Maandag 21/10/2019

De toekomst van Dexia in zes vragen

CEO Pierre Mariani met aan zijn zijde voorzitter Jean-Luc Dehaene tijdens de algemene vergadering van Dexia. Beeld BELGA

Of alle vragen over het verleden en de toekomst van Dexia ooit beantwoord zullen worden, valt te betwijfelen, maar op de algemene vergadering van aandeelhouders werden we toch al een stuk wijzer.

1. Hoe kijken CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene terug op hun parcours?
Ze blijven achter hun beleid staan. Dexia was goed op weg om de enorme onevenwichten uit het verleden te repareren, maar de eurocrisis en de willekeur van de ratingbureaus hebben Dexia de das omgedaan, zo verklaarde CEO Pierre Mariani. "We zijn geroepen als pompiers om de brand te blussen", zei Dehaene. "We hadden helaas niet de tijd om de situatie te herstellen." De ex-premier wees er ook op dat de parlementaire commissie over Dexia de huidige leiding, die eind 2008 aan het roer kwam, geen grote fouten toeschreef. Opvallend op de algemene vergadering: Dehaene en Mariani waren erg solidair en sprongen voor elkaar in de bres.

2. Hoe beroerd is Dexia er vandaag aan toe?
De holding raakt niet uit de rode cijfers en blijft voor haar kortetermijnfinanciering afhankelijk van de centrale banken. Het verlies in het eerste kwartaal kwam uit op 431 miljoen euro, bovenop het recordverlies van 11,6 miljard euro over 2011. De pot probleembeleggingen weegt nog 87,6 miljard euro zwaar, tegen 95 miljard drie maanden eerder. Het lot van Dexia blijft verbonden met de eurocrisis, erkende Mariani, aangezien het voor 11,7 miljard euro Italiaans staatspapier bezit.

3. Zal de Belgische staat Dexia moeten rechthouden met vers kapitaal?
"Er is geen urgente kapitaalverhoging nodig", zei Mariani. "Maar dat kan in de toekomst de andere richting uitgaan." Of er vers geld nodig is, hangt volgens Dehaene en Mariani af van twee factoren: de bereidheid van de overheid om de commissies op de verleende garanties te verlagen en de kapitaaleisen die Europa zal stellen. De Dexiatop vraagt de overheden al maanden om de waarborgen bijna gratis te verlenen, zodat Dexia wat winst kan maken en daarmee zijn kapitaal kan versterken. De commissies voor de diverse staatswaarborgen kwamen in het eerste kwartaal uit op een kostprijs van 128 miljoen euro. De Europese Commissie moet dan weer de komende maanden het saneringsplan voor Dexia goedkeuren.

Pierre Mariani en Jean-Luc Dehaene. Beeld BELGA


4. Wie gaat Dexia leiden?
Een nieuw Frans-Belgisch duo. "Dit was een mission impossible. Onze opdracht is afgelopen", vatte voorzitter Jean-Luc Dehaene samen. Hij bevestigde dat zowel hijzelf als CEO Pierre Mariani op 30 juni vertrekt. Ex-Fortisbaas Karel De Boeck volgt Mariani op, terwijl de Franse regering de volgende voorzitter zal aanwijzen.

5. Zal Pierre Mariani een gouden handdruk krijgen?
Dat blijft mogelijk. Mariani doet er niet publiek afstand van. Het Dexiatopduo blijft bij de eerdere, mistige verklaring die zegt dat Mariani "geen voorwaarden stelt". Contractueel heeft de Fransman recht op 1,2 miljoen euro. Dehaene: "Er is geen eis gesteld. Er zal een onderhandeling gebeuren." De Belgische regering zal daarover moeten overleggen met de Franse regering, eens verkozen president François Hollande geïnstalleerd is. Mariani geldt als een vertrouweling van afscheidnemend president Nicolas Sarkozy. Zal hij verbannen worden naar Siberië nu zijn beschermheer er niet meer is, vroeg een aandeelhouder zich af. "Ik heb geen beschermheer en ik hou niet van Siberië", reageerde Mariani.

6. Hoe zal Dexia er in de toekomst uitzien?
Mariani hoopt afscheid te nemen met de verkoop van de resterende kroonjuwelen, Dexia Asset Management en de Turkse DenizBank. Hij schetste gisteren de contouren van de overblijvende restholding Dexia. Die zal twee poten bevatten. Op de eerste plaats een soort 'bad bank' met een pot obligatiebeleggingen en andere overheidsleningen. Daarnaast blijft een beperkte commerciële poot over, met activiteiten in Italië (Crediop), Spanje (Sabadell), en Kommunalbank (Duitsland). Het scenario van een beursexit, waarbij de overheden de andere aandeelhouders uitkopen, zijn Dehaene en Mariani niet ongenegen. Dat opperden zij al bij de ontmanteling van Dexia begin oktober, zo verklapte Dehaene, maar toen was Dexia nog te groot en waren sommige kernaandeelhouders tegen een nationalisering van de holding. Alleen de Belgische bankpoot werd toen genationaliseerd.

CEO Pierre Mariani. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234