Zaterdag 15/05/2021
Kirsten Bertrand. Beeld DM
Kirsten Bertrand.Beeld DM

StandpuntKirsten Bertrand

De tijd tikt, beste politici

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur van deze krant.

Vrijdagochtend stond ze voor de spiegel te draaien in haar favoriete zomerjurk. En toen kwam het er plots uit. “Mama,” sprak ze bedremmeld, “ik ken de namen van de kindjes in mijn klas niet meer.” Ze is vier en een half, dus ze zit nog wat in de goudvisgeheugenfase, maar ik moet toegeven dat het er toch inhakte, haar mededeling. Taal is voor haar geen probleem – ze heeft twee Nederlandstalige ouders – maar je kan wel raden hoe erg de anderstalige kinderen in haar diverse Schaarbeekse school achterop aan het geraken zijn door de wekenlange lockdown.

Onderwijsexpert Dirk Van Damme wil het in deze krant nog geen verloren generatie noemen, maar hij zegt er wel meteen bij dat de coronacrisis de kloof tussen de sterkere en zwakkere leerlingen enorm zal versterken. En die was al zo groot, getuige daarvan alle recente rapporten die de OESO bijeenpende over de situatie in ons land. En dus wil hij dat leerlingen getoetst worden zodra ze weer naar school gaan. Niet om hen punten te geven, maar om te weten waar ze staan en wie welke achterstand heeft opgelopen, zodat men de zwaksten extra kan bijspijkeren, desnoods door de andere kinderen wat langer afstandsonderwijs te geven.

Het is een nobel en noodzakelijk streven, dat tegelijk in schril contrast staat met de rest van de communicatie rond de heropening van de scholen. Want het feit dat ouders en kinderen momenteel weinig perspectief krijgen over wanneer die lessen precies weer zullen hervatten, zorgt voor onduidelijkheid. En onduidelijkheid zorgt voor stress. Het zijn uiteraard uitzonderlijke omstandigheden, maar het zou zoveel nuttiger zijn als men een algemene datum zou kunnen prikken en een heldere boodschap zou kunnen geven over wie wel en wie niet.

Bij onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) viel vorige week nog te vernemen dat kleuters best nog langer thuisblijven dan bijvoorbeeld lagereschoolkinderen omdat de allerkleinsten nog geen notie hebben van social distancing. Van Damme zegt vandaag in een interview in onze krant dan weer dat hij van de virologen begrijpt dat die angst voor het kleuteronderwijs wat overdreven is.

Iedereen snakt naar een eenduidige boodschap. Ook de leerkrachten, vermoed ik, over of ze deze zomer effectief langer zullen moeten doorwerken. Uiteraard waren de onderwijsvakbonden kop van Jut omdat ze de ballon die minister Weyts zaterdag in Het Nieuwsblad had opgelaten, meteen uit de lucht knalden. Leerkrachten hebben al wéken vakantie, hoor ik u denken. Ik heb het ook even gedacht. Alleen: ook zij hebben soms kinderen, dus ik vermoed dat onderwijzen vanop afstand met wat kroost in huis geen lachertje is. Dat is kranten maken vanop afstand namelijk ook niet, zo weten wij uit ondervinding.

Om maar te zeggen: hak knopen door, beste politici. Wees helder, en zorg dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is, en dan kunnen we dat wel aan. Ook leerkrachten die twee weken langer zullen moeten doorwerken. Het is gewoon de onduidelijkheid die stilaan slopend wordt. Niemand lijkt echt baas van zijn of haar ‘terrein’. Zie ook de rel over de woon-zorgcentra vorige week. En de week ervoor die over de mondmaskers. Misschien lukt het deze week alsnog om op het vlak van onderwijs de nodige klaarheid te scheppen. De tijd tikt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234