Woensdag 25/11/2020

Opinie

De tijd dat burgers in direct contact met hun politieke leiders konden staan, is voorbij

Beeld BELGA

Pol Van Den Driessche is senator en communicatie-adviseur N-VA en gewezen Wetstraatjournalist.

Welke politieke journalist of politicus wandelde er, na een professionele en/of culinaire ontmoeting, al niet eens van 'de Lambermont' naar 'de 16' of het Paleis der Natie? Aan de zijde van de eerste minister, onderweg van diens ambtswoning naar zijn kabinet of het parlement. Deze wandeling door het Warandepark ervoer ik steevast als een bijzondere belevenis.

Dit prachtige park, 13 hectare groot, ligt tussen het koninklijk paleis en het parlement. Sommigen beweren dat de niet zo democratisch geïnspireerde koning Leopold II op mistroostige dagen vanuit zijn vorstelijke raam door dat park naar de overkant keek en misprijzend fluisterde: 'La baraque d'enface'. Die tijden zijn gelukkig lang voorbij. Maar ook de tijd dat burgers van dit land in dit park zeer directe contacten konden hebben met de hoogste politieke leider ligt achter ons. Vrees ik.

Paul Van den DriesscheBeeld Jonas Lampens

Tot voor kort konden de talloze joggers (onder wie Vlaamse excellenties), zonnekloppers, (groot)ouders met baby's en peuters evenals gehaaste ambtenaren zich ongehinderd wenden tot de premier - die onbevreesd door het Warandepark stapte. Ik hoorde mensen vriendelijk groeten, tutoyerend zelfs: 'Fijne middag Charles!' (of Yves of Guy of Elio). Maar ik noteerde ook eens boze en een zeldzame keer zelfs vulgaire opmerkingen. Enkelen aarzelden dan weer niet om hun hoogstpersoonlijke problemen bij de regeringsleider aan te kaarten. Geen veiligheidsagent of bodyguard in de buurt. De befaamde kloof tussen mensen en politici was nabij de fontein of de kiosk van het Warandepark onooglijk klein.

Wat een verschil met pakweg bondskanselier Angela Merkel, die op een zonnige middag nooit zonder lijfwachten op een bankje in de Tiergarten mag gaan zitten. En zag iemand ooit David Cameron eenzaam door het St James's Park struinen? De Brusselse Wetstraat en het Warandepark leken daartegen wel de Dorpsstraat en het stadspark, waar de vroede vaderen zonder gedoe kunnen worden aangeklampt door blijde, verontruste of wel eens woedende gemeentenaren.

Ook het parlement is 'veranderd'. Tot voor enige tijd liep je daar als gekozene of als verslaggever of 'cabinetard' binnen en buiten zonder veel controle. Je kon er uren ronddwalen en met iedereen praten, zonder dat je door een veiligheidsverantwoordelijke werd aangesproken of gecontroleerd. Slechts bij dreigend protest of een betoging in de buurt ging alles er veel strenger en strikter aan toe. Wat actievoerders niet afschrikte om toch door te dringen tot de publiekstribune en vandaar uit protestbriefjes over de hoofden van de volksvertegenwoordigers uit te strooien.

Dat kan niet meer. Van minister tot technicus, iedereen is sinds kort verplicht om een badge te dragen. Zonder dat plastic kaartje kom je niet meer binnen en geraak je zelfs niet tot in het 'klassieke' restaurant waar parlementsleden hun betere gasten willen verwennen.

Terecht en nodig. Want kennelijk beschikken de veiligheidsdiensten van dit land over aanwijzingen dat bepaalde bedreigingen echt ernstig moeten worden genomen. Net zoals in andere landen lopen er schijnbaar ook in dit land heerschappen rond die veel meer kwaad willen berokkenen dan de eerste minister met frieten en mayonaise besmeuren. Terroristen streven ernaar grote aandacht voor 'hun zaak' te krijgen door een hoge pief te treffen of door veel slachtoffers te maken.

Toen ik onlangs door het Warandepark stapte, bedacht ik dat er nabij het theatertje en niet ver van de fontein nog een bunker steekt. Twaalf meter diep. Die werd in de jaren 30 van de vorige eeuw ten behoeve van de regering gebouwd. Uiteindelijk was het de Duitse bezetter die gebruikmaakte van dit commandocentrum. Een hoogst onprettige gedachte aan de vooravond van Kerstmis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234