Maandag 29/11/2021

De taal der dingen

Roger Raveelmuseum, Machelen-Zulte

Het is een goed bewaard geheim dat de schilder Roger Raveel in de tweede helft van de jaren '50 en in het begin van de jaren zestig ook keramieken werken heeft gemaakt. Een belangrijk deel ervan kwam tot stand tijdens zijn verblijf in Albisola, het plaatsje aan de Italiaanse Rivièra waar heel wat kunstenaars keramieken gingen maken. Een selectie uit deze voor Raveel marginale productie werd in 1964 getoond in de kapittelzaal van de Gentse Sint-Pietersabdij, maar sindsdien verdwenen de keramieken in de beslotenheid van het atelier.

Het Raveelmuseum in Machelen-Zulte heeft deze zo goed als onbekende keramieken nu opnieuw afgestoft. Ze getuigen van een eigengereide aanwending van de mogelijkheden van het medium. Net als uit zijn schilderkunst uit die jaren, spreekt uit dit werk de haast brutale, directe blik van de kunstenaar en zijn betrachting om de dingen totaal onbevangen te benaderen. In de tentoonstelling 'De taal der dingen' wordt de relatie tussen dit aardewerk en Raveels tekeningen afgetast. Volgens de persmededeling tonen de tekeningen en keramieken "hoe 'het dictee van de werkelijkheid' zijn plastische taal bepaalt en hoe van blad tot blad en van object tot object de taal der dingen lijn, vlek, vlak en vorm wordt". De presentatie wil in een thematisch verband ook de aandacht vestigen op Raveels zin voor essentie en toeval.

De taal der dingen, keramieken en tekeningen van Roger Raveel, van 28 oktober tot 4 maart 2001 in het Raveelmuseum, Gildestraat 2-8 te 9870 Machelen-Zulte. Alle dagen van 11 tot 17 uur (maandag en dinsdag gesloten). Het museum gaat dicht van 23 december tot 15 januari. Inlichtingen: 09/381.60.00 of www.rogerraveelmuseum.be

Kunstenaar-soldaat Lauwers

In Flanders Fields Museum, Ieper

Tijdens de Eerste Wereldoorlog sloegen vele Belgische kunstenaars op de vlucht, naar het neutrale Nederland of naar Engeland. Sommigen onder hen, zoals Gust De Smet, hebben na hun terugkeer onze kunst grondig beïnvloed. Minder bekend zijn de kunstenaars die aan het front werkzaam waren. De meesten onder hen zijn thans vergeten. Pas de laatste jaren wordt meer aandacht besteed aan de kunstenaars aan het Belgische front, getuige hiervan de tentoonstelling die in het voorjaar van 1999 in de Galerie van het Gemeentekrediet te Brussel werd gehouden. Daar was toen ook werk te zien van Karel Lauwers (1892-1918) van wie het In Flanders Fields Museum in Ieper nu een retrospectief heeft samengesteld.

Karel Lauwers was een jonge Antwerpse kunstenaar toen hij naar het IJzerfront werd gestuurd. In 1916 stelde hij tentoon in De Panne en tekeningen van hem werden ook opgenomen in de tentoonstelling die De Belgische Standaard in 1916 en 1918 hield. Lauwers werkte vooral als illustrator van tijdschriften. Zijn belangrijkste werk is wellicht de versiering met kleuren- en zwart-witprenten van het Guldenboek van het 12de Linieregiment. Behalve naar het dagelijkse leven aan het front gaat zijn aandacht ook naar de weergave van het effect van lichtkogels op de troepen 's nachts.

In samenwerking met uitgeverij De Klaproos verschijnt bij deze expositie in Ieper ook een geïllustreerd boek.

Karel Lauwers, kunstenaar & soldaat, van 29 oktober tot 7 januari 2001 in In Flanders Fields Museum, Grote Markt 34 te 8900 Ieper. Alle dagen van .. tot .. uur.

