Donderdag 27/06/2019

De Tandt maakte promotie ondanks tuchtonderzoek

Beeld UNKNOWN

Francine De Tandt, de in opspraak gekomen voorzitter van de Brusselse rechtbank van koophandel, werd benoemd ondanks een tuchtonderzoek en een negatief advies van de voorzitter van het hof van beroep. Die waarschuwde de Hoge Raad voor Justitie dat De Tandt een zware schuldenlast torste die haar 'kwetsbaar' kon maken. Maar de Raad zette door met de voordracht en toenmalig justitieminister Onkelinx tekende de benoeming.

Meevallers
De Tandt probeerde twee keer om voorzitter te worden van de Brusselse handelsrechtbank. In 2006 waagde ze een eerste poging. Ze kreeg gunstige adviezen, maar uittredend voorzitter Anne Spiritus-Dassesse meldde fijntjes dat De Tandt niet in aanmerking kwam wegens te oud. De job ging naar Stefaan Raes, maar die had meerdere ijzers in het vuur en verkoos om de Raad voor Mededinging te gaan leiden.

Een jaar later werd de functie van voorzitter van de rechtbank van koophandel noodgedwongen weer vacant verklaard. De Tandt diende opnieuw haar kandidatuur in. Ondertussen was de wet veranderd en was ze niet langer te oud. Nog een meevaller: ze bleek de enige kandidate.

Bezwarende elementen
Het is de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) die de rechters voordraagt, na adviezen te hebben ingewonnen. De HRJ kreeg twee adviezen binnen over De Tandt. Het advies van de Brusselse balie was eensluidend positief voor de toenmalige ondervoorzitter van de handelsrechtbank. Het advies van de voorzitter van het Brusselse hof van beroep, uitzonderlijk neergepend door plaatsvervangend voorzitter Geo Raspé, lag een pak moeilijker. Het hinkte op twee benen. Er werd opgemerkt dat "de jarenlange ervaring" van rechter De Tandt (bijna dertig jaar op dat moment) "een garantie vormt voor haar loyauteit en integriteit". Toch draaide het advies van de voorzitter van het hof van beroep negatief uit voor De Tandt.

Er werden twee bezwarende elementen in aangestipt. Om te beginnen waarschuwde de plaatsvervangende voorzitter van het hof van beroep dat De Tandt een zware schuldenlast torste. In 1998 stond ze borg voor een lening van haar broer, die geld pompte in een ambitieus investeringsproject. Maar het project faalde en het Gentse hof van beroep legde in april 2005 vast dat De Tandt ruim 527.000 euro achterstallige schulden moest betalen. Die schuldenlast maakt haar "kwetsbaar" als rechter.

Het tweede bezwarend element was een pas geopend tuchtonderzoek. Het advies van het hof van beroep kwam binnen bij de HRJ op 6 augustus 2007. Rechter Paul Blondeel van het hof van beroep, bekend van het Fortisarrest, was precies een week eerder een tuchtonderzoek tegen De Tandt begonnen. Dat kwam er na de aanwijzingen van de Brusselse gerechtelijke federale politie dat De Tandt zich zou bezondigen aan corruptie en schriftvervalsing.

De Tandt argumenteerde voor de 28-koppige verenigde benoemings- en aanwijzingscommissie dat haar schuldenlast een privézaak was die niet in rekening mocht worden gebracht. Van het tuchtonderzoek was ze naar eigen zeggen niet op de hoogte. Ook de HRJ tastte grotendeels in het duister over de beweegredenen voor het onderzoek. Het advies van het hof van beroep meldde enkel dat er "op vordering van de procureur-generaal (Jacques De Lentdecker, JV) een tuchtonderzoek nopens meerdere feiten" was geopend. De Tandts schulden werden opgegeven als een van de redenen voor het onderzoek.

De HRJ nam kennis van het negatieve advies en van het opstarten van het tuchtonderzoek, maar droeg De Tandt op 16 oktober 2007 toch voor als voorzitter van de rechtbank van koophandel in Brussel.
Toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS), toen bezig aan haar laatste weken in een regering van lopende zaken, zette haar handtekening onder de benoeming. "We volgen in 99 procent van de gevallen de voordracht van de HRJ", verduidelijkt het kabinet-Onkelinx. "De benoemingen van rechters zijn net in handen gegeven van de HRJ om een einde te maken aan de politieke benoemingen." (Jeroen Verelst)

 Advies van voorzitter hof van beroep meldde dat Francine De Tandt 'kwetsbaar' kon zijn als rechter 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden