Dinsdag 26/10/2021

'De toekomst is niet meer Mister Michel'

In het bureau dat eens aan Michel Verschueren toebehoorde, zit sinds 1 januari zijn opvolger Herman Van Holsbeeck. Verdwenen zijn de stapels dossiers en bergen papier, de nieuwe manager van Anderlecht houdt ervan zijn dag te beginnen en af te sluiten met een clean desk. Alleen een draagbare pc staat stilletjes te ronken. Het kantoor is niet minder dan een metafoor voor wat Van Holsbeeck in gedachten heeft voor paars-wit: orde scheppen en moderniseren. 'Wat Mister Michel deed - dag en nacht op de club zijn en álle dossiers beheren - is niet meer mogelijk. Misschien is dat een stijlbreuk met het huis, maar ik ga taken delegeren.'

Valerie Hardie

En dat is nodig want Herman Van Holsbeeck is niet van plan om net als zijn roemruchte voorganger Michel Verschueren alles op zich te nemen. Donderdag, een dag na het uitreiken van de Gouden Schoen, ergert de manager van Anderlecht zich blauw aan het constante gerinkel van zijn gsm en hij schakelt hem noodgedwongen uit. "Als ik vandaag al geen vijftig telefoontjes kreeg van journalisten over waar Aruna Dindane nu precies is en waar hij straks zal zijn... om dood van te gaan."

Het verbeteren van de communicatie staat dan ook met rood aangestipt op Van Holsbeecks to do-lijstje. "Ik kan niet overal mijn energie in steken. Verschueren was vele jaren op zijn eentje de structuur van Anderlecht. Alles wat er binnen de club leefde, werd door hem gedaan. Dat kan nu niet meer. Je hebt specialisten nodig die, als zich op hun domein een probleem stelt, een oplossing voorstellen. De eindbeslissing ligt echter bij mij. Is die slecht, oké, dan word ik daar later op afgerekend. Het belangrijkste is dat het op de groene mat goed gaat. Want als de resultaten slecht zijn, dan wordt zelfs de beste structuur met de grond gelijkgemaakt. Dus maakte ik direct werk van de contracten van Vercauteren, Broos en Munaron. Als daar de juiste mensen zitten, kun je op je twee oren slapen en je op andere taken toeleggen."

Hoe groot is de druk als manager van Anderlecht?

Herman Van Holsbeeck: "Ik heb een aantal jaren ervaring in kleinere clubs, maar nergens is de media-impact zo groot en wordt alles met zo'n vergrootglas bekeken. Ik geef u een voorbeeld: toen ik op Anderlecht aankwam, was er niets gepland maar stonden me wel vijftien journalisten en vier cameraploegen op te wachten. Terwijl op de dag dat ik op Lierse begon, er enkel twee regionale journalisten van twee kranten waren. De problematiek van deze club is wel dezelfde als die van een andere eersteklasser, met dat verschil dat de bedragen groter zijn en dat alles wat errond hangt, maal twintig is. Het is dan de kunst te relativeren."

Slaapt u nog goed?

"Ik probeer om een juist evenwicht te vinden tussen mijn job en mijn privé. Ik zeg u nu al: ik ga geregeld, als mijn agenda het toelaat, verlof nemen. Gsm af en niet denken aan het voetbal. Als manager kun je zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 bezig zijn. Maar als er niets anders in je leven is behalve je beroep, dan ben je niet goed bezig. Als je 's morgens om acht uur begint en je werkt tot acht uur 's avonds, dan kun je beter naar huis gaan en er nog een fijne avond van maken zodat je 's ochtends weer met een frisse geest naar je bureau kunt."

Bent u zich anders gaan gedragen?

"Ik denk eerder dat de mensen me anders benaderen. Ik zei tegen mijn vrouw: als je voelt dat ik verander, zeg het me dan. Ik ga proberen mezelf te blijven en geen rol te spelen. Ik ben níét Michel Verschueren, ik ben Herman Van Holsbeeck, met mijn karakter, mijn kwaliteiten en mijn gebreken. Be yourself. Ik ben ook geen man die zelf de media-aandacht opzoekt. Het interesseert me niet om een BV te worden, het interesseert me wel dat ik door resultaten en een beleid specialisten in het voetbal kan doen inzien: verdorie, er verandert iets op Anderlecht. Daar ben ik wel gevoelig voor."

