Maandag 01/03/2021

De tijd van toen

Op het Vossenplein, in het hart van de Marollen, mijmert Andy De Brouwer over de vrolijke tijden die hij hier in zijn jeugd beleefde. In de door twee Françaises uitgebate eet- en drinkkroeg Chez Nous stuit hij er op een uitnodigende menu- en wijnkaart.

Met de zon op het aangezicht tuf ik naar het hart van de Marollen. De antiquairs zitten buiten op de stoep. De mensenmassa wordt alsmaar groter naarmate ik het Vossenplein nader. Zoals iedere dag is het hier rommelmarkt. Het is een volkse, ongepolijste buurt, bevolkt door een mengelmoes van mensen. De echte Marolliens herken je aan hun doorleefde gezichten en nonchalante hippielook. Mijn verroeste scooter past perfect in dit plaatje van graffiti en straatmuzikanten.

Verstopt in de rechteruithoek van het plein ligt een wijnadresje om te koesteren: Chez Nous. Mijn vader kwam hier vroeger 'op de koord slapen' voordat hij terug naar huis reed na een nachtje stappen met z'n vrienden. Voor een stuiver per uur kon je pitten op een dik touw dat over de cafétafels was gespannen. Op een bepaald tijdstip werd dat koord losgemaakt en smakten alle nachtuilen tegelijk met hun hoofd tegen de tafel. Van folklore gesproken!

Nu is het een gezellige eet- en-drinkkroeg uitgebaat door jonge dametjes en ingericht met spullen van de vlooienmarkt. Ik installeer me op het met kermislampjes versierde terras. De linkermuur is die van hotel Galia en de andere maakt deel uit van het prachtige art-deco-zwembad, waarschijnlijk het mooiste van het land. Ik bestel het dagmenu en trakteer mezelf op een glaasje Vouvray Pétillant.

Vouvray is een unieke wijngaard langs de oever van de Loire. Wie er een huis koopt, betaalt de gevel want de rest zit in de rotsen. Je mag dan zo diep graven als je maar wilt, tot je waarschijnlijk bij de werken van je buurman uitkomt. De ondergrond bestaat uit sedimenten van gefossiliseerde schaal- en schelpdieren in verharde kalk en zandsteen genaamd kalktuf.

De wijn heeft een matgouden schittering en een fijne actieve parelvorming. De eerste neus beantwoordt volledig aan het profiel van de variëteit chenin. Een fruitig kweepeeraroma met noties van acaciahoning en bloesemparfums. Vegetale aroma's vertalen zich onder de geur van naaldbomen en aloë vera.

In de mond is de schuimvorming stimulerend en zijn de zuren tamelijk present. Het is een zuivere smaak die mooi droog blijft, ongeacht het mollige van het rijpe fruit. Je kunt er de ondergrond haast in proeven. De afdronk wordt gedragen door de zuren en blijft mooi nazinderen op het palet. Een ideaal aperitief voor bij Aziatisch fingerfood.

Het voorgerechtje bestaat uit koude erwtensoep met muntblaadjes, rilette van konijn en rauwe bloemkoolsalade met parmezaan. Als hoofdgerecht verwacht ik borstvlees van hoevekip met verse groenten.

Wegdromend in de zon denk ik aan de leuke momenten die ik in deze buurt mocht beleven. Optredens van Lange Jojo tijdens het Bal Nationale, de concertjes in eetcafé Chaff, de jazzmuziek in La Brocante, de bejaarde accordeonspeler in La Clef d'Or...

Tijd voor rode wijn. Ik heb zin in lichte wijn met mooi fruit en koel geserveerd. Op de wijnkaart vind ik mijn geluk: Autrement. Op het tegenetiket staat de filosofie van de wijnbouwer: 'Het wezen van de wijnbouwer zit 'm in de passionele uitdaging die evenveel energie vraagt als bescheidenheid. Mijn tussenkomst in de natuur verloopt volgens de cyclus van de druivenranken. Mijn houweel is mijn enige onkruidbestrijder. Koper en plantenpreparaten zijn mijn wapens om ziekten te bestrijden.'

Veel kleurintensiteit heeft de wijn niet. Het is een jeugdige wijn met roze en violette reflecties. De neus bulkt van het rood fruit. Aalbessen, framboos, noorderkrieken en bosaardbeitjes. Al dit fruit in premature versie met een zurig kantje. Zurig, maar zuiver en juist. Ook heeft hij iets vegetaals als een promenade door hoogstaand gras met wilde gewassen, brandnetels en heidebloemetjes.

In de mond is de aanzet als een fruitbommetje. Een smaak die doet terugdenken aan de tijd toen we met grootmoeder krieken gingen plukken voor de confituur. Een eenvoudige smaak zonder houtgebruik en met totale afwezigheid van chemische toestanden.

Laat de lente maar losbarsten. Ik weet wat ik ga drinken in de zon bij mijn boterhammen met platte kaas en radijsjes.

Chez Nous, Vossenplein 16, 1000 Brussel, 02 514 41 21

Koele rode wijn koel is lekkerbij warm weer. Maar weet dat de aroma's bevriezen bij te lage temperatuur en dat de tannine van de wijn extra tot uiting zal komen. Zet wijn dus niet ijzig koud.

Vouvray Pétillant, La Bulle du Facteur, Domaine de Beaumont 2011 (chenin) par Mathieu Cosme, Noizay, Loire France, 12.5% Vol.

5 euro per glas en 28 euro per fles ter plaatse; 14 euro om mee te nemen.

Import België: www.titulus.be

Autrement, Jacques Maillet 2011, Gamay, pinot, mondeuse, chautagne, Vin de Savoie 11.7% Vol.

5,50 euro per glas en 33 euro per fles ter plaatse; 16,50 euro om mee te nemen.

Import België: www.titulus.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234