Vrijdag 03/02/2023

De tijd van toen

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de openbare radio-omroep haalde de redactie van De Morgen de voorbije weken herinneringen op aan al dan niet lang vervlogen radiodagen. Vandaag laten we tot slot u, de lezer, aan het woord.

Lezers luisterden naar legendarische radioprogramma's

"Het was radio uit een vorige eeuw en zo klonk hij meestal ook. FMbruxel, dames en heren, was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig dé vrije radio uit het Brusselse. Een digitale tuner had ik niet, ik weet zelfs niet of zoiets toen al bestond en dus diende de radioantenne in allerlei bochten gedraaid en gewrongen te worden, tot je iets te horen kreeg dat op een radiosignaal leek. Al kon het kon natuurlijk ook zijn dat net de nieuwste Throbbing Gristle gedraaid werd."

Michel Huygens

"In 'De tijd van toen' las ik het stukje van Dirk Steenhaut over Domino. Ook voor mij was Domino een vast onderdeel van mijn zaterdagavonden in de eighties. Pareltjes van platen hoorde ik daar voor het eerst: Barry Reynolds, Delbert Mc Clinton, The Fleshtones, Lee Clayton en vele anderen. Daarom: bedankt Luk Saffloer, bedankt Annemie Coppieters, bedankt Pol De Bruycker, bedankt Luc Janssen, bedankt Arnold Rypens, bedankt Guy De Pré, bedankt Wim Vermeyen, bedankt Julien Put voor die vele mooie uurtjes aan de radio."

Herman Lenoir

"Woensdagavond luisterde ik naar Muziek uit de kosmos, geluiden die we nu new age zouden noemen, maar die naadloos aansloten bij mijn puberteit, voeten absoluut niet op de grond, het hoofd altijd in de wolken. Ik ben nu vijfenveertig, maar in mijn dromen hoor ik nog flarden kosmische muziek. Geen Tangerine Dream of Klaus Schulze, maar het liedje over Der Kleine Wald, waarop ik, in een 1-meinacht die verder opgeluisterd werd door Oxygène en Equinoxe van Jean-Michel Jarre, in Leuven mijn maagdelijkheid verloor. Voor uitgebreider herinneringen kunt u bij mij terecht, maar details over die ontmaagding los ik niet."

Wim Verhelst

Horresco referens

"Ook in mijn geheugen, dat elke dag toch wel iets mistiger wordt, blijven sommige 'radiobeelden' glashelder overeind. En wat nog merkwaardiger is, sommige herinneringen die vroeger een groot 'horresco referens-gehalte' hadden, krijgen door de mildheid der jaren een roze glans. Naar het schijnt, noemt men dat jeugdsentiment. De zondagmiddag was zo'n moment waar ik als jonge gast een bloedhekel aan had, want na het nieuws van 13 uur weerklonk steeds weer dat gehate stukje gejengel, dat later ontmaskerd werd als een zigeunerkoor uit Il Trovatore van Verdi. Een stem (oh wat haatte ik die stem) kondigde met de nodige plechtstatigheid het uurtje 'opera en belcanto' aan. Vluchten kon niet meer, de radio werd iets luider gezet, iets wat, raar toch, nooit gebeurde bij de topveertig van Veronica, ik zeg maar iets."

Johan Persyn

"Prachtige reeks, die 'Tijd van toen'. Radio. Magie. Jan Wauters zei het onlangs nog, alsof het allemaal alleen voor mij is gemaakt. In de reeks over betekenisvolle radioprogramma's werd even de naam van Annemie Coppieters genoemd. Die dame was voor mij alvast een baken van, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen, 'otherworldliness', muziek die van elders komt. Ik herinner me gesprekken op cafés met vrienden, er waren toen twee soorten muziek: commerciële en niet-commerciële muziek. Annemie Coppieters stond boven die discussie. Vandaag is Annemie Coppieters weggedeemsterd uit de radio. Ik heb haar eens ontmoet, bij toeval, in haar ouderlijke huis, toen ik haar vader Maurits Coppieters, ook zo'n grote meneer, ging interviewen. In Latem, als ik het me goed herinner. Haar stem haal ik zo weer uit mijn ziel. Laat dit dan maar mijn veel te late tribute zijn voor die dame."

Jan De Mets

"Automatisch denk ik bij vroegere radio aan De stem uit Amerika van Dr. Jan Albert Goris, een programma waar wij thuis altijd in familieverband naar luisterden. Is mijn liefde voor de stukken van Jacqueline Goossens daar een overblijfsel van? Als ik me niet vergis, kwam aansluitend of toch op dezelfde avond nog het luisterspel waar ook altijd samen naar werd geluisterd. Ik denk dat die stem uit Amerika eind jaren vijftig, begin jaren zestig op de radio kwam. Ik kan me nog zo het typische stemgeluid van de man in Amerika voorstellen. Amerika was toen een exotisch, veraf gelegen, onbereikbaar land, een land waar ik nu voor het eerst in september naartoe reis."

Lieve Dobbelaere

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234