Maandag 18/10/2021

De tien principes van Bill Murray

Wie Bill Murray een acteur noemt, heeft er weinig van begrepen. Bill Murray is een fenomeen, een goeroe, een way of life. Dat moet ook Gavin Edwards gedacht hebben, schrijver van het boek The Tao of Bill Murray. De schrijver onderscheidt tien principes. Door deze principes te volgen, kan iedereen, op zijn eigen bescheiden manier, het tot Bill Murray schoppen.

1.Objecten zijn kansen. Toen Bill in 2007, na een feestje in Stockholm, terug wilde naar zijn hotel, was er nergens een geschikt vervoermiddel te vinden. Geen taxi's, niemand kon hem uitleggen hoe het tramnet werkte, niemand wilde hem een lift geven. Toen herinnerde Bill zich een golfwagentje gezien te hebben. Bill stal het golfwagentje en zette de rest van de nacht feestgangers af bij hun huizen. Bill werd aangehouden op verdenking van dronkenschap. Bills antwoord: "Maar dit is waar Amerika om bekendstaat: we dragen ons steentje bij".

2.Surprise is golden. Randomness is lobster. Toen Bill in 2002 naar Tokyo ging om Lost in Translation te filmen, nam hij het boekje Making out in Japanese mee. Telkens wanneer de crew iets bestelde, vroeg Bill aan de serveerster: "Weten je ouders van mij?" en "Vind je het oké als we het veilig doen?"

3.Nodig jezelf uit voor het feestje. Toen Elvis Presley in 1977 stierf, bezocht Bill de begrafenis. Tot zijn eigen verbazing werd hij toegelaten. Honderdduizenden bezoekers, en hij glipte weg, naar de graven. Daar wachtte hij op de kist. Niemand stuurde hem weg.

4.Zorg ervoor dat de anderen zijn uitgenodigd voor het feestje. Op een dag hing Bill rond in zijn favoriete wijnwinkel, Grape D'Vine. Hij verveelde zich. Hij maakte een sneeuwbal en wierp deze richting een nette man. Deze nette man reageerde furieus, totdat hij zag dat Murray de bal had gegooid. De man zette zijn aktetas neer en maakte een eigen bal. Hij wierp. Binnen de kortste keren was de straat verwikkeld geraakt in een massaal sneeuwballengevecht.

5. Muziek verbindt. Bill Murray is de patroonheilige van de karaoke. Uit eigen ervaring kan ik tenminste deze wijze les van Bill ondersteunen; nodig vrienden en vijanden uit, huur een hok en zing.

6. Wees gul. Wanneer Bill zin heeft in broodjes, dan koopt hij broodjes voor iedereen, dozen vol. Gulheid is een vorm van opdringerigheid, Bill begrijpt dat. Wees net zo lang gul tot mensen je vragen iets minder gul te zijn. Ga dan vooral door.

7. Wees volhardend, wees volhardend, wees volhardend. Blijf acteren, blijf flirten, blijf doen wat je leuk vindt. Ooit zal iemand opstaan die het allemaal herkent en zelfs waardeert.

8. Weet wat je leuk vindt, ken je pleziertjes. Bill kocht eens een Minor League-baseballteam, de St. Paul Saints. Op willekeurige speeldagen verscheen Bill om luid te juichen bij winst en woest te worden wanneer het misging. Toen een twintiger de acteur eens vroeg of hij een liedje wilde zingen voor een jarige grootmoeder, antwoordde Bill dat hij liever een stuk taart in haar gezicht duwde. Zo geschiedde.

9. Je ziel volgt je lichaam. Wees spontaan, verricht handelingen zonder je verstand om raad te vragen, later zul je begrijpen waarom. Koop de helm van Evel Knievel, ga skydiven, spreek rare voicemail- berichten in, ontwricht.

10. Wees nuttig. Ga soms ineens achter de bar staan om bier te tappen, ruim wat op voor een ander. Maar alleen als het onverwacht is.

Houd je aan deze principes en geluk zal je deel zijn. En wanneer iemand je vraagt waar je toch mee bezig bent, dan wijs je naar de hemel en zeg je: het moest van Bill.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234