Zondag 24/10/2021

De tien mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen

Kerkhof Laken

Stukje Père Lachaise in Brussel, dat is ontstaan ten tijde van Koning Leopold I, wiens echtgenote de uitdrukkelijke wens had om in Laken begraven te worden. Voorheen was het kerkhof van Laken de begraafplaats van een klein boerendorp met anonieme graven. De bouw van een koninklijke crypte gaf voor de adel en hogere burgerij de aanleiding om voortaan deze begraafplaats te verkiezen. Heel wat beroemde Brusselaars, zoals architect Poelaert en Coghen, de overgrootvader van onze koningin, liggen er begraven.

Westerbegraafplaats Gent

Wegens plaatstekort werd in 1866 in Gent besloten om een nieuwe begraafplaats aan te leggen. De seculariseringspolitiek van die tijd onttrok het beheer van het kerkhof aan de kerk, zodat ook protestanten, joden en vrijzinnigen er een laatste rustplaats konden vinden. Daarom wordt de Westerbegraafplaats in de volksmond ook wel geuzenkerkhof genoemd. De Westerbegraafplaats diende niet alleen als rustplaats voor de doden, maar ook als een wandelplaats voor de levenden. Daarom creëerde de toenmalige architect een landschapstuin in Engelse parkstijl met veel beeldhouwwerken.

Campo Santo Sint-Amandsberg

Het Campo Santo in Sint-Amandsberg bij Gent is een van de beroemdste dodenakkers in Vlaanderen en herbergt de laatste rustplaats van onder meer Karel van de Woestijne, Jozef Guislain en Lodewijk Minard. De overbrenging van het stoffelijk overschot van Jan-Frans Willems, het boegbeeld van de Vlaamse Beweging, naar het Campo Santo in 1847 zou de start zijn van de 'Vlaamse Heldenheuvel'. De onthulling van zijn praalgraf lokte 1.000 sympathisanten, onder wie Hendrik Conscience.

Oude begraafplaats Oostende

Begraafplaats die in 1852 is aangelegd op vraag van koning Leopold II. Bijzonder aan deze begraafplaats is dat de lijken niet onder maar boven de grond liggen. Onder anderen kunstenaar James Ensor vond hier zijn laatste zielenrust.

Schoonselhof Hoboken

Begraafplaats die begin 20ste eeuw gecreëerd is in een bestaand park en nu beschermd is als landschap en als monument. De eerste die op het Schoonselhof werd begraven, was een Duitse soldaat die sneuvelde tijdens de oorlog. Sinds 1921 is Schoonselhof een openbare begraafplaats. Uniek zijn de brede grachten die het park doorkruisen. Die waren noodzakelijk om het hele domein te ontwateren.

Schurhoven Sint-Truiden

Het stedelijk kerkhof van Sint-Truiden is een van de oudste begraafplaatsen in Limburg. Het is een mengeling van doodgewone grafzerken en monumentale grafmonumenten. De meeste Truienaars die een rol speelden in de ontwikkeling van de stad liggen hier begraven. Een van de meest indrukwekkende grafmonumenten is de neoclassicistische graftempel van de echtgenoten Bauwens-Coemans.

Oude begraafplaats Hasselt

19de eeuwse parkbegraafplaats waar veel graven liggen van notabelen die de voorbije eeuwen het aanzien van Hasselt hebben bepaald. Om de begraafplaats tegen het verkeerslawaai te beschermen, zijn de buitenmuren onlangs nog hersteld. De centrale kapel van de begraafplaats is een informatiecentrum waar je kunt kennismaken met de geschiedenis van begraven en van het oude kerkhof met de aanwezige 'funeraire' architectuur en groene aspecten.

Begraafplaats Dieweg

Gelegen op een heuvelflank is dit een van de meest idyllische begraafplaatsen van ons land. Bovendien kun je er genieten van een ongelooflijke plantenrijkdom van mahoniestruikjes tot dwergcipressen en korstmossen. In 1958 werd het laatste graf gedolven, maar in 1983 is nog een uitzondering gemaakt voor Hergé, de geestelijke vader van Kuifje.

Begraafplaats Steenbrugge Brugge

Kerkhof uit het begin van de 19de eeuw dat van bij de aanleg is ingedeeld volgens een strak geometrisch assenstelsel met brede hoofddreven en dwarsassen. Door de majestueuze beuken op het twaalf hectare grote domein heeft de begraafplaats een parkkarakter. Veel grafmonumenten bevatten talrijke kleine beeldhouwwerkjes, ornamenten en graftekens die verwijzen naar de rijke geschiedenis van Brugge.

Stedelijke begraafplaats Mechelen

Zie reportage op deze pagina.

(TD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234