Dinsdag 19/10/2021

De student uit Bertrix: 'Het was 8 augustus'

Weinigen hebben het opgemerkt, maar het misschien wel meest cruciale moment van het hele proces-Dutroux deed zich gisteren voor nadat Laetitia Delhez de getuigenstoel had verlaten. Benoît Tinant, de jongeman die destijds door het memoriseren van die ene nummerplaat Bourlet en Connerotte op het spoor van Marc Dutroux zette, nam haar plaats in: 'Ik zag die witte bestelwagen op donderdag 8 augustus 1996.' De verdediging van Michel Nihoul mag zich op het ergste voorbereiden.

Aarlen

Van onze verslaggever

Douglas De Coninck

Meer dan vier uur lang hadden speurders Michel Demoulin en Lucien Masson, de ochtend- én een deel van de namiddagzitting, nodig om aan te tonen dat oplichter Michel Nihoul onschuldig is. Getuigen die beweren dat ze de man op 8 augustus 1996, daags voor de ontvoering van Laetitia, in Bertrix zagen vergissen zich, zo voerden ze aan. Marc Dutroux en Michel Lelièvre voerden wel een verkenningsrit uit, maar dat gebeurde op 7 augustus 1996. Een hele reeks feitelijke gegevens schraagt die stelling. Volgens de advocaten van Laetitia Delhez kan echter niet uitgesloten worden dat de verkenningsrit twee dagen duurde. Of dat Langlois iets over het hoofd heeft gezien.

De hele zaak-Dutroux ging aan het rollen dankzij de vandaag 30-jarige Benoît Tinant. Hoewel zijn naam eind augustus 1996 nog niet bekend was, gold hij als held van de natie. De student, toen nog, was ondervraagd tijdens het buurtonderzoek door de wanhopig naar Laetitia zoekende rijkswacht in Bertrix. Tinant vertelde hen op 11 augustus 1996 dat hij enkele dagen daarvoor "kort na de middag" een "witte, gammele bestelwagen" had opgemerkt in het centrum. Hij had bovendien een deel van de nummerplaat (FRR672) onthouden. Zijn relaas werd gekoppeld aan dat van kloosterzuster Madeleine Aubry, die eenzelfde vehikel had gezien, iets na achten 's avonds. Ook zij kwam gisteren getuigen.

Er is in het hele dossier-Dutroux, buiten de slachtoffers die het overleefden, geen getuige over wiens betrouwbaarheid en accuraatheid zo weinig discussie kan bestaan als Benoît Tinant. Toch rees tijdens het onderzoek al snel die ene vraag: wanneer zag hij de bestelwagen? "Op woensdag 7 augustus, dat kan niet anders", legde onderzoeksrechter Langlois aan het begin van het proces uit. Tinant kon niet met zekerheid zeggen op welke dag hij de bestelwagen opmerkte, enkel het tijdstip: 12.45 uur. Omtrent het tijdsgebruik van Dutroux en Lelièvre staat vast dat ze op 9 augustus even na de middag nog moesten vertrekken uit Marcinelle. Ze kregen even later autopech, en dus kan de student de nummerplaat enkel hebben gezien tijdens de verkenningsrit.

Veel theorieën, veel interpretatie, maar gisteren, laat in de namiddag, mocht Benoît Tinant eindelijk eens zelf komen vertellen wat hij zag en wanneer. Hij deed zijn verhaal over de nummerplaat nog eens over. Rustig, bescheiden. "Ja, ik heb blijkbaar een sterk geheugen", nam hij het compliment van voorzitter Goux in ontvangst. De onbekende student is inmiddels een jongeman in maatpak. "Ik heb geen mensen in of rond die bestelwagen gezien en kan u daar dan niets nuttigs over vertellen", klonk het afgemeten. Wat voor hulpmiddeltje hij had gebezigd om die lettercombinatie te onthouden? "Iets uit mijn privé-leven. Ik zie niet in wat daar de relevantie van is."

De nuttige vragen kwamen naar gewoonte van jurylid 12: "Wat weet u zelf over de dag waarop u die bestelwagen zag?" Tinant, resoluut: "Ik heb er al vaak over nagedacht. Het moet donderdag 8 augustus zijn geweest. Ik ben die dag, kort na de middag, met de auto van mijn moeder naar het centrum van Bertrix gereden. Dat is slechts 300 meter, dat is waar, maar ik vroeg dus haar sleutels. Ik moest daar zijn om het nieuwe nummer van Le Moniteur Automobile te kopen. Dat blad verschijnt om de twee weken op donderdag."

Nummer 12: "Het is niet mogelijk dat het magazine al op woensdag al verkrijgbaar was?"

Tinant: "Dat moet u aan de uitgever vragen. Voor zover ik weet, verschijnt Le Moniteur al 30 jaar tweewekelijks op donderdag. Ik heb geen weet van enige reden waarom dat die week anders zou zijn geweest (het onderzoek maakte duidelijk dat het blad wel degelijk op 8 augustus in de winkels lag, ddc). Het was niet de vrijdag, want toen was er een motortreffen in Bertrix en was het marktplein afgezet. De krantenwinkel is op het marktplein."

Jan Fermon, advocaat Laetitia: "Wacht, dit is echt belangrijk. U weet zeker dat het niet op woensdag was?"

Tinant: "Ja, en er is een verhaaltje aan verbonden. Het was echt die keer dat ik met de auto van mijn moeder naar de krantenwinkel reed. Een week daarvoor had ik een nieuwe fiets gekocht (lacht). Die stond in de garage en toen ik wegreed, merkte ik dat ik de poort had laten openstaan. Toen dacht ik: ach wat, vijf minuten. Het was donderdag 8 augustus."

In zijn hoekje zat procureur Bourlet te triomferen. Zes jaar lang was dit een punt van verhitte debatten tussen hem en Langlois, die Tinant ooit onder zachte dwang deed verklaren dat het "misschien" 7 augustus was geweest. Nietes dus. De assisenprocedure is een orale. Enkel wat in de rechtszaal wordt gezegd is van tel. Volgens de realiteit van het in Aarlen gevoerde debat stond de bestelwagen van Dutroux op 8 augustus 1996 om 12.45 uur in Bertrix. Het hele tijdsschema van Langlois lijkt nu ook op punt aan diggelen te liggen.

Vandaag verschijnen de eerste Bertrix-getuigen in de zaal. Zij beweren dat ze Nihoul aan de zijde van Dutroux en Lelièvre in (de buurt van) Bertrix zagen op 8 augustus. De meeste getuigenissen hebben betrekking op de middag of de vroege namiddag. Het zal er vandaag allicht verhit aan toegaan. De advocaten van Nihoul maken zich op voor een seriële "ontmaskering" van al die getuigen, voortgaand op het feit dat er op 8 augustus "helemaal niemand" in Bertrix was. Dat lijkt nu een erg lastige onderneming te worden. Of, zoals Bourlet opmerkte: "Mag ik nogmaals wijzen op het belang van de heer Tinant als getuige in ons onderzoek?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234