Foto's en verleiding

KBC Galerij, Brussel

Recensent Johan de Vos schreef reeds enkele boeken waarin hij op zijn (eigengereide) manier bijzondere, en soms ook banale, foto's bespreekt. 'De zeer korte liefde', die vandaag opent in de KBC Galerij te Brussel, is echter de eerste fototentoonstelling die hij samenstelt. Onder het thema verleiding bracht hij recent en historisch werk bijeen, onder anderen van Priscila Bistoen, Carl De Keyzer, Pierre d'Harville, Henri Evenepoel, Felten-Massinger, Edward Lucie-Smith, Freya Maes, René Magritte en Marieke Verfaille. Johan de Vos zou Johan de Vos niet zijn als er ook niet tal van onbekende fotografen in de expositie vertegenwoordigd zouden zijn. Een van die foto's van een anonieme fotograaf is een versleten kiekje van een zondags paartje dat elkaar kust tegen de achtergrond van een bloeiende bosschage. Vermoedelijk is het geen geposeerde foto want de handtas van de gewillige jonge vrouw, met witte broosjes, bungelt in de vouw van haar linkerarm. In het boekje Nogal onfatsoenlijk maar zeker verleidelijk (1994) schreef Johan de Vos: "Er bestaan nogal wat foto's van kussende mensen. Vaak zijn het vieze foto's. Ze tonen iets wat we weliswaar op een bewogen manier kunnen beleven, maar met enige verbijstering naar kijken. Bij zulke foto's is de keuze van het moment zeer belangrijk, en het kiezen vereist enige kennis van zaken."

De zeer korte liefde, fototentoonstelling, tot 24 december in de KBC Galerij, Grote Markt 16 te 1000 Brussel. Geopend van 11 tot 18 uur (maandag gesloten). Vrije toegang.

De Kunstberg multidisciplinair

Koninklijke Bibliotheek, Brussel

De Kunstberg is een van de markantste plaatsen in Brussel. Het is de verbinding tussen hoogstad en laagstad, tussen de volksere wijken en de stadsdelen van de bourgeois, en kruist met de noord-zuidas van de stad. Je vindt er bovendien, de naam indachtig, een concentratie van musea en andere culturele instellingen. Een expositie in het BBL-cultuurcentrum op het Koningsplein, de top van de kunstberg, belicht de plannen en projecten die in de periode 1731-2000 voor dit stadsdeel werden gemaakt. Het overzicht begint bij de brand van het Hertogelijk Paleis in 1731 en eindigt bij het ontwerp van Xaveer De Geyter voor de Keizerinlaan (1998).

Tegen de helling van de Kunstberg aangeschurkt bevindt zich de Koninklijke Bibliotheek, behoeder van kennis en cultuur. In deze eerbiedwaardige instelling brengen artiesten van diverse pluimage - beeldende kunstenaars, schrijvers, filmmakers, fotografen en architecten - vanaf vandaag hun visie op de Kunstberg tot uitdrukking.

Al deze vertolkingen worden gegroepeerd binnen een tentoonstellingsconcept van kunstenaar Bert De Keyser, een decor van spiegelwanden van Brusselse kantoorgebouwen en overheidsinstellingen. De expositie vormt op die manier als het ware een laan die Noord met Zuid verbindt. Onder de deelnemers vind je verrassende namen zoals Benno Barnard, Jacques De Dekker, Marc Didden, GAL, Staf Nimmegeers, Oscar Van den Boogaard, Geert Van Istendael, Bob Van Reeth, Bram Vermeulen en Simon Vinkenoog.

'N-S Axis/Focus on Brussels', tot 2 december in de Koninklijke Bibliotheek Albert 1, zaal Houyoux, Kunstberg, 1000 Brussel. Geopend van maandag tot zaterdag van 12 tot 16.45 uur. De toegang is gratis (je kunt ook een uur gratis parkeren in Parking Albertine). Inlichtingen: 02/519.53.55. De Kunstberg, plannen en projecten, tot 17 december in het BBL-cultuurcentrum, Koningsplein 6, 1000 Brussel. Dagelijks geopend van 10 tot 18 uur (woensdag tot 21 uur). Toegang: 200 frank (4,96 euro). Info: 02/519.53.55, 02/547.22.92.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234