U hebt de lat alvast hoog gelegd: u wil in drie jaar tijd twee keer de Champions League halen.

"Als de voorzitter nu zijn financiële planning maakt, dan schrijft hij voorzichtig in: één keer Champions League en drie keer de Uefabeker. Ik zeg dat met de sportieve mogelijkheden binnen deze club het doel kan zijn: drie keer Champions League en één keer Uefabeker. Ik zie het potentieel van de spelers, net als Frank Vercauteren. Ik sla hem erg hoog aan, omdat hij ook zo veeleisend is. Als wij niet elk jaar kampioen spelen, dan vindt Vercauteren dat we ons moeten afvragen wat we verkeerd deden. We móéten de lat hoog leggen, want de buitenwereld doet dat ook voor Anderlecht.

"Het is een kwestie van het evenwicht te vinden tussen het financiële aspect en het sportieve luik. Dat kon u in de zaak-Mbo Mpenza al vaststellen. In het verleden, als Verschueren wist dat Club Brugge ook achter hem aanzat, dan had hij hem direct gepakt. Nu was het voor de eerste keer dat Anderlecht zei: we haken af. Misschien een stijlbreuk maar wel realistisch, want de tijd van het grote geld is voorbij. Als je de transfersommen van nu vergelijkt met vijf jaar geleden... Anelka, een goede voetballer maar waar nu niemand meer van spreekt, kostte drie keer zoveel als Beckham, die toch een marketingproduct is. Dat zegt veel. Op Belgisch niveau is het niet anders."

Anderlecht telt acht punten voorsprong op Standard. Nu de landstitel nog uit handen geven, zou een drama zijn.

"Dat zou een enorme ontgoocheling zijn, maar in voetbal weet je nooit. De start van de tweede ronde is daarom levensbelangrijk. We zitten wel met een paar gekwetsten maar de sfeer in de groep is fantastisch. De lijn die door Hugo Broos is getrokken, is heel duidelijk en wordt door de spelers minutieus nageleefd. Iedereen weet waar hij aan toe is en op stage in Maspalomas zag ik dat er een heel gretige groep staat die voor elkaar werkt. Dat is de sleutel tot succes, want als de spelers elkaar het licht in de ogen niet gunnen, dan zit je met een probleem."

Stel dat het misloopt. Vreest u niet dat u dan het mes in de rug krijgt?

"In het voetbal moet je daar altijd rekening mee houden. Een manager loopt wat minder gevaar dan een trainer, maar het spreekt voor zich dat je wordt afgerekend op je resultaten en je beleid. Neem nu het geval Mornar en zijn contractverlenging. Vroeg of laat moet je een beslissing nemen, als je alle gegevens van het dossier kent. Gaat hij weg of niet? Stel dat Mornar vertrekt en je pakt er nog een grote som geld voor en alles blijft zoals het is en je wordt kampioen: een goede beslissing. Maar laat je Mornar gaan, pak je dat geld en ineens slaat alles om, dan barst de kritiek los. Dat is de feeling die je moet hebben om te zeggen: ik doe het of ik doe het niet."

Gaat u net als Mister Michel bij een crisis de barricades op met ontblote borst?

"Er zijn twee manieren om met een crisis om te gaan. Ofwel heb je een organisatie die door een goede communicatie een crisis al grotendeels in de kiem kan smoren ofwel spring je op de barricades om uit te leggen wat er mis is gegaan en waarom. Als het goed gaat, zoals nu, zijn het de spelers en de trainer die volop in het zonnetje horen te staan. De dag dat het minder gaat, is het aan de manager om de schokken op te vangen. Zo heb ik altijd gefunctioneerd. Maar uiteindelijk telt altijd het resultaat, welk beleid je ook voert. Als je wint, ben je een goeie; als je verliest, een slechte."

De opluchting zal dan ook groot zijn als u niet alleen de landstitel veiligstelt maar ook de Champions League haalt.

"Ja, maar op Anderlecht begint het dan toch gewoon opnieuw. Als je dat hebt bereikt, verwachten de mensen dat je dat het jaar erop weer doet en dat je in de Champions League de tweede ronde haalt, dus die druk zal er altijd zijn. Ik heb dat al gevoeld toen we thuis verloren tegen Standard. Als we met Lierse of RWDM eens verloren, zelfs thuis, dan waren we niet 'content' maar dan zegden we: volgende keer beter. Hier loopt iedereen dan al met het mes tussen de tanden en voel je dat er de week erop het best kan worden gewonnen."

