Vrijdag 03/12/2021

'De toekomst moet de begroting van vandaag bepalen'

Vande Lanotte vreest geen 'grote poenoorlog'

Brussel

Eigen berichtgeving

'Dat de huidige generatie jongeren en jongvolwassenen de rekening gepresenteerd zouden krijgen, is een zwarte kijk op de oprichting van een Zilverfonds." Dat zegt Begrotingsminister Johan Vande Lanotte (SP). Hij is het niet eens met het 'standpunt' in De Morgen van gisteren. Daarin werd gewezen op de mogelijkheid van een "grote poenoorlog" tussen ouderen en jongeren als in de komende dertig jaar 4.700 miljard frank opzij wordt gelegd om de kosten van de vergrijzing te betalen. "Natuurlijk hebben de huidige generaties twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers belangrijke inspanningen geleverd om de Belgische overheidsfinanciën terug op het goede spoor te krijgen. Maar de slechtste dienst die we hun kunnen bewijzen, is te hervallen in de fouten van het verleden. Het is de toekomst die de begroting van vandaag moet bepalen", aldus Vande Lanotte.

"De twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers van vandaag vormen de 'zilveren generatie' van morgen. De toename van het aantal gepensioneerden tussen 2010 en 2030 met 800.000 is een naakt feit", zo stelt de begrotingsminister vast. "Dat zal onvermijdelijk leiden tot een stijging van de pensioenen en de kosten van gezondheidszorgen. Voor mij heeft het Zilverfonds dan ook een dubbele betekenis. Het stelt de financiering van de extra kosten voor de 'zilveren generatie' van de toekomst veilig en het 'verzilvert' de inspanningen die in het verleden zijn gebeurd."

De gunstige conjuctuur is voor Vande Lanotte geen reden om "roekeloze uitgaven" te doen. Toch bieden de begrotingsperspectieven volgens hem nieuwe kansen aan de huidige generatie van jongeren. "Het is opnieuw mogelijk een actieve politiek te voeren. Ik denk aan het versterken van een actief werkgelegenheidsbeleid, de verlaging van lasten op arbeid, de bestrijding van armoede en uitsluiting, extra inspanningen op het vlak van 'menselijk kapitaal', een betere publieke dienstverlening, investeringen in het openbaar vervoer, de uitbouw van internationale samenwerking enzovoort. Maar de budgettaire ruimte mag alleen niet overmoedig maken. De vergrijzing is immers geen beleidskeuze, maar een vaststaand gegeven waarmee we moeten rekening houden."

Deze benadering houdt volgens Vande Lanotte ook nieuwe mogelijkheden in voor toekomstige generaties. "Zij worden niet opgezadeld met een verstikkende overheidsschuld. Voor hen zal er een propere lei zijn met een in 2030 nagenoeg weggezuiverde overheidsschuld. Met het Zilverfonds doorbreken we voorgoed de trieste 'après moi le déluge'-logica. We mogen de toekomstige generaties niet langer opzadelen met vervuilde bodem, water en lucht. We mogen hen evenmin opzadelen met een financiële erfzonde."

(DDW)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234