze krijgen er veel meer besmettingen en doden voor terug.”

Voor zijn eigen gemoedsrust had hij de test niet nodig, zegt hij. Er zijn weinig gevallen in Peking, dus hij maakt zich geen zorgen. “Maar voor de klanten is het een geruststelling. Als blijkt dat niemand in Dashilan positief test, dan wekt dat vertrouwen. Dan komen de bezoekers sneller terug. En het is een goede manier om de uitbraak in de kiem te smoren. Hoe sneller je alle besmettingen opspoort, hoe beter.”

Nerveuze passagiers

Op Capital Airport gaat het wat minder gestroomlijnd. De vertrekhal is zo goed als leeg, maar voor de infobalie staat een rij nerveuze passagiers: mogen ze nu wel of niet vertrekken? “Het is verwarrend”, zegt een vrouw die met haar twee kinderen en moeder naar vakantie-eiland Hainan wil afreizen. Ze is voor de zekerheid een halve dag op voorhand gekomen. “Sinds ik hoorde dat er mogelijk een virustest nodig is, heb ik overal rondgebeld, maar niemand kan me de juiste info geven.”

Mogelijk ziet deze vrouw haar vakantieplannen in het water vallen, maar desondanks vindt ook zij de overheidsmaatregelen terecht. “In februari is de uitbraak in Peking beperkt gebleven, maar dat kwam doordat iedereen toen moest binnenblijven”, zegt ze. “Nu wordt er veel meer gereisd en is er veel meer risico op verspreiding. Dat is gevaarlijk. We kunnen dus maar beter voorzichtig zijn.”

De eensgezindheid onder de Pekingers is opvallend. Dat hangt deels samen met het gesloten mediaklimaat in China, waarin elk kritisch geluid wordt weggepoetst. Alle staatsmedia staan al maanden vol verhalen over hoe succesvol de Chinese corona-aanpak is en hoe rampzalig die van de Verenigde Staten en – in mindere mate – Europa. Dat maakt het lastiger om kanttekeningen te plaatsen bij de ‘oorlog tegen het virus’.

Een verlaten straat in de normaal toeristische buurt Dashilan. Dit is de ingang van het bekende maar uitgestorven Beijing Duck restaurant. Beeld Ruben Lundgren
Een verlaten straat in de normaal toeristische buurt Dashilan. Dit is de ingang van het bekende maar uitgestorven Beijing Duck restaurant.Beeld Ruben Lundgren

Ook vinden de gesprekken plaats tegen de achtergrond van een groeiende confrontatie van China met het Westen. Een westers journalist stuit daarbij op veel wantrouwen. Op de luchthaven worden we door politie weggestuurd, veel mensen weigeren een gesprek. Anderen willen niet met hun naam of alleen met hun achternaam in de krant. In anonieme gesprekken durven Chinezen doorgaans wel wat subtiele tegengeluiden te laten horen. Maar in dit geval lijkt iedereen het eens.

‘Zenuwinzinking nabij’

Alleen de ouders, wier kinderen niet meer naar school kunnen, zijn minder overtuigd. “Mijn twaalfjarige zit sinds vandaag weer thuis, dus ik mag weer leerkracht spelen als hij iets niet snapt”, zegt Li, een taxichauffeur. Het onderwijsdepartement van Peking liet al weten dat ook volgend semester mogelijk online thuisonderwijs nodig zal zijn. Li: “Ik denk dat ik nog eens een zenuwinzinking krijg.”

Maar als puntje bij paaltje komt, ziet ook hij geen andere oplossing. “De maatregelen zijn vervelend, maar als je besmet raakt, is het nog erger”, zegt hij. “De meeste mensen genezen, maar velen hebben nog lang last van nawerkingen. Dat kan een grote impact hebben op je leven. Zolang er geen vaccin is, denk ik dat het goed is om stevig in te grijpen. Al moet ik toegeven: als ik nog veel langer thuis moet zitten, dan kort mijn eigen levensverwachting misschien ook wel in.”

In Peking zijn dinsdag 31 nieuwe besmettingen vastgesteld. In zes dagen tijd gaat het nu om 138 gevallen. In Peking wordt sterk gereageerd omdat de uitbraak volgt op 56 coronavrije dagen, en omdat China een totale indamming van het virus nastreeft. Elke nieuwe uitbraak moet onmiddellijk in de kiem worden gesmoord. Wat de overheid extra zorgen baart, is dat de infectiebron nog onbekend is.

De hevige overheidsreactie doet bij sommigen de vraag rijzen of de getallen wel betrouwbaar zijn. De Communistische Partij van China heeft een geschiedenis van cijfermanipulatie. Anderzijds is het preventiebeleid gestoeld op gedetailleerde informatie. Van elke nieuwe besmetting wordt de locatie vrijgegeven, en eromheen worden medium- en hoogrisicozones ingesteld waar de maatregelen strenger zijn. Als de Chinese overheid incorrecte cijfers geeft, haalt het dus zijn eigen preventiebeleid onderuit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234