Wat is de beste raad die Michel Verschueren u gaf?

(denkt na) "Van Michel Verschueren heb ik geleerd dat je, voor je met bepaalde dossiers naar buiten komt, er bijna van overtuigd moet zijn dat ze je niet kunnen pakken. Ik geef u een voorbeeld. Ik krijg een telefoontje van de pers met de vraag naar de stand van de abonnementen. U moet weten dat Anderlecht relatief laat met die verkoop begint. Genk begint vroeg. Ik vroeg Mister Michel wat ik het best deed en hij zei direct: niets zeggen. Door zijn ervaring weet hij dat de media direct vergelijkt met andere grote clubs. Stel dat wij 5.000 abonnementen hadden verkocht en Genk 18.000, dat zou nogal een titel geweest zijn."

Gaat u meningen verkondigen zoals 'stakers zijn luieriken' of 'twee mannen in één bed is decadent'?

"Neen, dat denk ik niet. Ten eerste voel ik me als voetbalmanager niet geroepen om daarover mijn mening te geven en ten tweede zou het van mij ook niet gepikt worden. En terecht. Ik weet dat bepaalde mensen voor de media goudmijnen zijn, maar ik wil dat men mij beoordeelt op het werk dat ik doe, niet op mijn uitspraken. Michel Verschueren durft wel meningen te ventileren die eigenlijk niet bij de job horen en hij kan zich dat permitteren."

Mister Michel is een prominent figuur bij Sporting, maar wie is voor u de belangrijkste figuur bij de club?

"De voorzitter natuurlijk. Ik voelde ook vanaf de eerste dag, en dat heeft me een enorm plezier gedaan, dat ik voluit de steun van de familie heb. Ze weten dat dit een zware opdracht is. Het bewijs is dat een man als Alain Courtois, toch de grote organisator van Euro 2000, hier zijn tanden op stuk heeft gebeten. Ik dank hen voor die steun want voor mij is dit niet de makkelijkste periode in mijn leven, voor Michel Verschueren ook niet. Hoe je het ook draait of keert, als je zo lang aan de macht bent geweest en deze job met zoveel passie hebt gedaan maar je ervaart dat men stilaan iets anders beoogt, dan doet dat pijn."

Verschueren blijft wel nadrukkelijk aanwezig in de club, als aandeelhouder van de twee nv's.

"Hij zit in de nv Saint-Guidon en nv Winners en in de raad van bestuur, maar er zijn een aantal afspraken gemaakt. Michel Verschueren weet perfect wat van hem in de toekomst wordt gevraagd, ik weet wat van mij wordt verlangd. Een man als Verschueren, met zijn ervaring, kunnen wij gebruiken. Alleen moeten de taken en de jobomschrijving duidelijk zijn. Als ik echter een bepaald dossier heb waarvan ik zeg: verdorie, ik weet niet goed hoe ik eraan moet beginnen, dan zou ik dom zijn om Verschueren niet om raad te vragen. Ik ben geen betweter."

En hij is ook niet rancuneus naar u, de man die zijn plek innam?

"Neen, zeker niet, maar ik weet dat het niet makkelijk was om voor hem om de knop om te draaien. Maar wat er ook gebeurt, de toekomst is niet meer Mister Michel, of het nu met of zonder Van Holsbeeck is. Als ik niet slaag, komt er ook een ander. Over tien of vijftien jaar moet ik misschien ook beseffen dat mijn tijd is gekomen. Ik las dat voor Armand Pien tot zijn laatste dag de rode loper werd uitgerold omdat hij op een bepaald moment inzag dat het tijd was om zijn opvolgers klaar te stomen. Als Michel Verschueren het goed aanpakt, kan hij tot het einde van zijn dagen bij Anderlecht over de rode loper stappen."

De structuur van Sporting Anderlecht is een vzw. Zou u dat niet liever in een nv veranderd zien, zodat u de club als een echt bedrijf kunt runnen?

"Ik denk dat we daar naartoe gaan. Sporting is nu nog een vzw maar er is in het Europese voetbal al dikwijls gesproken over licenties en dat men op naamloze vennootschappen wil overstappen. Er is dan meer openheid in de cijfers, al is dat hier nog niet direct aan de orde."

