Donderdag 11/08/2022

De tactiek achter onze Panthers, Tigers en andere Lions

In deze post-olympische zomer vliegen de Europese medailles ons rond de oren bij de ploegsporten. Waarom vallen de puzzelstukjes nu plots wel in elkaar?

"Vroeger heerste het idee dat we als klein Belgenlandje weinig te zoeken hadden in ploegsporten. Het heeft een eind geduurd om dat te weerleggen", zegt Eddy De Smedt, directeur van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC). Weerleggen is het minste wat je kan zeggen. 'Belgian Lions boeken vlotte EK-zege', leest het pushbericht op de smartphoneschermen, maar meer dan enkele opgehaalde schouders levert dat niet meer op. Een overwinning in de groepsfase is deze zomer niets speciaals.

Binnen de olympische teamsporten worden we volop verwend. Europese kampioenschappen brachten in het vrouwenvoetbal een debuut, in het vrouwenbasketbal een bronzen stunt en in het hockey een zilveren dubbelslag. Maar na de verloren finale tegen Nederland hingen de kopjes bij de mannen allemaal naar beneden. "Hoe snel kan de perceptie veranderen? Van een zilveren mirakel in Rio naar collectieve ontgoocheling op een jaar tijd", merkt De Smedt op.

Actieplan

De nuchtere Belg die zich onoverwinnelijk voelt, is het ons Gallische bloed dat plots opborrelt? Of is de succeszomer voor Belgische sportteams niet meer dan een post-olympisch fenomeen: de topploegen die een sabbatjaar nemen zodat de dwergen even het hoofd boven het maaiveld kunnen uitsteken?

"Dit is geen seizoensgeluk, maar een werk van lange adem waarbij de twee gemeenschappen en het BOIC qua ondersteuning een tand hebben bijgestoken", zegt De Smedt. Wie het Vlaamse topsportbeleid sinds 2001 onder de loep neemt, merkt dat de olympische teamsporten voetbal, basketbal, volleybal en hockey doorheen de jaren terrein hebben gewonnen. Ook in het actieplan voor 2017-2020 wordt dat kwartet er specifiek uitgelicht.

"Middelen worden vrijgemaakt op basis van de kansen op succes", verduidelijkt Gert Vande Broek, 'chef sport' op het kabinet van minister Philippe Muyters (N-VA). "Er wordt gekeken naar mogelijke medaillekansen of top 8-noteringen op kampioenschappen en Olympische Spelen." Op die manier hebben de Vlaamse topsportinvesteringen voor hockey in 2013 een ferme sprong gemaakt van 495.000 naar 1.416.000 euro, bijna een verdrievoudiging. De handbalsport daarentegen viel uit de boot door mindere prestaties.

"Succes genereert succes. Op die manier zorg je ook dat het niet verdwijnt en dat het blijft groeien, al spelen nog andere factoren", zegt De Smedt. Dat beaamt Vande Broek, die ook bondscoach is van de volleybalvrouwen. "Betere omkadering leidt tot betere prestaties, en zo kom je automatisch in een positieve spiraal terecht. Er komt meer ruimte voor stages, de tegenstanders hebben een hoger niveau en dan kun je een vaste plaats in de top van de hiërarchie bemachtigen."

Trigger

De hype rond de Rode Duivels heeft bovendien een soort begraven nationaliteitsgevoel laten heropflakkeren. Het laatste decennium zijn er heel wat broertjes en zusjes bijgekomen: Red Flames, Belgian Lions, Belgian Cats, Red Dragons, Yellow Tigers, Red Panthers en Red Lions. Ze zijn intussen zo ingeburgerd dat discipline en geslacht vernoemen haast overbodig is geworden.

Enerzijds is dat slimme marketing, maar het gaat eveneens om identificatie, ziet Vande Broek. Niet enkel voor publiek, maar ook voor sporters. "Vroeger speelde je een paar wedstrijden per jaar voor de nationale ploeg. Nu ben je twaalf maanden lang een Yellow Tiger. Die dames willen dat shirtje koste wat het kost dragen."

Dit weekend is het alweer meejuichen met de Red Dragons. De volleybalmannen spelen op het EK de halve finales tegen Rusland en eremetaal is ook voor hen dus niet ondenkbaar. Voor de Yellow Tigers, die vanaf 22 september aan de bak moeten, zou dat een trigger moeten zijn. De afgelopen kampioenschappen stonden ze altijd een trapje hoger.

"Ik hoop dat het een trigger is, maar zoiets kan evengoed verlammend werken", zegt coach Vande Broek. "Vergeet niet dat we bij de Tigers met een generatiewissel zitten. Als klein land zijn we daar heel kwetsbaar voor." Voetjes stevig op de grond dus die volleyballers. Er zijn nog Belgen, Sire.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234