De cijfers zijn voor u nu niet altijd even doorzichtig?

"Bwah, ik krijg wel alle cijfers maar het spreekt voor zich dat als die cijfers worden gepubliceerd, je beter ziet waar je staat."

U blijft dus voor het nemen van beslissingen gebonden aan de familie Vanden Stock en Michel Verschueren?

"Ja, elke beslissing kan inderdaad pas genomen worden na goedkeuring."

Valt er uit de club commercieel nog veel meer te halen?

"Kijk, we zitten aan ons plafond wat betreft business seats, boardings, loges... alles is verkocht. Vijftien jaar geleden was Anderlecht voorloper in Europa met dit stadion maar andere clubs halen nu veel meer uit hun potentieel. Ze hebben meer-inkomsten door hun eigen tv-station, of creditcards. We moeten nadenken hoe we meer kunnen halen uit een database met 20.000 abonnees, uit een website die tot de beste van het land behoort. Dat is een onontgonnen gebied."

Bayern-manager Hoeness zegt: 'Voetbal is niet langer een paradijs voor grootverdieners.' Kan Anderlecht daar geen voordeel uit halen?

"Ja, natuurlijk. Met een uitgekiend beleid, met een jeugdcentrum waarin je jongere spelers 24 uur op 24 kunt begeleiden, kunnen we aansluiten bij de subtop en de achterstand wegwerken. We moeten niet bang zijn. Ik hoor Ajax dit en Ajax dat, maar wij zijn even sterk. Er is hier potentieel: Broos, Vercauteren, Ressel, Renders, De Raeve... die weten allemaal wat voetbal is."

Wat is voor u nu de ziel van Anderlecht, wat wilt u behouden?

"Het voetbal. Anderlecht, dat is de voetbalacademie, dat is het Belgische voetbal. Anderlecht speelde altijd al een voortrekkersrol en dat moeten we behouden. We moeten zelfs proberen ons nog meer op te dringen. We moeten de mensen vermaken, niet alleen met het resultaat maar ook met de manier waarop. Als ik jong was, was naar Anderlecht gaan: genieten. Dat was Van Himst en Rensenbrink. Nu hebben we opnieuw grote spelers van wie de mensen kunnen genieten."

Stel dat u carte blanche krijgt van het bestuur om een transfer te doen in België. Welke speler haalt u binnen?

"Ik denk dat we al in onze kaarten lieten kijken met Mbo Mpenza. Hij is een speler voor Anderlecht. Hij past in het cliché voor een Anderlecht-speler: techniek, wendbaarheid, creativiteit en minder op kracht. Ze moeten een beweging kunnen maken."

Aruna kreeg de Gouden Schoen. Duwt dat zijn marktwaarde de hoogte in?

"Zeker. Iemand die de Gouden schoen wint, krijgt aandacht in het buitenland. Dat staat op uw visitekaartje. Kijk maar naar de spelers die na de uitreiking een mooie transfer losweekten, zoals Wesley Sonck naar Ajax. En Schalke deed vorig jaar voor Simons ook heel wat moeite."

Volgens manager Trimpont is Aruna zeven miljoen euro waard. Verkocht?

"Neen. Dat was zijn prijs vóór de Gouden Schoen."

In de Engelse pers stond te lezen dat u een bod van tien miljoen pond van Manchester United weigerde voor Kompany.

"Ja. Kompany moet hier nog minimum een jaar blijven, als het kan twee jaar. Met al zijn kwaliteiten is hij toch nog niet rijp om naar zo'n competitie te trekken. Hier kan hij spelen en zich ontwikkelen. Plus, hij is het uithangbord van het nieuwe Anderlecht. Als je hem direct verkoopt, dan verkoop je meteen je eigenheid. Hij heeft het imago dat Anderlecht nastreeft: uitstraling, klasse, met twee voetjes op de grond maar goed wetend wat hij wil. Kompany is het bewijs dat we jonge spelers op Anderlecht een kans geven."

'Kompany heeft het imago dat Anderlecht nastreeft: uitstraling, klasse, met twee voetjes op de grond maar goed wetend wat hij wil''Ik weet dat bepaalde mensen voor de media goudmijnen zijn, maar ik wil dat men mij beoordeelt op het werk dat ik doe, niet op mijn uitspraken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234